Dagens fototips: tåke

Det finnes knapt mer spennende fotomotiver enn tåke. Slike bilder kan være fantastisk stemningsfulle og mystiske, men det er ikke alltid lett å fange stemningen. Her finner du mange tips.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Eksponering

Bilder tatt i tåke blir ofte undereksponert, det vil si for mørke, fordi kameraet tror motivet er lysere enn det egentlig er. Denne kompanseringen gjør at kameraet reduserer lyset kraftig.

Du kan bruke eksponeringskompensasjon +1 eller +2. Les mer om dette i vår artikkel om eksponering.

Problemet med tåke er at lyset kommer fra et større område enn vanlig lys, og kontrastene blir mye mindre. Det kan være en fordel å bruke stativ når du tar bilde av tåke, og bruk da gjerne lang eksponeringstid.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Komposisjon

For å gjøre motivet mer spennende, kan det være en fordel å ta bilde av noe (det kan være et hus, et tre, en stein eller et større berg) som er nærmere kamera enn selve tåken, og som skaper dynamikk mellom tåka og det som er nærmest kamera. Denne teknikken skaper også ekstra dybde i bildet.

Husk også at tåke endrer seg meget fort, og en scenario som kan virke kjedelig det ene øyeblikklet, blir spennende det neste. Det gjelder å være tålmodig, og vente på det rette øyeblikket.

Du finner gjerne de beste tåkemotivene rundt innsjøer, elver, langs kysten og i nærheten av annen typer vann. Det er beste tidspunktet er som regel tidlig om morgenen.

Du bør absolutt vurdere å konvertere tåkebilder til svart/hvite-bilder. Slike motiver er gjerne mer stemningsfulle enn fargebilder. Les mer om svart/hvite-bilder i vår guide.

Vær obs på kondens

Vann inne i kamera kan bli et problem – det er ikke bra for elektronikken. Dette kan bli et stort problem hvis du har vært utendørs, spesielt om vinteren, og deretter går inn i varmen. Et godt tips er å legge kameraet i en plastpose før du går inn i varmen.

Du kan så ta kameraet ut av plastposen når temperaturen er omtrent lik innendørs, som den er inne i plastposen. Jo større og mer komplisert kamera du har, jo lenger tid vil dette ta, kanskje 30 minmutter.

Flere tips om å ta bilder i tåke

Video: How to Photograph Fog

Video: How to Take Fog Photos

Video: How to Photograph Fog

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *