Windows Defender – fordeler og ulemper

Windows Defender er et antivirus fra Microsoft som er innebygd i Windows 10 og Windows 11.

Les også: Antivirus-guide

Du trenger altså ikke å laste ned denne appen hvis du bruker Windows 10 eller Windows 11. Spørsmålet er om Windows Defender gir PC-en din god nok beskyttelse?

Er det bra nok?

Er Windows Defender bra nok som antivirus? Det korte svaret er ja. Det finnes flere uavhengige aktører som driver systematisk og regelmessig test av antivirus. Vi nevner for eksempel AV-TEST og AV-Comparatives. Disse aktørene gir Windows Defender toppkarakter.

Problemet er at Windows Defender er ikke så god på såkalte «zero-day»-virus, det vil si nye og ukjente virus. Windows Defender oppdateres dessverre for sjelden.

På nettstedet safetydetectives.com finner du en analyse av Windows Defender. Konklusjonen er at Windows Defender gir deg god grunnleggende beskyttelse mot kjente virus, men gir dårlig beskyttelse mot nye virus, det vil si Windows Defender er ikke oppdatert ofte nok. Dette nettstedet anbefaler Norton 360 som har en pris på 449 NOK per år – du finner produktet på norton.com.

Slik skanner du PC-en

Merkelig nok har Microsoft valgt å «skjule» Windows Defender-appen, det vil si du får ikke opp noe programvindu som du søker etter Defender via søkevinduet i Windows. Hvis du ønsker å skanne PC-en må du velge «Virus og trusselbeskyttelse». Her kan du velge hurtigskanning eller du kan klikke på søkealternativer og kan da velge fullstendig skanning.

Du kan også høyreklikke på mapper eller filer i filutforsker og velge å skanne disse med Windows Defender.

Beskyttelse mot løsepengevirus

I tillegg har Windows Defender innebygd beskyttelse mot løsepengevirus, men heller ikke denne er aktivert. Les mer om hvordan du aktiverer den i vår artikkel.

Beskyttelse mot uønskede apper

Windows Defender har innebygds sanntidsbeskyttelse så alle filer skannes automatisk, men hva om du ønsker å skanne hele PC-en likevel? Microsoft har merkelig nok bestemt seg for å skjule en viktig funksjon i Windows Defender. Ikke bare det, denne funksjonen er ikke enkelt å aktivere. Det dreier seg om en beskyttelse mot programvare som installeres i det skjulte med annen programvare du installerer. Du kan selv aktivere denne funksjonen – vi forteller hvordan i vår guide.

Windows Defender har flere ulemper

Det største problemet med Windows Defender er falske positiver, det vil si programmet har en tendens til å sette i gang virusalarm ved installasjon av tredjepartsprogrammer, altså programmer som ikke er utviklet av Microsoft.

Vi har en del eksempler på slike falske alarmer:

Vår erfaring er at over halvparten av programmer som ikke er utviklet av Microsoft blir blokkert hvis vi prøver å installere dem. Heldigvis er det enkelt å forbigå denne blokkeringen via Mer info og Kjør likevel. Les mer i neste avsnitt.

En annen løsning!

Det finnes en annen løsning for å slippe å få såpass mange falske positiver. Les mer i vår artikkel.

Slik gjør du et unntak i Windows Defender!

Du skal få opp et «Windows beskytter PCen»-vindu når du prøver å installere en app som ikke er fra Microsoft. Hvis du får opp et slikt vindu kan du bare klikke på «Mer info»-lenken og klikke videre på «Kjør likevel»-knappen.

Hvis ikke du får opp et «Windows beskytter PCen»-vindu kan du gjøre et unntak i Windows Defender for det aktuelle programmet.

Hvordan vet du at et program er trygt å laste ned og installere? Du kan selvsagt aldri være hundre prosent sikker, men du kan være ganske sikker hvis du laster det ned fra en offisiell nettside for programmet. Det er derimot utrygt er å last ned et program fra for eksempel sosiale tjenester som Facebook eller Twitter eller via et vedlegg/lenke i en e-postmelding.

Slik gjør du et unntak i Windows Defender:

  1. Skriv ordet Defender i søkevinduet i Windows 10 og trykk på Enter.
  2. Klikk på Virus- og trusselbeskyttelse.
  3. Klikk på Innstillinger for virus- og trusselbeskyttelse.
  4. Klikk på Utelatelser for å legge inn et unntak for installasjonsfilen – du blar deg frem til riktig fil.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *