Her ser du lyn i sanntid

Det finnes en nettside som viser deg hvor lynet slår ned i sanntid.

Les også: Mange er skuffet over nye yr.no

Du kan med andre ord se på et kart om et tordenvær er i nærheten av hvor du er akkurat nå.

Nyttig tjeneste

lyn.met.no kan du se lynnedslagene i sanntid. Første gangen du besøker nettstedet kan du velge å tillate nettstedet å få din posisjon eller du kan velge å blokkere.

Denne tjenesten bruker fargekoder. Røde prikker betyr lynnedslag som er ett minutt gamle. Lyseblå farge betyr noen minutt gamle lynnedslag. Deretter blir blåfargen mørkere og mørkere etter hvert som det går flere minutter.

Du kan zoome inn og ut av kartet for å se detaljer eller for å se et større område. Du kan også dra kartet ditt du ønsker med musen for å se andre områder enn det som er i fokus akkurat nå.

Det som kunne vært bedre

Dette er jo en meget nyttig tjeneste for å følge tordenvær, men vi kan ikke se i hvilken retning tordenværet beveger seg, altså nord, sør, vest eller øst. Man må rett og slett se på kartet litt senere for å se hvilken retning det beveger seg. Det kunne kanskje vært en historikk-mulighet for å se situasjonen for en halv time siden, for eksempel.

I tillegg er det merkelig at yr.no ikke har en lenke til denne tjenesten på sin nettside. Det er kun på sin Twitter-konto at Meteorologiske Institutt tipser om tjenesten, men kun av og til.

Yr.no/nb/kart/lyn

Yr har begynt å vise lynnedslag på yr.no. Det er Meteorologiske institutt som har ansvaret for dette, og denne tjenesten bruker samme data som lyn.met.no. Meningen er å gjøre denne tjenesten mer robust og stabil, pluss å tilby mer avanserte funksjoner etter hvert. Dette er foreløpig en betaversjon. Les mer på nrkbeta.no.

Hvem er det som står bak?

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Stamen Design, OpenStreetMap og Meteorologisk Institutt.

Kilde: lyn.met.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *