Slik tar du bilder av månen
Månen er et flott motiv, men det er mange som sliter med eksponeringen – selve månen blir såpass lys at detaljene blir borte.
Les også: Slik blir du en bedre fotograf
Det mange ikke er klar over er at månen er veldig lyssterk – den reflekterer ganske kraftig lys fra sola. Derfor bør man ikke slippe inn for mye lys, altså liten blender og relativt kort lukkertid.
Les også: Fototips i mørketiden
Torsdag 31. august 2023 er det supermåne. Da er månen nærmere jorden enn den er vanligvis. Les mer på nrk.no.
Sjekk månefaser
Det finnes en rekke nettsider som gir informasjon om månefasene, og som gjør det lettere å planlegge månebilder:
Dato for fullmåne:
- Torsdag 31. august
- Fredag 29. september
Sjekk månens ferd over himmelen
The Photographer’s Ephemeris er en app som viser posisjonene for astronomiske objekter på himmelen for et gitt tidspunkt eller tider. Appen kan blant annet brukes til å vise hvor månen beveger seg, og den kan dermed brukes til å planlegge fotografering av månen. Appen er tilgjengelig for iOS og Android, og den kan også brukes direkte i nettleseren.
Når kommer månen opp eller går ned?
Du kan bruke nettstedet mooncalc.org for å sjekke når månen står opp og når den går ned, altså klokkeslett. Du kan klikke på kartet og dra til det stedet på jorden du ønsker og å vite når måneoppgang/månenedgang skjer.
Kamerautstyr og innstillinger
Du bør absolutt bruke et stativ og ta bildene med raw-filer. Bruk et telefoto-objektiv, det lengste du får tak i, gjerne 400 mm eller større – ellers blir månen ganske liten, og du må beskjære bildet ganske kraftig i etterbehandling av bildet. En god ide er å investere i en telekonverter for å øke brennvidden.
Videre kan det lønne seg å ikke berøre selve kameraet, fordi selv den minste bevegelsen kan ødelegge bildet. For å få dette til kan du bruke fjernutløser.
For å gjøre bildet mer spennende, kan månen med fordel avbildes sammen med andre objekter i bilderammen, for eksempel skyer, et tre, et hus, eller lignende. Du får som regel de beste bildene når månen er nærmere horisonten.
Les også: Guide: Blender, lukker, ISO
Les også: Kameraknapper
For et bedre resultat bør du bruke enten Manual-modus eller Tv-modus. Prøv å ta et bilde av månen med følgende innstillinger: manuell fokus, auto-hvitbalanse, blender f/8 til f/16, ISO 100 eller 200 (eventuelt høyere – prøv deg frem), og lukkertid rundt 1/250 eller 1/350.
Det kan lønne seg å eksperimentere med blender og lukker. Ta gjerne masse bilder med ulike innstillinger. Riktig fokus kan bli en utfording når avstanden er såpass lang, derfor bør du ta mange bilder med ulike fokusering. Lykke til!
Bruk gjerne såkalt «spot metering» i kamerainnstillinger, det er en eksponering-innstilling som er kalkulert fra et lite punkt, midt i bilderammen. Du kan bruke denne innstillingen til å fokusere på ett bestemt objekt, nemlig månen. Les mer om «Metering Mode» i vår guide.
Bruk Live View for bedre fokus
En av utfordringene ved å ta ta bilder av månene er å få god fokus, spesielt siden du bruker manuell fokus. Et godt tips er å bruke Live View på kameraet hvis kameraet ditt støtter dette, det vil si den store LCD-skjermen på kamerat. Du må nok lese manualen for ditt kamera hvis du ønsker å aktivere Live View. Har du ikke manualen kan du prøve å finne den på denne siden.
Mer informasjon
Her finner du lenker med mer informasjon og tips om det å ta bilder av månen:
- How to Take a Non-Crappy Picture of the Moon (Kristin Wong)
- How to Plan and Capture a Perfectly Aligned Moonrise Photo (Albert Dros)
- How to Photograph the Moon (Chris Thornton)
- Moon Photography Made Simple (Peter West Carey)
- How to photograph the supermoon (Lexy Sawides)
Siste kommentarer