Slik installerer du Windows på nytt

Har du problemer med Windows 10 eller er PC-en rett og slett for treg? Det finnes en metode som gjør det mulig å installere Windows 10 på nytt uten tap av data.

Les også: Windows 10-triks

Det å installere Windows på nytt bør egentlig være det siste du prøver hvis du har problemer med Windows. Du får masse tips i vår feilsøkeguide.

Trenger ikke DVD-enhet

Denne metoden krever ikke produktnøkkel, men den fungerer kun på en PC som er oppstartbar og den krever at Windows 10 du har i PC-en har gyldig lisens. Har PC-en din problemer med oppstart eller omstart, bør du ikke bruke denne metoden. Prøv heller å fikse oppstarten i Windows. Les mer om dette i vår guide.

Du trenger ikke en DVD-enhet i PC-en. Du kan nemlig bruke en funksjon som er innebygd i Windows 10, nemlig å montere en ISO-fil slik at hele inneholdet vises i filutforsker.

Slik gjør du det

For ordens skyld, du gjør dette på eget ansvar. Du bør uansett ta sikkerhetskopi av viktige filer før du eventuelt setter i gang. Denne metoden skal ta vare på alle filene dine, men du bør ikke stole 100 prosent på det.

Dette er metoden for å installere Windows 10 på nytt:

 1. Bruk verktøyet Media Creation Tool til å laste ned ISO-filen til Windows 10 hvis ikke du allerede har filen liggende. Du finner verktøyet på microsoft.com.

 2. Klikk på «Last ned verktøyet nå».

 3. Kjør installasjonsfilen og godta lisensvilkårene.
 4. Velg å opprette installasjonsmedium for en annen PC. Klikk på Neste.

 5. Velg språk, arkitektur og utgave. Dersom alt stemmer, det vil si hvis dette er den samme PC-en du skal installere på nytt da kan du bare klikke på Neste-knappen. Hvis du må endre på noe her, for eksempel hvis du skal endre språkversjon, må du fjerne haken ved «Bruk de anbefalte alternativene for denne PC-en» og gjøre de endringene du eventuelt ønsker.

  Det bør nevnes her at dersom du ønsker å oppgradere Windows 10 32-bit til Windows 10 64-bit så kan du gjøre dette under denne prosessen. Du må først sjekke om din PC faktisk støtter 64-bit Windows. Les mer om dette i vår guide.

  For ordens skyld, det kan hende at oppgradering til 64-bit ikke går likevel. Vi prøvde å gjøre dette med en gammel PC og denne prosessen ble ikke vellykket, dette til tross for at vi fikk et klarsignal på at PC-en støtter 64-bit. Hvis dette skjer må du dessverre starte prosessen på nytt, det vil si lage en ny ISO-fil med andre innstillinger (32-bit).

 6. Du kan deretter velge å lage en ISO-fil som blir lagret på datamaskinen. Du får opp et vindu med filutforsker – velg en mappe og gi filen et navn.

 7. Nå starter nedlastingen av ISO-filen og det vil ta tid, men dette avhenger av hvor rask internett-forbindelse du har.

 8. Når prosessen ved å laste ned ISO-filen er ferdig vil du se på skjermen i hvilken mappen filen er lagret. Klikk på Fullfør for å avslutte prosessen.

 9. Du kan nå bla deg frem til denne filen i filutforsker, høyreklikke på ISO-filen og velge Monter for å åpne innholdet i ISO-filen.

  Hvis ikke du ser Monter-menyvalget kan det være fordi du har installert et pakkeprogram som tar over styringen av ISO-filer. Du kan da enten avinstallere det aktuelle pakkeprogrammet eller du kan gjøre slik at det aktuelle pakkeprogrammet ikke lenger er standardappen – dette gjør du via Start, Innstillinger, Apper, Standardapper.

 10. Dobbeltklikk på Setup.exe-filen og klikk på Ja for å bekrefte valget.

 11. Du vil etter hvert få meldingen «Få oppdateringer» på skjermen. Du kan velge «Last ned og installer oppdateringer» eller «Ikke akkurat nå». Hvis PC-en er koblet til internett bør du velge det første, ellers velger du å ikke laste ned oppdateringer. Klikk på Neste-knappen.

 12. Godta lisensvilkårene.

 13. Til slutt får du opp et vindu som forteller at Windows er klar til å installeres. Klikk på Installer for å starte installasjon av Windows.

 14. Nå starter prosessen med installasjon av Windows og det vil ta tid. Du kan ikke bruke PC-en mens installasjonen kjører. PC-en vil starte på nytt underveis for å fortsette installasjonen.

 15. Du kan til slutt logge deg på Windows 10 når installasjonen er ferdig.

Installer eldre versjon

Metoden som er nevnt ovenfor gir deg den nyeste versjon av Windows 10, i skrivende stund er det 20H2. Hvis du ønsker å installere Windows på nytt med en eldre versjon så kan du laste ned denne versjonen med et gratisprogram – vi forklarer nærmere i vår artikkel.

Du gjør dette uansett på eget ansvar!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *