Slik fikser du Lightroom-problemer
Synes du Lightroom Classic er for treg eller har du problemer med programmet? På denne siden finner du en rekke forslag som kan løses ulike typer problemer.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Prøv det enkle først

Det første du bør prøve er å lukke Lightroom og starte programmet på nytt. Virker ikke det kan du resarte hele datamaskinen for å se om det hjelper.

Oppdater og vedlikehold

Det neste du kan gjøre er å sørge for at Lightroom er oppdatert. Dette gjør du via Creative Cloud-appen, det vil si du starter appen og klikker på Lightroom på listen for å oppdatere programmet.

Les også: Slik gjør du PC-en raskere og bedre

I tillegg kan det være lurt å gjøre generelle tiltak som gjør PC-en raskere og bedre, altså vedlikehold – du finner en rekke tips i vår guide.

Deaktiver aksellerasjon

Opplever du at Lightroom er tregere enn forventet, eller at du har problemer med Lightroom, kan forklaringen være en av funksjonene i Lightroom. Versjon 6/CC av Lightroom ble lansert i 2015 og en av de store nyhetene i denne versjonen var den såkalte Graphic Processor Acceleration. Denne nyheten gjør at programmet tar i bruk skjermkortet i PC-en og dette skal gjøre Lightroom raskere.

Problemet er at denne finessen kan ha motsatt virkning hvis ikke PC-en din støtter funksjonen. Har du denne muligheten aktivert, kan du oppleve vesentlig dårligere ytelse når du jobber med Lightroom!

På nettsiden adobe.com står det klart og tydelig at programmet tester ut datamaskinen, og dersom det finner ut at skjermkortet ikke er kvalifisert blir denne aksellerasjonen deaktivert. Dette stemmer slett ikke alltid – i mange tilfeller må du selv deaktivere denne muligheten manuelt!

Slik deaktiverer du aksellerasjon
Opplever du problemer med Lightroom, kan du slå av aksellerasjonen via Edit, Preferences, Performance. Fjern haken ved «Use Graphic Processor».

Installer mer minne

Har du 8 GB eller mindre minne i PC-en din vil du få sannsynligvis få problemer med Lightroom-ytelsen. Har du derimot 16 GB er situasjonen en helt annen, da trenger du nok ikke mer. Det vil helt klart hjelpe å oppgradere minnet. Les mer om minne-oppgradering i vår guide.

Optimaliser katalogen

Du kan prøve å optimalisere Lightroom-katalogen. Dette gjør du via menyvalget File, Optimize Catalogue. Klikk på en Optimize-knapp i et vindu du får opp og vent til prosessen er ferdig.

Tilbakestill preferanser

Har du fortsatt problemer med Lightroom kan du prøve å tilbakestille preferansefilen i Lightroom. Har du nyeste Lightroom (Lightroom Classic) kan dette gjøres ved å holde nede Alt+Shift-tastene samtidig som du starter Lightroom-programmet, og du vil da få beskjed om å tilbakestille preferanser («reset preferences»). Tidspunktet for å holde nede hurtigtastene er ganske kritisk så du må eventuelt prøve flere ganger for å få det til mens du dobbeltklikker på Lightroom-ikonet.

Du kan eventuelt tilbakestille preferanser manuelt. Det gjør du ved å rett og slett flytte preferanse-filen, gi den et annet navn eller slette den. Virker ikke dette, kan du sette tilbake den originale filen. Du finner detaljene på lightroomqueen.com.

Opprett ny katalog

Et alternativ er å opprette ny katalog. For ordens skyld, dette tiltaket er kun en test for å sjekke om problemene er katalog-relatert. Katalogen er en såpass viktig fil at du må ikke finne på å slette den.

Det du kan gjøre er å opprette ny katalog via menyen File, New Catalog. Hvis du ikke kan åpne Lightroom kan du holde nede CTRL-tasten samtidig som du starter Lightroom og deretter klikke på «Create New Catalog»-knappen. Velg plassering for den midlertidige katalogen, for eksempel på skrivebordet. Deretter kan du importere noen bilder til denne katalogen for å se om alt virker som det skal. Dersom alt virker som det skal er problemet sannsynligvis knyttet til den originale katalogen. Du kan gå tilbake til den originale katalogen via menyen File, Open Recent, og deretter velge en katalogil.

Opprett ny brukerkonto i Windows

Problemet kan være brukerkonto-relatert. Du kan opprette en ny bruker i Windows for å se om dette hjelper. Har du Windows 10 kan du opprette ny brukerkonto via Start, Innstillinger, Kontoer, Familie og andre brukere. Du kan bruke «Legg til andre på denne PCen» for å legg til en ny bruker.

Spør om hjelp

Er problemet fortsatt uløst kan du prøve å spørre i diskusjonsforumet lightroomqueen.com/community.

Kilde: Lightroomqueen.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *