Dagens feilsøketips: feilkoder

Hvis det oppstår feil i Windows, lages det automatisk en melding med teknisk informasjon om hva som skjedde.

Les også: Slik fikser du Windows-problemer

Denne meldingen er en kode som er skrevet med hvit skrift på blå bakgrunn (blåskjerm), en kode som for mange kan virker litt kryptisk.

Skjer ikke ofte

En blåskjerm var ganske vanlig for en del år siden, men i nyere Windows skjer dette ganske sjelden, men den kan forekomme. På denne siden finner du tips om hvordan du kan finne mer informasjon om feilkodene som kan dukke opp i Windows, og tips om hvordan du kan tolke kodene.

Koder for teknikere

Vær oppmerksom på at slike koder er i utgangspunktet rettet mot teknikere og andre datakyndige. Hvis du får feilmelding i Windows og ikke er fortrolig med disse kodene, eller av en annen grunn ikke ønsker å prøve å fikse saken på egen hånd, bør du heller ikke gjøre det.

Les også: Tips til deg som skal sende PC-en til reparasjon

Da kan du heller henvende deg til Microsoft kundestøtte, eller ta kontakt med butikken hvor du kjøpte PC-en din, eventuelt sende inn PC-en din til reparasjon.

Eksempler på feilkoder

feildump2

Dette er eksempler på feilkoder:

  • 0x0000001A betyr minnefeil.
  • 0x00000034 betyr feil i mellomlagring (cache).
  • 0x00000040 indikerer driver-feil.

Det finnes over 15 000 forskjellige feilkoder og hver av disse kan bety ulike feil i Windows. Ofte er det dårlig driver som nettopp er blitt installert, eller at maskinen din er blitt infisert av virus.

Slik kan du lese og tolke feilkoden

Feilkoden dukker gjerne opp uten varsel på en blåskjerm, som tidligere nevnt. Det eneste man kan gjøre da er å slå av PC-en, og slå den på igjen. Mange brukere vil nok starte PC-en umiddelbart uten å notere feilkoden. Slike feil er gjerne forårsaket av dårlig driver. Derfor er det ikke lurt å bruke tredjepartsapper for å oppdatere drivere.

Les også: Slik oppdaterer du IKKE drivere

Nå disse feilkodene først dukker opp kan det være lurt å faktisk lese hva som står på skjermen, og notere dette.

Bruk Hendelseslisten
Det finnes et innebygd verktøy i Windows som registrerer alt som skjer i systemet. Du kan få tilgang til dette verktøyet ved å bruke søkeordet hendelseslisten på søkevinduet i Windows og deretter klikke på Hendelseslisten.

Klikk videre på menyen Windows-logger og på System-menyen for å se på eventuelle systemfeil. Hvis ikke du har gjort dette før kan det bli vanskelig å tolke feilkodene. Du skal se etter hendelser som gjerne er merket med rødt, utropstegn og feil.

Det kan lønne seg å ikke vente for lenge med å sjekke Hendelseslisten, fordi det dukker opp utrolig mange meldinger i løpet av en dag og da må du skrolle langt ned for å finne en bestemt feilmelding.

Tolkning av kodene
Det er ikke alltid like enkelt å tolke disse feilkoder, spesielt ikke hvis du ser på slike for første gang. Du kan bruke stikkord fra hendelseslisten for å prøve å undersøke saken nærmere på nettet.

Tredjepartsapper
Det finnes en rekke programmer som gir deg oversikt og mer informasjon om kodene, og hjelp til å forstå dem.

Windows Error Lookup Tool er et program som gir deg en beskrivelse av en feilkode fra Windows – skriv inn feilkoden, et desimalt nummer, et hexadesimalt nummer fra feilkoden eller en annen kode du ser i en feilmelding, og du få et svar i programvinduet.

BlueScreenView er et program som gir informasjon og oversikt over alle krasj som har ført til blåskjerm i din PC. Du får gjerne informasjon om berørte drivere.

WhoCrashed skanner PC-en din, og viser deg innholdet i den såkalte dumpfilen, og forteller deg hvillken driver som trolig har forårsaket en krasj. WhoCrashed Home Edition er gratis, og kan lastes ned fra resplendence.com.

Liste over alle kodene

Det er mange nettsider som har en oversikt over feilkodene. Dette er noen eksempler:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *