Dette er Lightroom Classic

Bruker du Adobe Lightroom og har ikke fått med deg nyeste lansering fra Adobe? Det er nå tre uker siden lanseringen og vi har fått bedre oversikt over produktet.

Les også: Slik er den nye Lightroom-modellen

Det var ganske mange som ble overrasket da Adobe lanserte ny Lightroom-versjon onsdag 18. oktober 2017. Adobe har funnet på å endre hele Lightroom-familien fullstendig. Produktet Lightroom er nå «borte» og Adobe har splittet dette i to produkter, nemlig Lightroom CC og Lightroom Classic.

Lightroom CC er nettbasert og er laget for fotografer som er mye på farten og som ønsker å kunne synkronisere bildene sine mellom forskjellige enheter. Lightroom Classic derimot er den tradisjonelle programvaren som installeres på PC eller Mac og det er denne vi skal omtale i denne artikkelen.

Gamle Lightroom CC/6 har blitt Lightroom Classic
Hvis du har tidligere jobbet med Lightroom CC eller versjon 6.12 på PC eller Mac har denne versjonen endret navn til Lightroom Classic. Den selvstendige versjonen fjernes – Lightroom 6.12 er den siste versjonen av den selvstendige versjonen, det vil si det kommer ingen Lightroom 7.0. Dagens Lightroom Classic er altså for deg som lagrer bildene lokalt på din datamaskin.

Lightroom Classic organiserer bildene med en katalog og dette skjer lokalt på datamaskinen. Det er du som er ansvarlig for å ta sikkerhetskopi av bilder og katalog på din lokal datamaskin og eventuelle eksterne lagringsenheter. Du er i tillegg selv ansvarlig for å gjøre bildene dine søkbare.

Ikke alle liker situasjonen

Det at Adobe har delt opp Lightroom i Lightroom Classic og Lightroom CC gjør ikke produktet noe enklere. Det er mange som er usikre på hva de skal velge og det er mange spørsmål som dukker opp. Hva skjer for eksempel hvis du velger den ene Lightroom-versjonen og så senere angrer på avgjørelsen?

Les også: Lightroom Classic er en arbeidsulykke

Når det er sagt kan man gjøre det beste ut av situasjonen. Har du tidligere brukt Adobe Lightroom og lagret bildene dine lokalt på datamaskinen er valget ganske enkelt Lightroom Classic.

Overgangen er ikke helt uproblematisk

Det er flere som har gruet seg til overgangen fra Lightroom CC/6 til Lightroom Classic, fordi en av utviklerne som jobbet med Lightroom har advart brukere om at den nye versjonen kan være ustabil på grunn av tiltak for å øke ytelsen. Du bør uansett ta backup av katalogen før du setter i gang med oppdatering.

Undertegnede har allerede «oppgradert» fra Lightroom CC til Lightroom Classic CC og det gikk heldigvis uten store problemer. De første testene ser lovende ut. Det er faktisk blitt raskere å bla i bilde-mapper sammenlignet med gamle versjonen Lightroom CC. Det merkes at programmet reagerer raskere ved navigasjon i bilde-mapper, noe som tidligere har vært et problem.

Riktignok fikk vi problemer med Lightroom Classic helt i starten og det var et problem med navigering mellom bildemapper. Vi løste problemet imidlertid på en enkel måte ved å restarte Lightroom Classic og har aldri opplevd samme problemet igjen.

Du finner forresten tips om hva du kan gjøre hvis du får problemet med den nye Lightroom Classic i vår artikkel.

Hva er nytt?

Dette er nytt i Lightroom Classic sammenlignet med den gamle Lightroom CC/6:

 • Bedre ytelse
  Adobe har lenge fått mye kritikk for dårlig ytelse i Lightroom. Det ser ut som selskapet endelig har gjort noe med dette, fordi det merkes at det går blant annet raskere ved å bla i mange bilde-mapper.

 • Embedded Preview Workflow
  Du kan få raskere forhåndsvisning av bilder, altså i stedet for at Lightroom lager sin egen 1:1-forhåndsvisning. Dette er en forhåndsvisning som brukes i Library-modul før du redigerer bildene. Du kan aktivere denne muligheten via Import-vinduet og velge Embedded & Sidecar via File Handling og Build Previews.

 • Develop Local Adjustment Masking (Range Mask)
  Du kan lage masker for lokale redigeringer, det vil si du kan maske detaljerte områder som for eksempel trær. Dette var tidligere kun mulig i Photoshop.

 • Støtter flere kameraer
  Lightroom Classic støtter nå følgende kameraer:

  • Canon EOS M100
  • Casio EXILIM EX-ZR4100
  • Casio EXILIM EX-ZR5100
  • Fujifilm X-E3
  • Nikon D850
  • Olympus OMD E-M10 Mark III
  • Samsung Galaxy S8
  • Samsung Galaxy S8+
  • Sony RX0 (DSC-RX0)
  • Sony RX10 IV (DSC-RX10M4)

  Du finner hele listen over kameraer på adobe.com.

Hva kan du gjøre hvis du har brukt Lightroom 6 tidligere?

Et godt alternativ er å abonnere på Aobe CC Foto for 117,50 kroner per måned, da får du både Photoshop og Lightroom CC i samme pakken. Her er Adobe dessverre uklar når selskapet gir informasjon for potensielle kunder. På nettsiden så står det at pakken inkluderer Lightroom CC og det nevnes ikke om Lightroom Classic er et alternativ, men vi tror at du kan velge mellom Lightroom CC og Lightroom Classic.

Kilde: lightroomqueen.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *