Raw eller JPEG? Fordeler og ulemper!


Raw er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. Denne typen filer kommer direkte fra kamera, ubehandlet, altså en slags «digitale negativer». Spørsmålet er om du bør velge raw eller JPEG når du tar bilder?

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Hver kameraprodusent har sitt egen Raw-format, for eksempel Canon-kameraer tar bilder på .cr2-formatet, mens Nikon bruker .nef. I speilreflekskameraer kan du som regel velge JPEG eller Raw, eller begge deler, men hva bør du egentlig satse på?

Derfor velger du JPEG

Bør du velge raw eller JPEG? Dette er det klassiske spørsmålet mange fotointeresserte sliter med. Er du en «vanlig» bruker som ikke er opptatt av etterbehandling av bildene, bør du velge JPEG.

Er du opptatt av å få bildene dine fortest mulig fra kameraet til visning på PC eller et annet sted, bør du også velge JPEG. Du bør også velge JPEG dersom du har begrenset med lagringsplass for bildene dine – bilder på raw-format tar mye større plass, gjerne syv ganger større.

Derfor velger du raw

Hvis du derimot er over gjennomsnittet interessert i foto og ønsker å få best mulig kontroll over etterbehandling, da bør du absolutt satse på raw. Du kan si at raw er et arbeidsformat (for redigering), mens JPEG er mer praktisk (for eksempel for deling).

En myte: raw-filer er vanskelig å håndtere og redigere
De fleste velger kanskje bort raw fordi de tror raw-filer er vanskelige eller kompliserte. Raw-filer redigeres på den samme måten som JPEG-filer – forskjellen er at raw-filer har gjerne bedre kvalitet, men det er ikke noe mystisk eller «vanskeligere» å redigere raw-filer. Bruker du et bildeprogram som støtter raw-filer vil du ikke merke noen forskjell, bortsett fra at du vil kanskje se flere detaljer i bildet fordi det har bedre kvalitet.

Det som derimot kan bli et problem hos mange er filstørrelsen. Bedre bildekvalitet betyr at raw-filer inneholder mer informasjon og filene er derfor vesentlig større. Har du derimot stor lagringsplass er raw-filer ikke noe problem.

JPEG-bilder er forhåndsbehandlet av kamera

JPEG-bildene som kommer fra kamera, er blitt forhåndsredigert, slik kamera «tror» er best for bildene, mens raw-filene er uendret, og har rikere fargetone. Du taper med andre ord mye informasjon, hvis du bruker JPEG-formatet. Med raw-filer er det du som bestemmer redigering av bildene.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Et godt eksempel på forskjellen mellom JPEG og raw er en mulighet til å fikse en utbrent himmel, det vil si en hvit himmel uten forskjell mellom hvite skyer og blå himmel. Hvis du tar bildet i raw-format, vil du sannsynligvis ha muligheten til å korrigere dette, fordi raw-formatet har mer informasjon om nyanser i bildet.

Ulempen med raw er at bildefilene tar mye større plass – et JPEG-bilde kan ha en størrelse på rundt 3 MB, mens et bilde i raw har en størrelse på rundt 20 MB, altså tar 7 ganger så stor plass. I tillegg må du ha programvare som støtter raw-formatet – mange gratisprogrammer har ikke denne støtten.

Raw er ikke noe «bildeformat»

Dette er den andre myten om raw-filer. Det mange ikke er klar over er at raw-formatet er egentlig ikke noe bildeformat. Raw-formatet er data som kommer direkte fra kamera-sensoren, og er data som i utgangspunktet ikke kan vises/redigeres.

Derfor trenger du et program på datamaskinen, eller andre enheter, som støtter raw-formatet, og som kan komvertere raw til JPEG, og som samtidig tar vare på informasjonen fra raw-formatet. Det er slett ikke alle programmer som støtter raw-formatet.

Programvare med raw-støtte

Mange gratisprogrammet støtter ikke raw-filer, men blant unntakene er Faststone Image Viewer et svært brukervennlig alternativ. Gratisprogrammet Paint.net kan også få støtte for raw-filer, men da må du installere plugin.

Les også: Guide: Lightroom Classic

Har du planer om å satse seriøst på foto, kan Lightroom Classic anbefales. Dette er «lillebroren» til Photoshop, men som har mange av de samme avanserte funksjonene for fotografer. Adobe har forresten nylig lansert Lightroom Classic – les mer i vår artikkel.

Mobiltelefoner med raw-støtte

Du får også større frihet når det gjelder etterbehandling av bilder hvis du tar bilder på mobilen din med raw-filer. Husk at du må sannsynligvis aktivere raw-støtten i kamera-appen på mobilen din får å få denne støtten. Et alternativ er å installere en kamera-app som har raw-støtte.

Oppsummering

Hvis du er en «vanlig» bruker som bryr deg lite om rikere fargetone og bredere nyanser i bildene dine, bør du velge JPEG. Hvis du derimot er opptatt av bildekvalitet ved etterbehandling av bildene dine, bør du velge raw.

Introduksjonsvideo – JPEG vs Raw

Nyttige lenker som handler om Raw-formatet

You may also like...

1 Response

  1. Jeg måtte bare finne fram igjen mitt gamle eos 550d, måtte lime litt løsnet gummi etc, for å kunne dokumentere familien. Det ble bare til at jeg ikke orket å redigere alle familiebildene lenger, derfor ble det til at jeg nærmest sluttet å fotografere familien. Dessuten tør jeg ikke å ha mitt nye kamera liggende framme, med viltre unger flygende omkring. Mitt 550d kan jeg ha liggende på middagsbordet eller i bokhylla, uten at det vil være en katastrofe om det får litt saus over seg eller det faller ned. Resultat: Familiefotografering i hverdagen!

    Jpeg-bildene ser jeg kun på i monitoren på kameraet, og sletter evt. bilder på kameraet, uten å overføre dem til pc. Laster dem kun opp i skyen når minnekortet er fullt. Dessuten synes jeg 550d har fantastiske jpeg-farger, mye bedre enn de nyere eos-kameraene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *