Makro-fotografi

bumblebee2

Her skal du lære litt om makro-fotografi. Det handler om å ta bilder på nært hold, eller svært nært hold. Et fascinerende felt innen fotografi, men hvordan får du til gode bilder på såpass nært hold?

Det er en forskjell mellom makrobilder og nærbilder, men kun rent teknisk.

Det finnes altså en teknisk definisjon på makrofoto.

 

Hva er egentlig makro-fotografi?

Men hva er egentlig et makrobilde? Svaret er at et ekte makrobilde er tatt med et makro-objektiv som kan gjengi virkeligheten i størrelsesforholdet 1:1. Dette betyr i praksis at et motiv (en flue eller en blomst) på 1 cm, blir avbildet av kamerasensoren med samme størrelsen, altså 1 cm.

For å ta makrobilder må kameraet kunne fokusere ganske nært opp til motivet. Det finnes egne makroobjektiver, noe som er som regel ganske kortbart. Et rimeligere alternativ er å bruke en mellomring mellom kameraet og objektivet, noe som gjør at fokusavstanden blir kortere.

Hvordan vet man at et objektiv er ekte makro? Det skal stå informasjon om dette på selve objektivet, eller i manualen til objektivet. Det skal da stå at objektivet klarer forstørrelse på 1:1, altså «1:1 magnification». På noen objektiver står det «MACRO», men det betyr ikke at det er ekte makro.

Et nærbilde derimot er et bilde som er tatt av et motiv på nært hold, uten at man nødvendigvis bruker et makro-objektiv.

Nyttige makro-lenker

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.