Hva er egentlig Lightroom Classic?
Hensikten med denne artikkelen er å beskrive bildeprogrammet Lightroom Classic på en kortfattet måte.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Forskjellen mellom Lightroom CC og Lightroom Classic

For ordens skyld, når vi sier Lightroom så mener vi egentlig Lightroom Classic. Selskapet Adobe fant på det i oktober 2017 å dele opp Lightroom i to deler, nemlig Lightroom CC og Lightroom Classic. Lightroom CC er den nettbaserte versjonen, mend Lightroom Classic er den tradisjonelle versjonen, det vil si den versjonen du bruker hvis du ønsker å lagre dine bilder lokalt på din datamaskin.

Hva er egentlig Lightroom?

Lightroom brukes ikke til avansert redigering og manipulasjon av bilder – det bruker du Photoshop til. Mange av de tunge funksjonene i Photoshop mangler i Lightroom, for eksempel avansert fargestyring. Slike funksjoner er blitt automatisert i Lightroom.

Lightroom er tilrettelagt for fotografer. Du bruker Lightroom først og fremst for å justere eksponering (lys, metning, kontrast og så videre). Lightroom har en innebygd database og derfor er programmet organisert på en helt annen måte enn for eksempel Photoshop. Lightroom er laget for arbeidsflyten til en fotograf.

Hva er forskjellen mellom Lightroom CC og Lightroom Classic? I oktober 2017 gjorde Adobe store endringer i Lightroom-familien. Tidligere fantes Lightroom 6 (en selvstendig utgave) og Lightroom CC (en del av Creative Cloud). I oktober 2017 lanserte Adobe to nye Lightroom-versjoner, det vil si Lightroom CC og Lightroom Classic.

Den selvstendige utgaven Lightroom 6 er «borte» (eller rettere sagt den blir ikke oppdatert lenger) – den siste oppdateringen for Lightroom 6 ble Lightroom 6.14 og den ble lagt ut 19. desember 2017. Denne utgaven fortsetter som Lightroom Classic. Du kan velge å fortsette å bruke Lightroom 6, men den blir ikke oppdatert lenger. Du blir før eller senere nødt til å skaffe deg Lightroom Classic og du må da abonnere på Creative Cloud, dersom du skal fortsette å bruke Lighhtroom.

Lightroom Classic er laget for deg som ønsker å lagre dine bilder på din egen datamaskin, mens Lightroom CC er laget for deg som ønsker å lagre alle bildene dine i nettskyen slik at bildene kan synkroniseres til alle enheter du bruker.

Les også: Spørsmål og svar om Lightroom CC og Classic

For ordens skyld, den gamle Lightroom CC er ikke den samme den nye Lighroom CC. Det er Lightroom Classic som er lik den gamle Lightroom CC. Den nye Lightroom CC er et helt nytt produkt og er en nettbasert utgave (programmet installeres lokalt, men bildene lagres på nettet) av Lightroom. Har du tidligere jobbet med Lightroom 6 eller CC og ønsker å fortsette slik, bør du velge Lightroom Classic.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *