Dagens feilsøketips: PC som ikke starter

Hvis du opplever problemer med Windows trenger du en verktøykasse for å finne og reparere feilen. Denne verktøykassen er innebygd i Windows, men ikke alle vet hvordan den brukes, så her får du en veiledning!

Les også: Slik fikser du Windows-problemer

Du kan bruke disse verktøyene til å reparere oppstarten, til å starte opp Windows i sikker modus, gå tilbake i tid med Windows, til å gå tilbake til tidligere Windows-versjon eller til å installere Windows på nytt.

Les også: Slik fikser du lyden i PC-en

Du finner denne verktøykassen ved å starte opp Windows på en spesiell måte ved hjelp av en hurtigtast, eventuelt med en DVD.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Passer ikke for alle

Hvis ikke du føler at du er datakyndig, eller av en annen grunn ikke ønsker å tukle med datamaskinen din og finne ut av dette på egen hånd, bør du kanskje ikke gjøre det.

Les også: Tips til deg som skal sende PC til reparasjon

Da bør du heller sende datamaskinen inn til reparasjon hos din dataforhandler – ta kontakt med butikken hvor du kjøpte datamaskinen, dersom maskinen ikke vil starte.

Løsningen kan være enklere enn du tror

Du kan prøve det enkle først – sjekk at strømkabelen og eventuelle andre kabler er skikkelig på plass. Har du en bærbar PC kan det hende at batteriet er dødt.

Les også: Slik sjekker du batteriet i PC-en

Det finnes også et triks som kan brukes dersom skjermen er helt svart – du kan prøve å ta ut batteriet og sette det inn igjen. Dette trikset fikser erfaringsmessig ofte døde PC-er. Du kan eventuelt bruke strømkabalen.

Bruk hurtigtast

Den raskeste måten å få frem kriseverktøy i oppstarten i Windows 10 og Windows 11 er å holde nede Shift-tasten på tastaturet samtidig som du klikker på startmenyen og velger å starte PC-en på nytt.

Dersom du ikke klarer å logge deg inn på PC-en kan du holde nede Shift-tasten og samtidig klikke på ikonet nederst til høyre i innloggingsvinduet i Windows og velge å starte på nytt. Da skal du få opp feilsøking-modus.

Eller lag en krise-DVD

Hvis PC-en ikke vil starte eller du har problemer med oppstarten, kan du starte opp PC-en med en krise-DVD som gir deg tilgang til de samme verktøyene. Du kan bruke et verktøy for å lage en slik oppstart-DVD for Windows 10, dette verktøyet kan du laste ned fra microsoft.com.

Hvis du har Windows 11 finner du lignende verktøy på microsoft.com.

Du kan eventuelt installere Windows på nytt, men det bør du ikke gjøre før du har prøvd alt annet – les mer i vår guide.

PC uten DVD-drev?

Er PC-en din uten DVD-drev kan du starte PC-en og samtidig holde nede F8-tasten på tastaturet. Du skal da få opp en meny (avanserte reparasjonsalternativer) med en mulighet til å reparere Windows. Det er mulig at du må prøve flere ganger for å få opp ønsket meny – du må altså slå av PC-en og starte den på nytt dersom Windows starter på vanlig måte. Kunsten er å trykke på F8 på riktig tidspunkt. Hvis du ser Windows-logoen på skjermen er du for sent ute og du må da starte PC-en på nytt. Det er også mulig at det er en annen tast enn F8, men det skal være F8. Her er det rett og slett å prøve seg frem!

Verktøyene

w10_alternativ_oppstart

Her får du en beskrivelse av de ulike verktøyene. Verktøyene finnes på ulike nivåer etter hvert som du klikker deg videre. Noen av valgene er kun for å gå tilbake til forrige vindu. Hvert verktøy/valg er skrevet med hevet skrift.

  • Fortsett – PC-en starter på nytt på vanlig måte. Dette er med andre ord en angrefunksjon, i tilfelle du ikke ønsker å bruke verktøyene likevel.

  • Feilsøking – du får videre to valg hvis du klikker på dette valget:
    • Tilbakestille PC-en – velg dette alternativet hvis du skal installere Windows på nytt.

    • Avanserte alternativer – her får du hale seks forskjellige valg:

      • Systemgjenoppretting – bruker et registrert gjenopprettingspunkt på PC-en til å gjenopprette Windows til et tidligere tidspunkt. Du kan bruke denne muligheten til å gå tilbake i tid med Windows. Dette kan du prøve hvis du får problemer med Windows. Det kan for eksempel være en dårlig oppdatering som er grunnen til problemet, da kan du bruke denne funksjonen til å fjerne den nyeste oppdateringen. Slik fungerer systemgjenoppretting
        Hvis du velger dette alternativet vil PC-en først starte på nytt, og deretter kan du velge en brukerkonto du får opp på skjermen. Skriv innloggingspassordet, og trykk på «Fortsett» eller Enter på tastaturet. Du får da opp et vindu med en beskrivelse av verktøyet, det vil si at du har muligheten til å løse eventuelle problemer du har med PC-en. Trykk på «Neste» for å gå videre. I neste vindu får du en liste over gjenopprettingspunkter. Klikk på en av disse og klikk på «Neste», og på neste vindu er det bare å klikke på «Fullfør». Du får opp et ekstra programvindu som spør deg om du virkelig vil fortsette. Standardvalget her er «Nei» så du må klikke på «Ja» for å starte systemgjenoppretting. Nå er det bare å vente på at prosessen blir ferdig. Til slutt kan du klikke på «Start på nytt»-knappen.

      • Gjenoppretting fra en systemavbildning – bruk dette alternativet til å gjenopprette Windows ved hjelp av en bestemt systemavbildningsfil.

      • Oppstartreperasjon – løs problemer med Windows-oppstart.

      • Ledetekst – bruk kommendolinjen til avansert feilsøking.

      • Oppstartinnstillinger – endre oppstartvirkemåten for Windows. Velg dette alternativet hvis du ønsker å starte Windows i sikker modus. Klikk først på «Start på nytt»-knappen, og du får da opp en meny med blant annet muligheten til å starte Windows i sikkermodus.

         
      • Gå tilbake til forrige build – gjør at du kan gå tilbake til forrige Windows-versjon, hvis du har oppgradert til Windows 10.

  • Slå av PCen – da slås PC-en av på vanlig måte.

Avansert oppstart
Et annet alternativ er via Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Gjenoppretting, Avansert oppstart. Hvis du velger «Start på nytt nå», vil du få samme alternativene som med Shift-tasten og Start på nytt.

Alternativer for Windows 7

Windows 7 har egentlig gått ut på dato, det vil si den oppdateres ikke lenger, men vi beskiver fremgangsmåten her likevel.

Har du Windows 7 er dette litt annerledes. Vær altså klar over at Windows 7 ikke oppdateres lenger og derfor kan det være vanskeligere å redde en PC med Windows 7.

Du skal i utgangspunktet trykke på en tast under oppstarten for å få opp feilsøkemenyen. Dette er vanligvis F8.

Dersom ikke du lykkes med dette, det vil si Windows starter på en vanlig måte, må du bare prøve igjen å restarte Windows og enten holde ned F8 i flere sekunder eller eventuelt prøve en annen tast for å få opp feilsøkemenyen.

Du ser menyen her til høyre. Klikk på bildet for å få det i full størrelse.

Bruk piltastene for å eventuelt bla deg opp eller ned på listen. Velg «Repair Your Computer» for å reparere Windows og trykk på Enter-tasten for å fortsette.

Du vil etter hvert få opp et «System Recovery Options»-vindu og kan velge språk for tastatur – her kan du for eksempel velge Norwegian og klikke på Next-knappen. Deretter får du et vindu for innlogging til Windows. Velg en bruker, skriv passordet og klikk på OK-knappen.

Du får til slutt opp et vindu med en liste over verktøy.

  • Startup Repair – reparerer Windows-oppstarten.
  • System Restore – går tilbake i tid, for eksempel på grunn av dårlig driver.
  • System Image Recovery – gjenoppretting fra en bildefil du har lagd fra før av.
  • Windows Memory Diagnostic – sjekker minnet for feil
  • Command Prompt – åpner et kommandolinjevindu.

Lazesoft Recovery Suite

Lazesoft Recovery Suite er et alternativt verktøy i tilfelle Windows sin innebygd løsning ikke virker som den skal – les mer i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *