Derfor bør du velge Lightroom fremfor Photoshop

photoshop

lightroom_logo

Photoshop er allmennt ansett som det beste programmet for redigering av digitale bilder og vi her helt enige.

Les også: De beste fotoappene

I visse situasjoner er Lightroom imidlertid å foretrekke fremfor Photoshop – det kommer an på hva du skal bruke programmet til. Problemet er at Photoshop er tungt å bruke, ikke særlig brukervennlig og det er dyrt. I tillegg er Photoshop ikke godt egnet for organisering av bilder – du kan riktignok bruke Adobe Bridge for å organisere bildene dine, men Bridge er ikke en del av Photoshop.

Tilrettelagt for fotografer

Lightroom eller Adobe Photoshop Lightroom som programmet egentlig heter, kan beskrives som Photoshop som er tilrettelagt for fotografer.

Les også: Lightroom-guide

Lightroom har alle avanserte Photoshop-funksjoner som fotografer trenger, det vil si funksjoner som justering av eksponering, metning, skarphet, kontraster, lys, skygge, pluss justering av hvite og svarte områder i et bilde, bare for å nevne noe.
Fordeler med Photoshop

Er du ute etter et program som kan brukes for avansert bildemanipulasjon bør du velge Photoshop og ikke Lightroom. Photoshop er laget for avansert redigering av bilder, mens Lightroom er tilpasset arbeidsflyten til en fotograf. Blant funksjoner som Lightroom mangler er muligheten til å jobbe med lag. Velger du Photoshop får du Adobe Bridge med på kjøpet – et program som brukes til å organisere bildene dine, men det får du uansett.

Fordeler med Lightroom

Hvis du er en fotograf eller en person som tar mange bilder, er Lightroom midt i blinken for deg. Dette er noen av fordelene med Lightroom:

 • Pris – vesentlig rimeligere enn Photoshop.
 • Funksjoner – har alle Photoshop-lignende funksjoner en fotograf trenger.
 • Raw-fil støtte – Lightroom har en innebygd Adobe Camera Raw-bildeprosessor.
 • Brukervennlighet – enklere å bruke enn storebror Photoshop.
 • Organisering – godt egnet til å holde styr på mange bilder.
 • Automatisering – kan brukes til å behandle mange bilder samtidig.
 • Forhåndsinnstillinger – gjør at du kan justere bilder med ett klikk.
 • Angremulighetene – er på flere nivåer, og ganske imponerende.

Du finner informasjon om pris i våre artikler om Lightroom+Photoshop (begge programmene til rimelig pris) og om Creative Cloud.

Lightroom organiserer bildene på en helt annen måte

Lightroom organiserer bilder på en annen måte enn Photoshop og mange andre lignende programmer, og dette kan virke annerledes i begynnelsen, men det er absolutt overkommelig. Det tar relativ kort tid å sette seg inn i programmet, det vil si læringskurven er ikke bratt.

Lightroom er et database-basert program som tar vare på informasjon om bildene, både EXIF-data som er registrert i kameraet når du tar bildene, og informasjon som legges til ved etterbehandling i Lightroom. Fordelen med databasesystemet er at Lightroom gjør det enklere å organisere, sortere og ikke minste finne frem bilder i samlingen din.

I Photoshop finner du menyvalgene «Open» og «Save», men I Lightroom er dette fraværende. Dette er erstattet med menyvalgene «Import» og «Export».

import2

Du finner menyvalgene «Import» og «Export» via «File»-valget på Meny-linjen, men det finnes også egne knapper for dette i Library-modus.

Lightroom berører ikke selve bildefilen

Det unike med Lightroom er at du kan bearbeide et bilde uten å endre selve bildefilen. Denne metoden kalles for «Non-Destructive Editing». Du endrer egenskapene til bildet, og ikke selve filen. Det er databasen (katalogen) som tar vare på endringene. Til sammenligning bruker Photoshop metoden «Destructive Editing», altså endrer selve bildefilen, når du redigerer et bilde.

Les også: Slik virker Lightroom-katalogen

Det er først når du eksportere filen til harddisken din (eller annet annet ønsket sted) at selve filen lagres (du bruker et filnavn du selv ønsker) i Lightroom.

All informasjon om bilder du importerer til Lightroom blir lagret i Katalogen. Hvis du ønsker å slette noen bilder fra Lightroom-katalogen, kan du høyreklikke på en mappe eller et bilde i Library, og velge delete. Du sletter ikke bildet fra harddisken din, men du sletter kun referensen til bildet i Lightroom-katalogen. Originalbildet vil alltid være uberørt på originale lagringsplassen. Unntaket fra dette er hvis du eksporterer et bilde, og gir bildet samme navn som originalbildet, noe du bør ikke gjøre.

You may also like...

3 Responses

 1. Denne artikkelen prøver å svare på eit spørsmål mange lurer på. Fleire svar er gode, men nokre er mindre gode.

  Photoshop er eit spesialprogram for redigering av bilde. Det vanligaste er å opne eit bilde, redigere, lagre og lukke bildet. Photoshop har ingen organiseringsfunksjon, slik som lillebroren Photoshop Elements, men du kan bruke Bridge, som blir levert i lag med Photoshop.

  Lightroom er eit databaseprogram med avanserte verktøy til organisering, utvelging, redigering og presentasjon av bilde gjennom utskrift, lysbildeframvising, webgalleri eller eksport. Det er utvikla for ein god arbeidsflyt for profesjonelle fotografar, men har blitt enormt populært blant fotoentusiastar og hobbyfolk også. Mange vel begge programma, eller Lightroom og Photoshop Elements, som er meir å rekne som lillebror til Photoshop.

  Lightroom har eit bibliotek med kobling mellom databasen og bilda i biblioteket (Library). I Library kan du organisere bilda ved hjelp av bildesamling/album (Collections). Det same bildet kan visast i forskjellige collections, uten å kopiere bildefila, f.eks. ein for plassen bildet vart tatt, ein for kvar av personane i bildet, ein for aktivitet, arrangement, osv.

  I Lightroom kan du alltid gå tilbake til originalbildet, slik det var i kameraet. Tilsvarande historikk finst ikkje i Photoshop. (Heller ikkje Photoshop kan endre såkalla RAW-filer. Berre kamera kan lage RAW. Andre bildeformat blir endra i Photoshop). I Lightroom kan du også lage mange utgåver av det same bildet, uten å kopiere bildefila. I Photoshop må du lage ei ny bildefil for kvar variant, noko som krev ekstra lagringsplass. I Lightroom er det enkelt å behandle mange bilde samtidig, som nemnt i artikkelen. Det gjeld både redigering og behandling i biblioteket.

  Det som er nokolunde likt i dei to programma, er Develop i Lightroom og Camera RAW i Photoshop. Bridge kan brukast til å organisere bilde, men Lightroom sitt Library har meir avanserte verktøy for organisering. Utskrift kan gjerast frå begge, men også her har Lightroom fleire eigenskapar. Dei to programma fyller ulike behov.

 2. Hei!

  Vil gjerne kjøpe enten Photoshop, Elements eller Lightroom.
  Er bare hobbyfotograf, og ser helst at det programmet jeg kjøper er på Norsk.
  Hva anbefaler du da?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *