Dette er antivirus vi anbefaler

Det finnes ganske mange programmer som fjerner datavirus og andre typer skadelige programvare. Hvilket antivirus bør du velge? Her får du oversikten over antivirus for Windows!

Les også: Programvare-porten

Trenger vi egentlig antivirus?

Det er faktisk et godt spørsmål og ikke enkelt å svare på. Det viktigste tiltaket mot angrep er å sørge for å holde Windows og apper oppdatert. Er du veldig forsiktig angående hva du gjør på sosiale medier, hva du laster ned fra nettet og når du åpner e-postvedlegg, da trenger du nok ikke antivirus.

Er du derimot veldig aktiv på nettet uten å tenke mye på forholdsregler, da er et antivirus veldig kjekt å ha.Bruker du Windows 10 er saken klar etter vår mening. Her er Windows Defender innebygd og du trenger egentlig ikke noe annet.

Trenger vi antivirus på mobilen?

Det finnes ikke noe enkelt svar på dette – det kommer an på hvordan du bruker mobilen. Det korte svaret er at dersom du bruker mobilen lite trenger du ikke antivirus, men er du en aktiv mobil-bruker på nettet bør du installere antivirus. Les mer i vår artikkel.

Er gratis antivirus gode nok?

Det korte svaret er ja. Dette er en av mytene med antivirus, det vil si det er mange som tror at antivirus du betaler for beskytter PC-en bedre. Dette stemmer faktisk ikke. Antivirus du betaler for gir deg gjerne ekstra funksjoner, men gir deg ikke bedre beskyttelse. Les mer om dette i vår artikkel.

Test av antivirus

Dataporten har testet syv forskjellige gratis antivirus. Vinneren er Windows Defender og vi anbefaler også Bitdefender og Malwarebytes. Taperne i testen er Kaspersky, Avast, AVG og Avira. Du finner detaljene i vår artikkel.

Våre anbefalinger

Vi anbefaler følgende antivirus. Fordelen er at Windows Defender og Malwarebytes ikke er i konflikt med hverandre, det vil si de kan være samtidig på samme PC.

  • Windows Defender er innebygd i Windows 10. Har du Windows 7 er Microsoft Security Essentials i praksis det samme som Windows Defender. Fordelen er at disse har et minimalistisk brukergrensesnitt og kjører veldig stille i bakgrunnen.

  • Bitdefender er et godt alternativ eventuelt i stedet for Microsoft Security Essentials eller Windows Defender. Fordelen er at Bitdefender har fått gode resultater i uavhengige tester. Ulempen er at du må registrere deg for å bruke Bitdefender.

  • Malwarebytes har den store fordelen at det finner skadelige filer de andre ikke finner. Malwarebytes finner blant annet tilleggsprogrammer som kan installeres på nettlesere i det skjulte.

Våre anbefalinger er basert på den ene siden av våre egne erfaringer og på den andre siden av resultater av tester av antivirus som er gjennomført av AV Comparative og AV-TEST.

Nettbaserte antivirus

Dette er antivirus som kan brukes direkte i nettleseren. Du kan brukes disse som alternative antivirus i spesielle tilfeller, for eksempel hvis PC-en begynner å oppføre seg merkelig.

Utvinning av kryptovaluta

De kriminelle finner stadig nye veier for å lure brukere på internett og for å tjene penger. Utvinning av kryptovaluta er et relativt nytt fenomen. Den voldsomme oppmerksomheten bitcoin har fått i løpet av det siste året har ført til økt interesse for såkalt kryptovaluta, også blant de kriminelle. PC-en din kan bli kidnappet uten at du vet om det. Les mer om dette i vår artikkel.

Løsepengevirus

I løpet av 2017 så verden flere omfattende angrep av såkalte løsepengevirus (ransomware) – det er virus som låser PC-en og som krever løsepenger for at brukeren skal få tilgang til sine egne filer. Slike angrep fortsetter i 2019.

De viktigste tiltakene mot løsepengevirus er å sørge for å oppdatere Windows og å være forsiktig med å åpne vedlegg du får via e-post. Windows 10 har innebygd beskyttelse mot ransomware, men denne må aktiveres – les mer i vår artikkel.

Virusskanning av enkeltfiler

Virustotal.com er en nyttig tjeneste som kan brukes til å virussjekke enkeltfiler. Du kan laste opp en bestemt fil, og denne tjenester sjekker om denne er virusinfisert.

NoVirusThanks er et alternativ til Virustotal.com. Denne gangen laster du ned og installerer et program, og du kan bruke dette programmet til å virussjekke enkeltfiler med flere forskjellige antivirus.

Lag en krisedisk (CD/DVD/minnepinne)

Hvis PC-en din ikke starter opp kan du prøve å lage en krisedisk som fjerner eventuelle skadelige programmer i PC-en. Men, det at PC-en ikke starter trenger ikke å være virus.

Les også: Slik redder du en PC som ikke starter

Hvis du likevel mistenker at PC-en din er angrepet av virus har du muligheten til å lage en oppstartdisk (CD/DVD/minnepinne) som kan brukes til å behandle en PC som er såpass virusinfisert at den ikke lar seg starte. Du laster ned en ISO-fil, brenner denne på en CD eller DVD eller minnepinne og starter opp PC med CD/DVD/minnepinne.

Det finnes ganske mange slike krisedisker – dette er noen alternativer:

Det er egentlig opp til deg hva du bruker her. Vi har testet både Windows Defender og Kaspersky. Vår erfaring er at Windows Defender ikke virket på en av våre PC-er. vi fikk en feilmelding og skanningen ble stoppet. Kaspersky derimot virket på begge.

Windows Defender Hvis du velger Windows Defender i frakoblet modus kan du klikke på Last ned 64-biters versjonen (eller 32 hvis du har denne Windows-versjonen). Last ned og kjør filen. Sett en CD, en DVD eller en minnepinne i PC-en. Klikk på neste og godta lisensavtalen.

Du får nå 3 valg:

  • CD eller DVD.
  • USB-minnepinne.
  • Lag en ISO-fil.

Velg det som er aktuelt og klikk på Neste. Når prosessen er ferdig kan du ta ut CD/DVD/minnepinnen og bruke denne til å starte PC-en du har problemer med.

Du må sørge for at PC-en starter opp med CD-en, DVD-en eller minnepinnen. Dette kan skje automatisk, men du må som regel trykke på en tast under oppstarten for å velge disken du vil at PC-en skal starte opp fra. Denne tasten er gjerne ESC eller F12. Videre må du trykke på en tast for å bekrefte at du kjører fra CD eller DVD.

PC-en blir nå skannet. Du finner resultatene av skanningen via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Sikkerhet, Virus- og trusselbeskyttelse. Velg Skannealternativer under Gjeldende trusler og velg deretter Trussellogg.

Har du fortsatt problemer med PC-en kan du prøve noen av de andre løsningene. Det kan nevnes at Windows Defender får såpass gode testresultater fra uavhengige tester at hvis ikke dette fikser PC-en er problemet sannsynligvis ikke virus eller skadelige programmer.

Du finner detaljene om Windows Defender i frakoblet modus på microsoft.com.

Kaspersky Rescue Disk er et alternativ. Gå til kaspersky.com, klikk på Download-lenken, last ned ISO-filen og brenne den på en DVD-plate. Start opp problem-PC-en med denne DVD-en. Du må nok trykke pp en tast på tastaturet for å starte opp med DVD-en, dette er gjerne ESC eller F12.

Trykk på Enter-tasten når du får opp Kaspersky-vinduet. Klikk på Enter-tasten igjen for å få opp grafisk-modus. Nå starter konfigurering av programmet.

Du får etter hvert opp et nytt Kaspersky-vindu. Her må du godta lisensavtalen (2 haker) og deretter klikke på Accept-knappen. Nå fortsetter skanningen.

Det kan hende at du får opp et vindu med «Cloud detection and bases update will be unavailable». Her kan du bare klikke på Skip-knappen. Til slutt kan du klikke på Start scan for å starte selve scanningen.

Skanningen tar bare noen få minutter. Når den er ferdig kan du klikke på Close-knappen. Deretter kan du klikke på menyknappen nederst til venstre og klikke på Leave. Klikk til slutt på Restart.

Har du fortsatt problemer med PC-en er årsaken sannsynligvis noe annet enn virus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *