Tid for makrofoto!

Her skal du lære litt om makro-fotografi. Det handler om å ta bilder på nært hold, eller svært nært hold. Et fascinerende felt innen fotografi, men hvordan får du til gode bilder på såpass nært hold?

Det er en forskjell mellom makrobilder og nærbilder, men denne forskjellen er egentlig kun rent teknisk.

Hva er egentlig makrofotografi?

Men hva er egentlig et makrobilde? Det finnes en teknisk definisjon. Svaret er at et ekte makrobilde er tatt med et makroobjektiv som kan gjengi virkeligheten i størrelsesforholdet 1:1. Dette betyr i praksis at et motiv (en flue eller en blomst) på 1 cm, blir avbildet av kamerasensoren med samme størrelsen, altså 1 cm.
I praksis er ikke det tekniske så viktig
Den eksakte definisjonen av makrofoto blir mindre viktig når du faktisk driver og tar bilder. Det viktigste er da rett og slett å ha det moro ved å ta bilder på nært hold, med eller uten makroobjektiv eller mellomring. Et nærbilde er et bilde som er tatt av et motiv på nært hold, uten at man nødvendigvis bruker et makroobjektiv.

Ulike typer objektiver

Makroobjektiv eller mellomring
For å ta makrobilder må kameraet kunne fokusere ganske nært opp til motivet. Det finnes egne makroobjektiver, noe som er som regel ganske kortbart. Et rimeligere alternativ er å bruke en mellomring mellom kameraet og objektivet, noe som gjør at fokusavstanden blir kortere.

Hvordan vet man at et objektiv er ekte makro? Det skal stå informasjon om dette på selve objektivet, eller i manualen til objektivet. Det skal da stå at objektivet klarer forstørrelse på 1:1, altså «1:1 magnification». På noen objektiver står det «MACRO», men det betyr ikke at det er ekte makro.

Prøv dette trikset!
Det finnes forresten et triks for å ta makrobilder og det er rett og slett å skru objektivet av kameraet og snu objektivet rundt slik at utsiden peker mot kameraet. Du må da holde objektivet i hånden mens du tar bildet, fordi objektivet ikka kan skrus på kameraet når det peker «feil» vei. Det finnes riktignok ringer som ordner dette, men vi går ikke inn på dette her.

Prøv gjerne trikset med forskjellige typer objektiver hvis du har flere. Du vil straks legge merke til at du kommer nærmere motivet når du snur objektivet «feil» vei. En ulempe med denne metoden er at objektivet ikke lenger har kontakt med kameraet og dermed virker ikke autofokus eller blender. Du må selv endre avstandan til motivet ved å bevege kameraet manuelt frem og tilbake. Lukkeren kan du derimot justere og det optimale i denne situasjonen er å bruke manuell modus i kamera.

Videoer

Her er noen nyttige instruksjonsvideoer som omhandler makrofoto:

An Introduction to Macro Photography

(Artikkelen fortsetter under videoen)

How Chris Niccolls Shoots Macro Photography

(Artikkelen fortsetter under videoen)

MACRO PHOTOGRAPHY – tips & tutorial

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nyttige makro-lenker

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.