Backup for avanserte brukere

backup

Cobian Backup er et gratis program for sikkerhetskopiering. Hvis du ønsker et program med mange muligheter, bør du absolutt vurdere Cobian Backup. Hvis du derimot ønsker et program som er enkelt å forholde seg til, er dette kanskje ikke for deg.

Cobian Backup er altså et alternativ, dersom du er ikke fornøyd med det innebygde programmet i Windows.

Les også: Sikkerhetskopiering

Mer avansert – derfor ikke for alle

Cobian Backup er et gratis alternativ program, men det er et komplisert program å sette opp, fordi du må ta en rekke avgjørelser, både under installasjonen og ved bruk av selve programmet.

cobian

Problemet er også at det ikke finnes noen Help-knapp som kan veilede deg med valget, i hvert fall ikke under installasjonen.

Det at programmet er avansert, er jo egentlig en klar fordel nettopp for brukere som ønsker seg et program med mange muligheter. Er du derimot en nybegynner eller ønsker et program som er forholdsvis enkelt å bruke, anbefaler vi heller det innebygde backup-programmet i Windows.

Blant mulighetene i Cobian Backup er AES-kryptering og fjernstyring. Oppgaver kan prioriteres, og organiseres. Du har også muligheter for avansert planlagt sikkerhetskopiering – du kan blant annet velge å starte sikkerhetskopiering ved oppstart, eventuelt på bestemte dager.

Videre kan du ta ulike typer kopier på forskjellig tidspunkt, for eksempel kan du velge å ta kopi av musikkfiler på det ene tidspunktet, men bildefiler på det andre.

Nedlasting og installasjon

Du finner Cobian Backup på cobiansoft.com – programmet støtter i utgangspunktet Windows XP, Server 2003, Server 2008, Vista og Windows 7. Programmet leveres i flere språkversjoner, men foreløpig ikke på norsk.

Som tidligere nevnt er installasjon av programmet litt komplisert, fordi brukeren må ta en rekke valg underveis. Dette er noen av avanserte mulighetene:

  • Mulighet for «unattended installations», det vil si automatisk installasjon av programmet. Du vil under installasjonen av programmet få muligheten til å konfigurere et script, som kan kjøres uten at du trenger å være til stede når selve scriptet kjøres.

  • Du kan velge mellom ulike typer installasjonsmetoder – standardvalget er å kjøre programmet som en tjeneste i Windows. I tillegg må du velge mellom to tjeneste-alternativer – hvis du velger «local system account»-alternativet, vil du ikke kunne bruke programmet via nettverk.

I bruk

Dersom du har valgt å installere programmet som en tjeneste, vil du finne programikonet nederst til høyre i «system tray». Du kan dobbeltklikke på dette for å starte programvinduet.

Cobian Backup er altså ikke verdens enkleste backup-program, og derfor passer det mer for brukere som ønsker seg større frihet.

Det første du gjør er å definere en sikkerhetskopiering, og dette gjør du ved å lage en ny oppgave via menyvalget Task, New Task.

new_task

Her kan du gi oppgaven et unikt navn, og velge backup-type. Til venstre i Task-vinduet finner du ganske mange konfigurasjonsmuligheter for hver enkelt oppgave.

  • General – her definerer du ny oppgave.

  • Files – velg hvilke filer som skal sikkerhetskopieres, samt kilde og destinasjon.

  • Schedule – planlegging av sikkerhetskopiering.

  • Dynamics – definer prioritering.

  • Archive – velg en eventuell komprimeringsmetode.

  • Filter – her kan du definere hvilke filer som eventuelt skal utelates fra en kopiering.

  • Events – her kan du spesifisere eventuelle begivenheter som skal skje før og etter selve sikkerhetskopieringen.

  • Advanced – diverse avanserte innstillinger.

Til slutt kan du trykke på OK-knappen for å bekrefte opprettelse av en oppgave.

Selve oppgaven setter du i gang via «run the selected tasks now»knappen, eventuelt via menyvalget Task.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.