Slik blir PC-en din sikrere på nett

På denne siden får du tips om hvordan du kan gjøre PC-en din sikrere.

Denne guiden er rettet mot hjemmebrukere. Er PC-en din koblet til internett er den alltid utsatt for angrep, men den gode nyheten er at det går an å gjøre noe med det.

Slik blir du sikrere

Disse tiltakene vil øke sikkerheten:

  • Sørg for å oppdatere Windows. Windows oppdateres egentlig automatisk, men noen ganger vil dette ta tid. Du kan sette i gang oppdateringen via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update og klikke på Se etter oppdatering. Hvis du har Windows 11 er det Start, Innstillinger og Windows Update. Du trenger ikke å sjekke dette hele tiden, men for eksempel hvis PC-en begynner å oppføre deg merkelig eller etter at du har installert ny app.

  • Sørg for å oppdatere programvare. Det kan være lurt å sjekke om store/sårbare apper er blitt oppdatert. Det finnes en app for hjemmebrukere som sørger for å få en oversikt over dette. Les mer i vår artikkel.

  • Sørg for å ha antivirus på PC-en. Windows Defender er innebygd i Windows 10 og Windows 11 og denne er bra nok for de fleste. Dersom du er veldig aktiv på sosiale medier kan det være lurt å kjøpe antivirus som oppdager nye virus på en bedre måte, for eksempel Norton. Les mer i vår guide.

  • Unngå å klikke på lenker og vedlegg i e-post og SMS-er. Det er veldig vanlig å spre skadelig programvare på denne måten.

  • Bruk sikre passord. Det er enklere enn du tror å lage lange og sikre passord. Les mer i vår guide.

  • Vær oppmerksom på eksterne lagringsenheter som eksterne disker og minnepinner som kobles til PC-en. Slike enheter kan være skadelige, spesielt hvis du har fått dem brukt fra andre brukere. Sørg for å virusskanne enheten før du bruker den.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *