Slik beskytter du PC-en din mot løsepengevirus

Verden opplevde i løpet av 2017 to kraftige dataangrep i form av løsepengevirus (ransomware). I desember 2018 ble mange brukere forsøkt svindlet ved å prøve å lure folk til å tro at deres datamaskin er infisert.

Les også: Mange ble forsøkt svindlet i desember

Det norske selskapet Hydro ble angrepet mandag 18. mars 2019 og det er kommet meldinger om at angriperne brukte løsepengevirus – les mer om dette på nrk.no.

Innebygd beskyttelse er ikke aktivert

Windows 10 har faktisk innebygd beskyttelse mot ransomware, men denne beskyttelsen er ikke aktivert i utgangspunktet – du må selv aktivere den.

Den aktuelle funksjonen heter kontrollert mappetilgang og den beskytter filer og mapper mot uønskede endringer, for eksempel kryptering med ransomware.

Slik aktiverer du

Du må aktivere funksjonen manuelt:

Bruk søkeordet kontrollert i søkevinduet i Windows. Klikk på «Kontrollert mappetilgang». Du får da opp et vindu hvor du kan slå på Kontrollert mappetilgang.

Du kan i tillegg konfigurere OneDrive for eventuell gjenoppretting av filer dersom din PC blir utsatt for angrep av denne typen.

You may also like...

2 Responses

  1. Roy Østensen sier:

    Vel, i min versjon av Windows 10 får jeg opp: «Siden ikke tilgjengelig. IT-administratoren har begrenset tilgang til enkelte områder i denne mappen. og elementet du prøvde å få tilgang til, er ikke tilgjengelig. Kontakt IT-hjelpen for mer informasjon.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *