Her kan du laste ned Windows

Microsoft Windows er tilgjengelig på ulike måter, blant annet som forhåndsinstallert i nye datamaskiner, på en minnepinne, en DVD eller som nedlastbar programvare.

Les også: Windows 10-triks

Du kan eventuelt laste ned tidsbegrenset prøveversjon av ulike Windows-versjoner. Har du Windows 7 eller Windows 8.1 kan du også oppgradere gratis. Her får du en oversikt over alternativene.

Slik bruker du ISO-filer

Windows lastes gjerne ned som en ISO-fil. Du kan bruke en slik ISO-fil til å brenne på en DVD-disk, starte opp PC-en med denne og installere Windows på den måten.

Les også: Slik bruker du ISO-fil

Du kan bruke ISO-filen til å installere Windows 10 på nytt, til å reparere Windows eller rett og slett til å testet ut Windows. Du kan eventuelt bruke ISO-filen til å installere virtuelt, for eksempel med Virtualbox. Les mer i vår ISO-guide.

Du kan fortsatt få gratis Windows 10

Windows 10 ble lansert 29. juli 2015. Har du en PC med Windows 7 eller 8.1 kan du oppgradere til Windows 10 helt gratis. Les mer om dette i vår oversikt.

Les også: Slik installerer du Windows 10 på nytt

Last ned Windows 10

Det mange ikke er klar over er at du kan laste ned Windows 10 uten å aktivere systemet og uten at du trenger produktnøkkel. Windows du installerer på denne måten blir riktignok noe redusert, men det slutter ikke å fungere. Les mer i vår guide.

Tilbakestill PC-en

Skal du kaste, gi bort eller selge PC-en kan du tilbakestille Windows. Dette gjelder både Windows 7 og Windows 10. Les mer vår guide.

Windows 10 Enterprise

Du kan laste ned en prøveversjon av Windows 10 Enterprise fra microsoft.com med varighet på 90 dager. Du må ha Microsoft-konto og registrere deg for å laste ned denne prøveversjonen, men dette er gratis.

Du kan eventuelt utvide prøveperioden med følgende kommando fra kommandolinjen i Windows:

slmgr –rearm

Du kan forlenge prøveperioden ytterligere, men for å få full utbytte av denne kommandoen må du kjøre kommandoen helt på slutten av prøveperioden.

Windows 7

Microsoft har lagt ut en ISO fil for Windows 7. Denne nedlastingen er egentlig ikke «gratis», det vil si selve nedlastingen er gratis, men du må uansett ha gyldig Windows-lisens. Du trenger altså en produktnøkkel. I tillegg gjelder denne ISO-filen retail-versjon av Windows, altså Windows som kjøpes på en DVD. Har du en Windows som er forhåndsinstallert på en PC, altså en såkalt OEM-versjon, vil den sannsynligvis ikke virke. Du finner ISO-filen på microsoft.com.

Vær oppmerksom på at Windows 7 gikk ut på dato i januar 2020. Dette betyr i praksis at selv om du får installert Windows 7 på nytt får du ikke oppdatert Windows.

Det finnes riktignok en tredjepartsapp som gjør at Windows 7 likevel kan oppdateres. Det er ikke Microsoft som står bak denne appen og du bruker den eventuelt på eget ansvar. Les mer i vår artikkel.

Slik laster du ned Windows ISO-filer

Du kan bruke programmet Windows ISO Downloader til å laste ned ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10. Vær imidlertid klar over at selv om du laster ned disse ISO-filene, kan du kun bruke disse som prøveversjon – har du tenkt å aktivere en Windows du laster ned på denne måten må du ha gyldig lisens på den versjonen du laster ned. Les mer i vår guide.

Virtuell Windows

På nettstedet microsoft.com finner du virtuelle utgaver av Windows XP, Vista og Windows 7. Dette er engelskspråklige Windows-versjoner. Det er ferdig installerte Windows-versjoner med passordet Password1, og brukernavnet skal allerede være på plass ved første innlogging. Du må klikke på «Download»-lenken for å få en oversikt over nedlastbare filer. Filene er på komprimert RAR-format. Du velger først filene du ønsker å laste ned, og klikker deretter på Next. Du kan bruke programmer som 7-ZIP for å pakke opp filene.

Hensikten med disse virtuelle Windows-utgavene er i utgangspunktet å teste ut Internet Explorer på forskjellige Windows, men fungerer akkurat som vanlig Windows. Disse Windows-versjonene må aktiveres, før de kan tas i bruk. De har i utgangspunktet en tidsbegrensning på 30 dager.

Les også: Guide: VirtualBox

Filene som lastes ned er på VHD-format, og kan brukes i et program som kjører operativsystemer virtuelt. Vi anbefaler Virtualbox.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.