Dagens Windows-tips: få ekstra lagringsplass

Hvis PC-en din begynner å bli fattig på lagringsplass kan du bruke en rekke tiltak for å få tilbake mer lagringplass. Du vil nok bli overrasket hvor mye du faktisk kan slette av filer du ikke bruker.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Vi skal i denne oversikten komme med en rekke forslag til tiltak for å få mer plass. Du trenger ikke å gjennomføre alle tiltakene – du bruker kun tiltakene som passer for deg.

For ordens skyld, tipsene på denne siden gjelder både Windows 10 og Windows 11.

Tøm papirkurven

Den enkleste måten å få mer plass på er å tømme papirkurven. Er det lenge siden du har gjort dette er det sannsynlig at du har mye ledig plass til gode. Høyreklikk på Papirkurven og velg å tømme papirkurven.

Nedlastinger-mappen

Dette er en mappen som mange rett og slett «glemmer» å sjekke. Faktum er at hvis du pleier å laste ned apper og andre filer fra nettet blir denne mappen ganske stor etter hvert. Her kan det være ganske mye å tjene på å frigjøre lagringsplass. Les mer i vår artikkel.

Midlertidige filer

Filer samler seg opp etter hvert som du bruker PC-en og disse kan med fordel fjernes med jevne mellomrom.

Windows 10 og 11 – klikk på Start, Innstillinger, System, Lagring». På Windows 11 er det Start, Innstillinger og Lagring. Klikk videre på «Midlertidige filer» under den aktuelle lagringsstasjonen (for eksempel C). Du kan merke filene du ønsker å fjerne og klikke på Fjern filer-knappen. For ordens skyld, du må vente mens datamaskinen henter informasjonen om lagringsplassen.

Diskopprydding – skriv diskopprydd i søkevinduet og deretter klikke på diskopprydding. Velg en stasjonsbokstav, for eksempel C: og la beregningsprosessen kjøre seg ferdig. Så kan du sette en hake ved «Midlertidige Internett-filer» og klikke på OK.

Ccleaner – et godt alternativ for alle Windows-versjoner er å kjøre programmet ccleaner, fordi dette programmet gjør jobben ganske grundig. Les mer om programmet i vår guide.

BleachBit – et godt alternativ til Ccleaner. Denne appen rydder effektivt på PC-en din. Les mer i vår guide.

Apper og funksjoner

Du kan avinstallere apper som bruker mye lagringsplass, men dette gjelder selvfølgelig kun apper du ikke har bruk for. Klikk på Start, Innstillinger, Apper, Apper og funksjoner. Har du Windows 11 må søke etter Apper og funksjoner via søkevinduet i Windows. Klikk deretter på Apper og funksjoner i søkeresultatet. Du får en liste over alle apper som er installert på PC-en din og får opp et tall som viser hvor mye plass den aktuelle appen bruker. Her kan du se apper som bruker veldig mye plass og kan avinstallere apper du faktisk ikke bruker. Dermed kan du frigjøre mer plass.

Oversikt over lagring

Du kan se hvor mye systemet og andre ting bruker. Dette kan du si via Start, Innstillinger, System og Lagring. Har du Windows 11 finner du dette via Start, Innstillinger, Lagring. Her kan du klikke på lagringsenheten og du vil da få opp en oversikt over dette. Du kan blant annet se hvor mye lagringsplass som er reservert til systemet og hvor mye som eventuelt brukes til apper, spill, dokumenter og andre ting.

Filer ved behov

Windows har en funksjon ikke mange er klar over. Den kalles for filer etter behov og den betyr at du kan bruke nettskytjenesten OneDrive til å lagre filer på nettet og det føles akkurat som om du har filene lagret lokalt på din datamaskin. Les mer i vår artikkel.

Auto-vedlikehold

Har du Windows 10 eller Windows 11 finnes det flere muligheter for vedlikehold automatisk – les mer i vår guide.

Slett installasjonsfiler

Hvis du har liten lagringsplass i PC-en din kan det være aktuelt å slette installasjonsfilene etter den store oppdateringen. I tillegg kan du fjerne installasjonsfiler dersom du har oppgradert fra Windows 10 til Windows 11. Du kan i beste fall få tilbake 30 GB eller mer ledig lagringsplass.

Dette kan du gjøre ved å søke etter diskopprydding via søkevinduet i Windows. Klikk på diskopprydding-appen og du får da opp et Diskopprydding-vindu. Klikk på OK-knappen og vent mens funksjonen analyserer PC-en din. Du får da opp et nytt vindu – her skal du klikke på Rydd opp i systemfiler og du får opp Diskopprydding-vindu igjen. Klikk på OK-knappen og vent på at analysen blir ferdig. Du kan gjerne merke midlertidige internett-filer, nedlastinger og tidligere Windows-installasjoner. Du velger selv hva du ønsker å slette. Valgene du finner her vil avhenge av hvor gammel PC-en er og hvor ofte du eventuelt har oppdatert Windows. Klikk på OK-knappen for å bekrefte valget.

Defragmentering

Når du er ferdig med å rydde på PC-en kan det være lurt å kjøre diskfragmentering. Har du en gammel PC som har en disk som aldri er blitt defragmentert er det mye som kan frigjøres av lagringplass. Har du Windows 10 eller Windows 11 kjøres defragmentering automatisk. Det er med andre ord ikke mye å tjene på ekstra lagringsplass på nyere PC-er. Les mer om dette i vår guide om defragmentering.

Nettskyen

Du kan selvfølgelig utvide lagringsplassen ytterligere ved å lagre filene dine på internett – du finner en oversikt over slike tjenester i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *