«Microsoft»-svindlere herjer igjen
Mange har nok hørt om det, mens en del av oss har faktisk opplevd det. «Microsoft» ringer og forteller at det er noe galt med PC-en din. Samtalen starter nesten alltid på samme måten: «This is Microsoft calling. There is something wrong with your computer».

Lureri

Svindlerne forteller deg altså at det er noe galt med PC-en og de veileder deg med tiltak som skal «fikse» PC-en din. Disse tiltakene kommer i forskjellige former, men de innebærer gjerne at svindlerne får til slutt full tilgang til PC-en din.

Disse svindelforsøkene varierer i omfang. I 2016 ble det registrert stor økning og i 2018 er de fortsatt aktive. Undertegnede har fått mange slike telefoner fra «Microsoft».

En nordmann ble i 2017 lurt trill rundt av svindlere som fikk med seg over 30 000 kroner. Les mer på dinside.no

Legg på røret

Hva bør du egentlig gjøre hvis du får en slik telefon? Det beste alternativet et nok bare å legg på røret med en gang. Du må i hvert fall ikke finne på å følge rådene du får fra «Microsoft» i telefonen.

Eller ha det moro med svindleren

Du kan eventuelt fortsette samtalen litt for å ha det moro med den personen du snakker med, hvis du tør. Enkelte personer har faktisk gjort nettopp dette – du finner et lydopptakk på nettsiden side3.no. Det viktigste er selvfølgelig at du ikke gjør det svindleren foreslår. En journalist fra ABC Nyheter hadde det også litt moro med svindleren. Du finner et annet lydopptak på abcnyheter.no.

Det er ganske enkelt å avsløre samtalen som svindel. Hvis du svarer: «No, there is nothing wrong with my computer», blir samtalen alltid avsluttet ved at «Microsoft» legger på røret. Personen som ringer har da skjønt at du har gjennomskuet svindelforsøket.

Falske telefonnummer

Svindlerne bruker flere forskjellige nummer for å ringe fra. Det kan gjerne se ut som om de bruker vanlige, norske telefonnummer. Dette skjer gjennom forfalskning av nummeret som ringer deg opp, såkalt «spoofing», så det ser ut som en innenlandsoppringing. Mange forbrukere vil dermed være mindre kritiske til å ta telefonen. Les mer på forbrukerombudet.no.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *