Alt du trenger å vite om Spotify!

Spotify er kanskje den mest populære tjenesten for streaming av musikk. Her for du informasjon om tjenesten og masse tips om hvordan du kan få mer ut av tjenesten.

Les også: Musikk på nettet

Spotify er en tjeneste som har kunnet tilby streamet musikk siden 2006. I juni 2016 hadde Spotify over 100 millioner aktive brukere og i september 2016 hadde Spotify over 40 millioner betalende kunder. I 2022 har Spotify over 182 millioner betalende brukere, ifølge Wikipedia.

En revolusjon

På Spotify finner du stort sett hva som helst av musikkartister og kan avspille låter på alle enheter. Det er jo fantastisk å kunne spille låter fra en hvilken som helst artist når du måtte ønske det. Prisen er såpass lav at de fleste har råd til det.

Miniserie om Spotify

Miniserien The Playlist handler om hvordan Spotify ble startet. Dette er ikke en dokumentar, men en serie som er basert på historien til Spotify. Et interessant innblikk fra innsiden. Denne serien er i skrivende stund tilgjengelig på Netflix.

Priser

Dette er Spotify-utgavene:

 • Free – gratis musikk med reklame. Denne utgaven har en rekke begrensninger i tillegg til å være reklamebasert, men er et godt alternativ for deg som vil prøve tjenesten eller som ønsker å bruke Spotify i ni og ne. Du kan ikke bruke tjenesten på mobile enheter.

 • Premium – hør på ubegrenset musikk med bedre lydkvalitet. Du kan bruke tjenesten på mobile enheter. Koster 119 NOK per måned. Bruker du Spotify en del bør du nesten ha Premium-konto.

 • Family – en Premium-konto som kan deles med familiemedlemmer. Prisen er 189 NOK per måned for opptil 6 personer.

Du finner detaljene på spotify.com.

Gratisversjonen har en del begrensninger i forhold til Premium. Dette får du med Premium som du ikke får med gratisversjonen:

 • Uavbrutt lytting uten reklame.
 • Du kan bruke Spotify på mobilen.
 • Bedre lydkvalitet.
 • Mulighet for offline-modus (last ned musikk på enheten).

Last ned Spotify-appen

Nå med sangtekster!

Spotify har endelig fått den funksjonen mange har ønsket seg. Du kan nå velge å vise sangtekster under mange av låtene. Merkelig nok har Spotify valgt å gjøre denne funksjonen vanskelig å bruke, det vil si det finnes ikke noe eget menyvalg eller knapp for dette i Spotify-grensesnittet. Vi viser deg hvordan du gjør dette – les mer i vår artikkel.

Lydbøker

Du finner også lydbøker på Spotify. Du kan enten bruke søkeordet lydbøker i Spotify eller du kan søke på bestemte titler.

Bruk Spotify direkte i nettleseren!

Du installerer en app på PC-en din eller på dine mobile enheter, når du skal bruke Spotify. Du kan også bruke Spotify direkte i nettleseren din, og da bruker du nettadressen play.spotify.com og logger deg på som vanlig.

Søkefunksjon

Du søker etter låter, artister, album, spillelister, podcaster, video, andre Spotify-brukere og en sjanger. Les mer om søkefunksjonen på spotify.com.

Du kan bruke et søkefilter på denne måten:

artist:Pink Floyd (da får du en liste med alle låter fra Pink Floyd).
genre:rock (du får da opp musikk i sjangeren rock)
track:Sound of Silence (da får du en liste med alle låter som har «Sound of Silence» i navnet).
album:White Album (du får en liste med «White Album» i navnet)
year:1980 (du får en liste over musikk fra et bestemt år).
year:1980-90 (du får en liste over musikk fra denne perioden).

Du finner flere forslag på spotify.com

Bla i musikk på Spotify

Du kan finne det du er ute etter ved å bla i Spotify-vinduet. Dette gjør du via menyen på venstre siden i Spotify-vinduet. Her finner du fem menyvalg:

 • Home – dette er hovedsiden til Spotify.
 • Search – dette er søkefunksjonen.
 • Your Library – dine favoritter.
 • Playlists – spillelister.

Hurtigtaster

Spotify støtter hurtigtaster – her er noen nyttige hurtigtaster:

 • CTRL+høyrepil: gå til neste låt
 • CTRL+venstrepil: gå til forrige låt
 • CTRL+pil opp: høyere volum (lyd)
 • CTRL+pil ned: lavere volum (lyd)
 • CTRL+N: opprett ny spilleliste
 • Mellomrom: pause

Du finner flere hurtigtaster på spotify.com.

Spillelister

En spilleliste er en samling av låter som du eller en annen Spotify-bruker har opprettet. Du kan opprette en spilleliste ved å klikke på «Create Playlist» til venstre i Spotify-vinduet.

Du kan legge en låt til en spilleliste ved å høyreklikke på en låt og velge «Add to playlist» fra menyen. Du vil få en liste over dine spillelister i menyen. Les mer på spotify.com

Det finnes ganske mange nettsider som tilbyr nedlastbare spillelister. Dette er noen eksempler:

Du finner flere spilleliste-triks i vår guide.

Discover Weekly

Under Playlists til venstre i Spotify-vinduet finner du Discover Weekly-menyvalget. Plasseringen av Playlists varierer etter hva slags enhet du bruker. Hvis du klikker på dette får du en rekke forslag til låter, dette er et utvlag av låter som er basert på låter du tidligere har hørt på.

Spotify Running

Spotify har en egen musikk-kategori for løping og andre aktiviteter. Da spilles musikk som passer til trening. Du finner denne muligheten på mobilen din via Browse, Running.

AI-styrt DJ

Det er i skrivende stund planer om å legge til ny DJ-funksjon inn i Spotify. Det lages en liste med låter som er tilpasset for deg og i tillegg er det en stemme som snakker om låtene. Alt dette skal styres med kunstig intelligens. Dette er foreløpig ikke klart for Norge.

Offline-modus

Du kan høre på musikk uten å være koblet til internett, det vil si du kan laste ned musikk på enhetene din og høre på den senere uten tilgang til internett. Denne funksjonen er kun tilgjengelig for Premium-brukere. Les mer på spotify.com

Del musikken!

Du kan dele musikk du finner på Spotify med dine venner. Bruk «Send to» for å dele via e-post eller «Post to» for å dele via sosiale tjenester. Les mer på spotify.com.

Ønsker du å dele musikken på din blogg eller en nettside kan du høyreklikke på en bestemt låt og velge Copy Embed Code. Du har da kopiert en kode på utklippstavlen, og denne koden kan du så kopiere til din blogg eller en nettside, og besøkerne vil da få en mulighet til å avspille låten via din blogg eller din nettside.

Du kan også dele en spilleliste med dine venner. Høyreklikk på en spilleliste og velg «Collaborative Playlist». Så kan du sende lenken til dine venner.

Radio er en artig mulighet

Spotify har en ganske artig radio-funksjon. Du kan spille musikk basert på en underkategori du velger. Her kan du blant annet annet velge musikksjangere, men en veldig artig mulighet er musikk fra ulike tiår, for eksempel fra 60-tallet. Her finner du gamle gode slagere!

Les mer på spotify.com

Denne funksjonen varierer etter hvilken enhet du bruker, den kan for eksempel være forskjellig på PC, mobil og nettbrett.

Mimre

Her er et godt tips for deg som ønsker å mimre om gamle låter. Vi tar eksempel i 70-tallet. Da kan du starte med å bruke søkeordet 70 og deretter kan du for eksempel velge Albums. Da får du en lang liste over album med hits fra 70-tallet.

Har du oppdaget Daily Mixes?

Daily Mixes er en funksjon som spiller av dine favoritt-musikk. Denne funksjonen kjører uten at du trenger å gjøre noe ekstra. Den finner musikk basert på hva du har tidligere hørt på. Jo mer du bruker Spotify jo flere Daily Mixes-utgaver får du og de er gjerne delt å kategorier som for eksempel pop, jazz og klassisk, alt etter hva slags musikk du hører på. Den starter med Daily Mix 1 og hvis du har brukt Spotify i mange måneder/år for å høre på ulike typer musikk vil du få for eksempel Daily Mix 1 til Daily Mix 5. Les mer i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *