Vi anbefaler følgende antivirus

Det finnes ganske mange programmer som fjerner datavirus og andre typer skadelige programvare. Hvilket antivirus bør du velge? Her får du oversikten over antivirus for Windows!

Les også: Programvare-porten

Trenger vi egentlig antivirus?

Det er faktisk et godt spørsmål og ikke enkelt å svare på. Det viktigste tiltaket mot angrep er å sørge for å holde Windows og apper oppdatert. Er du veldig forsiktig angående hva du gjør på sosiale medier, hva du laster ned fra nettet og når du åpner e-postvedlegg, da trenger du nok ikke antivirus.

Er du derimot veldig aktiv på nettet uten å tenke mye på forholdsregler, da er et antivirus veldig kjekt å ha.Bruker du Windows 10 er saken klar etter vår mening. Her er Windows Defender innebygd og du trenger egentlig ikke noe annet.

Trenger vi antivirus på mobilen?

Det finnes ikke noe enkelt svar på dette – det kommer an på hvordan du bruker mobilen. Det korte svaret er at dersom du bruker mobilen lite trenger du ikke antivirus, men er du en aktiv mobil-bruker på nettet bør du installere antivirus. Les mer i vår artikkel.

Er gratis antivirus gode nok?

Det korte svaret er ja. Dette er en av mytene med antivirus, det vil si det er mange som tror at antivirus du betaler for beskytter PC-en bedre. Dette stemmer faktisk ikke. Antivirus du betaler for gir deg gjerne ekstra funksjoner, men gir deg ikke bedre beskyttelse. Les mer om dette i vår artikkel.

Test av antivirus

Dataporten har testet syv forskjellige gratis antivirus. Vinneren er Windows Defender og vi anbefaler også Bitdefender og Malwarebytes. Taperne i testen er Kaspersky, Avast, AVG og Avira. Du finner detaljene i vår artikkel.

Våre anbefalinger

Vi anbefaler følgende antivirus. Fordelen er at Windows Defender og Malwarebytes ikke er i konflikt med hverandre, det vil si de kan være samtidig på samme PC.

 • Windows Defender er innebygd i Windows 10. Har du Windows 7 er Microsoft Security Essentials i praksis det samme som Windows Defender. Fordelen er at disse har et minimalistisk brukergrensesnitt og kjører veldig stille i bakgrunnen.

 • Bitdefender er et godt alternativ eventuelt i stedet for Microsoft Security Essentials eller Windows Defender. Fordelen er at Bitdefender har fått gode resultater i uavhengige tester. Ulempen er at du må registrere deg for å bruke Bitdefender.

 • Malwarebytes har den store fordelen at det finner skadelige filer de andre ikke finner. Malwarebytes finner blant annet tilleggsprogrammer som kan installeres på nettlesere i det skjulte.

Våre anbefalinger er basert på den ene siden av våre egne erfaringer og på den andre siden av resultater av tester av antivirus som er gjennomført av AV Comparative og AV-TEST.

Nettbaserte antivirus

Dette er antivirus som kan brukes direkte i nettleseren. Du kan brukes disse som alternative antivirus i spesielle tilfeller, for eksempel hvis PC-en begynner å oppføre seg merkelig.

Utvinning av kryptovaluta

De kriminelle finner stadig nye veier for å lure brukere på internett og for å tjene penger. Utvinning av kryptovaluta er et relativt nytt fenomen. Den voldsomme oppmerksomheten bitcoin har fått i løpet av det siste året har ført til økt interesse for såkalt kryptovaluta, også blant de kriminelle. PC-en din kan bli kidnappet uten at du vet om det. Les mer om dette i vår artikkel.

Løsepengevirus

I løpet av 2017 så verden flere omfattende angrep av såkalte løsepengevirus (ransomware) – det er virus som låser PC-en og som krever løsepenger for at brukeren skal få tilgang til sine egne filer. Slike angrep fortsetter i 2019.

De viktigste tiltakene mot løsepengevirus er å sørge for å oppdatere Windows og å være forsiktig med å åpne vedlegg du får via e-post. Windows 10 har innebygd beskyttelse mot ransomware, men denne må aktiveres – les mer i vår artikkel.

Virusskanning av enkeltfiler

Virustotal.com er en nyttig tjeneste som kan brukes til å virussjekke enkeltfiler. Du kan laste opp en bestemt fil, og denne tjenesten sjekker om denne er virusinfisert.

Windows har eget verktøy

Hvis PC-en din ikke starter opp har Windows et eget innebygd system som kan brukes for å redde PC-en. Les mer i vår guide.

You may also like...

4 Responses

 1. Marius sier:

  Som etisk hacker kan jeg ikke gå god for denne artikklen.
  Problemet med gratis anti virus løsninger er at disse gjerne henger etter de betalende.
  Det er også stor forskjell på betalende anti virus løsninger.

  • Tester viser at gratis antivirus er like gode som betalende i hvert fall når det gjelder å oppdage virus. Forskjellen ligger i at betalende antivirus gjerne har flere avanserte funksjoner.

   • Marius sier:

    De oppdager kjente virus som alt er i en database. Hvis jeg lager et virus nå vil ikke de kjenne igjen dette som et virus.
    Virustotal.com sjekker også filen mot en database, altså om filen inneholder virus som alt er kjent.

    Mye fakta feil på denne nettsiden.

    Få deg SSL sertifikat uansett på nettsiden din er du snill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.