Test: ToDo Backup

En sikkerhetskopi er noe vi håper vi aldri kommer til å ha bruk for, men vi setter så utrolig stor pris på å ha den når den trengs. Derfor er et program for sikkerhetskopiering det viktiste programmet du har installert på PC-en, kanskje med et unntak av en nettleser.

Les også: Backup i Windows

Windows har et slik program innebygd, men det finnes mange tredjepartsløsninger. Du kan selvfølgelig kopiere viktige filer manuelt, men den prosessen tar lang tid hvis du skal gjøre det regelmessig. Heldigvis finnes programmer som gjør jobben enklere.

ToDo Backup Free

Vi tester ToDo Backup fra selskapet EaseUS. Vi laster ned ToDo Backup fra easeus.com. Vi må legge inn e-postadresse for å laste ned programmet. Vi klikker deretter på Download nederst i Free-kolonnen. Vi kjører installasjonsfilen og velger English som språkversjon (programmet finnes ikke på norsk). Videre klikker vi på Next-knappen og Accept for å godta lisensavtalen. Deretter klikker vi på Next. I neste installasjonsvindu fjerner vi haken ved «Join in the Customer Experience Improvement Program» og klikker på Next. Nå får vi opp et vindu hvor vi kan bla oss frem til en mappe på en ekstern harddisk hvor sikkerhetskopien skal lagres. Til klikker vi på Next og nå installeres programmet.

Det bør nevnes at installasjonsvinduene har reklame fra betalversjonene og det er slett ikke åpenbart hvilken knapp/lenke vi må klikke på for å velge gratisversjonen. Svaret er at vi skal rett og slett klikke på Next for å gå videre, men dette valget er altså ikke enkelt.

Vi klikker til slutt på Finish og vi får opp programvinduet. Vi får også opp hjemmesiden til produsenten som kommer med med reklame for betaversjonen. I tillegg får vi opp et «Activate now»-vindu som gjør installasjonen litt forvirrende. Dette er bare reklame for betalversjonen og vi lukker dette vinduet ved å klikke på krysset øverst til høyre i «Activate now»-vinduet.

I tillegg lukker vi nettleservinduet med hjemmesiden til produsenten, pluss et lite reklame-vindu nederst til høyre. Vi kan slå av denne reklamen ved å sette en hake ved «Don’t show this again». Det er med andre ord ganske mye reklame i starten, men vi kan heldigvis deaktivere den.

I selve programvinduet får vi kun opp ett alternativ og det er System Backup. Skal vi velge File Backup finner vi dette alternativet i menyen til venstre.

Sikkerhetskopiering

Vi velger File Backup for denne testen. Vi merker mappene vi ønsker å kopiere og klikker på Proceed. Sikkerhetskopieringen starter, men samtidig får vi opp et vindu hvor vi skal gi programmet en karakter, altså en tilbakemelding – vi kan heldigvis klikke på Never Ask Again. Hele prosessen ved sikkerhetskopiering tar 14 minutter i vår test.

Inkremental

Vi høyreklikker på backup-lenken og velger Backup og Incremental Backup. Denne prosessen tar tre minutt i vår test – vi synes det er litt mye, fordi vi har ikke lagt til noen filer i det hele tatt, men det er likevel godkjent.

Gjenoppretting

Vi sletter en mappe fra vår datamaskin og velger Recovery. Vi får da opp et vindu og her klikker vi på Proceed. Vi ser etter i filutforsker og den slettede mappen er gjenopprettet. Dette skjer uten at vi trenger å spesifisere noen mapper. Gjenoppretting tar riktignok lang tid – alle backup-filene blir gjennomgått, men det viktigste er at den slettede mappen er gjenopprettet.

Verson 12.0

Like etter at vi testet versjon 11.5 ble versjon 12.0 lansert med blant annet bedre støtte for Windows 10 og bedre ytelse. Vi sjekker nå om den nye versjonen er noe bedre:

Sikkerhetskopiering (samme antall filer som med versjon 11.5) tar 7 minutter og inkremental kopiering tar 1 minutt og 15 sekunder. Den nye versjonen er med andre ord merkbart raskere enn den gamle versjonen.

Konklusjon

Programmet har store mengder reklame for betalversjonen, både i installasjon og oppsett. Vi kan heldigivis velge å blokkere reklamen og den plaget oss ikke mer.

Dette programmet passer best for personer som har erfaring med data og sikkerhetskopiering. Programmet er uten hjelpesystem og det er ingen forklaring av de ulike funksjonene. Det innebygde backup-programmet i Windows er enklere for folk flest.

Les også: Innebygd backup i Windows

For datakyndige er dette programmet å anbefale. Hvis du vet forskjellen mellom System Backup og File Backup er dette programmet ganske greit å bruke.

Fordeler

+ Gratis
+ Anbefales for datakyndige
+ Sikkerhetskopiering fungerer som den skal.
+ Inkremental kopiering fungerer som den skal.
+ Gjenoppretting fungerer som den skal.
+ Meget oversiktlig og minimalistisk grensesnitt.

Ulemper

– Nedlasting krever registering.
– Installasjon kunne vært enklere.
– Ganske mye reklame i starten (kan slås av).
– Dette programmet er uten hjelpesystem.
– Dette programmet er ikke for nybegynnere.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *