Dagens Windows-tips: ISO-filer

En ISO-fil er et arkiv med en eller flere filer som har data som er identisk med data på en CD/DVD/Blu-ray-plate.

Les også: Her kan du laste ned Windows

En ISO-fil brukes gjerne til å sikkerhetskopiere innholdet på CD/DVD eller for å distribuere store filer som brennes på CD/DVD.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

For ordens skyld, en ISO-fil kan også brukes uten at en CD/DVD-plate er involvert, for eksempel at du laster ned en ISO-fil for å installere Windows.

ISO er identisk med CD/DVD

Navnet ISO stammer fra navnet på filsystemet som brukes på CD eller DVD, nemlig ISO 9660. En ISO-fil er en kopi av alt som er lagret på CD/DVD. Hensikten med en ISO-fil er å lagre en eksakst digital kopi av CD/DVD og denne filen kan senere brennes på en CD/DVD som er en eksakt kopi av originalen.

De fleste operativsystemer gjør det mulig å mounte en ISO-fil som en virtuell disk, det vil si at alle apper vil da behandle innholdet som om du satte en CD/DVD inn i PC-en.

ISO-filer brukes som regel til å distribuere store programmer og operativsystemer, fordi alt innhold plasseres i den samme filen. Du kan da velge om du ønsker å mounte ISO-filen eller brenne den.

Et operativsystem som Windows er distribuert som ISO-filer. Dette gjør det praktisk å distribuere Windows – det er enkelt å laste ned og bruke.

Montere en ISO-fil

Montering av en ISO-fil gjør at filsystemet oppfatter innholdet som om du bruker CD/DVD. Windows 10 og Windows 11 støtter denne funksjonen, det vil si du kan montere en ISO-fil og dermed bruke innholdet. Det er bare å kjøre filutforsker, høyreklikke på en ISO-fil og velge Monter fra menyen. Har du Windows 7 kan du for eksempel bruke gratisprogrammet WinCDEmu.

Brenne CD/DVD

Det kan være nyttig å ha en DVD liggende for å installere eller reparere Windows-installasjon. Windows 7, 8, Windows 10 og Windows 11 har denne funksjonen innebygd, det vil si det er bare å sette inn en DVD-plate og høyreklikke på ISO-filen og velge å brenne.

Les også: Kriseverktøyene som reparerer Windows

Trenger du likevel et brenneprogram kan vi anbefale CDBurnerXP.

Ekstraher ISO-filen

Ønsker du verken å montere ISO-filen eller brenne den på en DVD, men ønsker å få ta i innholdet, kan du ekstrahere filene med programmet 7-ZIP. Dobbeltklikk på ISO-filen for å åpne den og du får tilgang til innholdet.

Lag en ISO fra en DVD

Fordelen med å lage en ISO fil fra en DVD er at du har tilgang til innholdet på PC-en uten å bruke CD/DVD. Du kan så montere ISO-filen slik at du har tilgang til innholdet. Du kan bruke for eksempel CDBurnerXP.

Språkversjoner

Hvis ikke du finner en norsk språkversjon av ISO-filen du laster ned kan du endre dette etter installasjon. Hvis du har Windows 10 kan du gjøre dette ved å klikke på Start og Innstillinger. Bruk søkeordet språk i søkevinduet i innstillinger og klikk deretter på språkinnstillinger. Her har du en mulighet til å legge til språk, for eksempel norsk.

Hvis du har Windows 11 kan du klikke på Start, Innstillinger, Tid og språk, Språk og område. Da kan du legge til et språk.

Kilde: howtogeek.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *