Antivirus-guiden

Det finnes ganske mange programmer som fjerner datavirus og andre typer skadelige programvare. Hvilket antivirus bør du velge? Her får du oversikten over antivirus for Windows!

Les også: Programvare-porten

Trenger vi egentlig antivirus?

Det er faktisk et godt spørsmål og ikke enkelt å svare på. Det viktigste tiltaket mot angrep er å sørge for å holde Windows og apper oppdatert.

Er du veldig forsiktig angående hva du gjør på sosiale medier, hva du laster ned fra nettet og når du åpner e-postvedlegg, da trenger du nok ikke antivirus – har du Windows 10 eller Windows 11 er Windows Defender innebygd og det er godt nok. Er du derimot aktiv på nettet bør du ha et antivirus.

Trenger vi antivirus på mobilen?

Det finnes ikke noe enkelt svar på dette – det kommer an på hvordan du bruker mobilen. Det korte svaret er at dersom du bruker mobilen lite trenger du ikke antivirus, men er du en aktiv mobil-bruker på nettet bør du installere antivirus. Les mer i vår artikkel.

Er gratis antivirus gode nok?

Det kommer an på hvor aktiv du er på nettet. Er du veldig aktiv på sosiale medier, klikker på lenker uansett hvor du finner dem, besøker potensielt skadelige nettsider, laster ned mange gratis apper, da er dessverre ikke gratis antivirus gode nok. Er du derimot en forsiktig nettbruker er Windows Defender, som er innebygd i Windows 10 og Windows 11, godt nok.

Les også: Windows Defender får toppkarakter

Windows Defender har fått mye ros av flere aktører som regelmessig tester antivirus. Det betyr at Windows Defender er god på å finne kjente virus. Problemet er at Windows Defender er ikke så god på såkalte «zero-day»-virus, det vil si nye og ukjente virus. Windows Defender oppdateres dessverre for sjelden.

På nettstedet safetydetectives.com finner du en analyse av Windows Defender. Konklusjonen er at Windows Defender gir deg god grunnleggende beskyttelse mot kjente virus, men gir dårlig beskyttelse mot nye virus, det vil si Windows Defender er ikke oppdatert ofte nok. Dette nettstedet anbefaler Norton 360 som har en pris på 449 NOK per år – du finner produktet på norton.com.

Våre anbefalinger

Vi anbefaler følgende antivirus. Fordelen er at Windows Defender og Malwarebytes ikke er i konflikt med hverandre, det vil si de kan være samtidig på samme PC.

  • Windows Defender er innebygd i Windows 10 og Windows 11. Fordelen er at det har et minimalistisk brukergrensesnitt og kjører veldig stille i bakgrunnen.

  • Bitdefender er et godt alternativ eventuelt i stedet for Microsoft Security Essentials eller Windows Defender. Fordelen er at Bitdefender har fått gode resultater i uavhengige tester. Ulempen er at du må registrere deg for å bruke Bitdefender.

  • Malwarebytes har den store fordelen at det finner skadelige filer de andre ikke finner. Malwarebytes finner blant annet tilleggsprogrammer som kan installeres på nettlesere i det skjulte.

  • Norton 360 er et rimelig alternativ for deg som er meget aktiv på nettet og som ønsker god beskyttelse og synes det er greit å betale for et antivirus.

Våre anbefalinger er basert på den ene siden av våre egne erfaringer og på den andre siden av resultater av tester av antivirus som er gjennomført av AV Comparative og AV-TEST.

Nettbaserte antivirus

Dette er antivirus som kan brukes direkte i nettleseren. Du kan brukes disse som alternative antivirus i spesielle tilfeller, for eksempel hvis PC-en begynner å oppføre seg merkelig.

Løsepengevirus

I løpet av 2017 så verden flere omfattende angrep av såkalte løsepengevirus (ransomware) – det er virus som låser PC-en og som krever løsepenger for at brukeren skal få tilgang til sine egne filer. Slike angrep fortsetter i 2021 og 2022.

De viktigste tiltakene mot løsepengevirus er å sørge for å oppdatere Windows og å være forsiktig med å åpne vedlegg du får via e-post. Windows 10 og Windows 11 har innebygd beskyttelse mot ransomware, men denne må aktiveres – les mer i vår artikkel.

Virusskanning av enkeltfiler

Virustotal.com er en nyttig tjeneste som kan brukes til å virussjekke enkeltfiler. Du kan laste opp en bestemt fil, og denne tjenesten sjekker om denne er virusinfisert.

Windows har eget verktøy

Hvis PC-en din ikke starter opp har Windows et eget innebygd system som kan brukes for å redde PC-en. Les mer i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *