Alt du trenger å vite om Adobe Creative Cloud

Adobe Creative Cloud er en pakke med over 30 programmer og tjenester som du kan abonnere på. Du betaler fast pris hver måned og får da tilgang til programmer som Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign, Dreamweaver og Bridge.

Les også: Programvare-porten

Det er mange som ikke er klar over det, men Bridge kan du laste ned helt gratis. Du får detaljene på denne siden!

Historikk

Adobe lanserte Creative Cloud i 2011 og to år senere kunngjorde selskapet at fremtidige programmer kun vil være tilgjengelig via Creative Cloud, altså ikke som selvstendige programmer. Brukerne betaler fast pris hver måned for bruk av programmene i Creative Cloud.

Denne abonnement-modellen til Adobe, med navnet Creative Cloud, viser seg å være en suksess. Tall fra 2013 viser at modellen er svært populær blant brukerne, flere og flere abonnerer på tjenesten, melder nettstedet zdnet.com.

Creative Cloud bare fortsetter å øke etter dette, melder nettstedet petapixel.com i desember 2015. Nettstedet zdnet.com melder også om at suksessen fortsetter i 2016 og videre i 2018. og i mars 2019 – suksessen fortsetter i september 2019. Antall abonnementer skal nå være over 22 millioner, ifølge prodesigntools.com.

Det er Lightroom som visstnok skal være den mest populære appen i pakken.

Hva er Adobe Creative Cloud?

Adobe Creative Cloud er en tjeneste fra selskapet Adobe som gir deg muligheten til å kjøre Adobe-programmer på din datamaskin. Selve programmene er ikke nettbaserte, de installeres som vanlige programmer på datamaskinen – progammene kan kjøres uten at datamaskinen din er tilkoblet internett.

Forskjellen ligger i betalingsmåten – du kjøper ikke programmene for å eie, men abonnerer (leier) på bruken av dem. Du vil nok ikke merke forskjellen mellom det å eie og det å leie, bortsett fra at det å abonnere er vesentlig rimeligere enn å eie.

Adobe bruker tjenesten Amazon Web Services for å få dette til å fungere. Adobe Creative Cloud anvender såkalt «Software-as-a-service»-modell, det vil si programmene fungerer som en tjeneste på din datamaskin. Programmene installeres riktignok som vanlige programmer på datamaskinen, men de driftes og oppdateres via nettskyen, men datamaskinen trenger ikke å ha nettilgang for å fungere.

I oktober 2017 ble Adobe Sensei lansert. Dette er en ny plattform som bruker kunstig intelligens og maskinlæring til å behandle store mengder data (inkludert bilder) i nettskyen.

Store oppdateringer

Adobe har kommet med store oppdateringen en gang i året:

Abonnementbasert

Prisen for hele pakken er i skrivende stund 615 NOK per måned. Du kan også få kun Lightroom og Photoshop i en pakke for 117 NOK per måned. Du får en oversikt over prisene på de forskjellige Creative Cloud-pakkene på adobe.com.

Tips: Du kan laste ned Adobe Bridge helt gratis (krever registrering). Dette programmet fungerer riktignok best sammen med programmer som Photoshop, men Bridge fungerer også utmerket som et selvstendig program. Les mer om dette i vår guide.

Ikke like prisgunstig for alle

Denne prismodellen til Adobe er ikke like prisgunstig for alle. Skal du kun ha ett program må du betale 236 NOK per måned. Skal du derimot ha to programmer må du faktisk betale for hele pakken (615 NOK per måned) og det er uaktuelt for mange. Unntaket er fotopakken (Photoshop + Lightroom) som uansett er den mest prisgunstige pakken – prisen er 117 NOK per måned.

Er Adobe Creative Cloud verdt det?

Dette er spørsmålet som sikkert mange lurer på. Er det egentlig verdt det å abonnere på Adobe Creative Cloud? Svaret er avhengig av hvem du spør og hva de skal bruke programmene til. Det korte svaret er, ja, det er verdt det hvis du faktisk har nytte av flere av programmene i pakken, gjerne i jobbsammenheng. Antall programmer du får tilgang til er ganske stort (over 30), men hvis ikke du har bruk for dem er pakken selvfølgelig ikke verdt det for deg.

Gratis prøvetid

Uansett hvilket abonnement du velger til slutt, kan du prøve alle programmene gratis i én måned.

Adobe-programmer og tjenester

Hva får du egentlig i en Creative Cloud-pakke? Ganske mye faktisk. Dette er programmene og tjenestene du får tilgang til:

Oversikt over alle appene

Denne videoen ramser opp og forklarer alle CC-appene:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Foto

Adobe tilbyr også en pakke med Photoshop pluss Lightroom for 117,50 NOK per måned, det er bindingstid på ett år, altså koster pakken rundt 1100,- for ett års bruk. Dette er et ganske godt tilbud, spesielt hvis du er fotointeressert. Les mer om dette tilbudet på adobe.com.

Alternativer

Du finner en stor oversikt over fotoapper i vår oversikt.

Kilder: Adobe, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *