Alt om ChatGPT

ChatGPT har vært den store farsotten i det siste året. På denne siden får du en oversikt.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Hva er ChatGPT?

ChatGPT er en samtalerobot som gir deg svar på det meste. Den er både fascinerende og skremmende på samme tid.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Det er vært mye snakket om dette verktøyet i media, blant annet fordi det gjør det enkelt for elever å jukse i oppgaver. Denne roboten kan skrive artikler og analysere tekst. For å få dette til bruker roboten kunstig intelligens. Roboten blir trent opp til å analysere tekst og levere svar til spørsmål brukeren stiller.

ChatGPT er en forkortelse for Chat Generative Pre-trained Transformer og er en robot som ble lansert av amerikanske forskningslaben OpenAI i november 2022.

wikipedia.org finner du en fin forklaring og oversikt over hva GPT er.

Denne roboten er bygget på toppen av flere språkmodeller som er utviklet av OpenAI. Prototypen ble lansert 30. november 2022, men nå er det stor interesse i hele verden for dette verktøyet.

ChatGPT brukte opprinnelig en nettskybasert plattform (Azure) fra Microsoft. Denne plattformen er et kraftig verktøy som brukes for infrastruktur, beregninger og databehandling i nettskyen. Da ChatGPT sin popularitet økte kraftig har Microsoft oppgradert denne plattformen ytterligere.

Nye funksjoner

Det rulles nå ut nye funksjoner til ChatGPT. Du har allerede nå en mulighet til å slette spørsmål du tidligere har stillt. Du skal også kunne be ChatGPT om å finne et bestemt spørsmål du tidligere har stillt. Du skal rett og slett få bedre kontroll over ChatGPT. Les mer på openai.com.

Slik virker ChatGPT

 • Trening
  ChatGPT trenes ved å mate det med store mengder tekstdata fra forskjellige kilder, som bøker, artikler, nettsteder og samtaler. Under treningen lærer modellen mønstre, setningsstrukturer, grammatikk, betydning av ord og sammenhenger mellom dem.

 • Tekstgenerering:
  Når du stiller et spørsmål eller sender en melding til ChatGPT, analyserer modellen teksten for å «forstå» konteksten og intensjonen bak forespørselen. Den bruker den eksisterende kunnskapen den har lært fra treningen og prøver å generere et relevant svar.

 • Kontekstbevaring
  ChatGPT prøver å holde styr på samtalekonteksten. Hvis du har en pågående samtale og stiller et oppfølgingsspørsmål, tar modellen hensyn til tidligere utvekslinger og bruker den informasjonen til å forme svaret.

 • Risikovurdering
  ChatGPT er trent til å være generelt trygg og etisk, men det er en mulighet for at det kan generere upassende eller feilinformerte svar. For å minimere risikoen har OpenAI implementert filtreringsmekanismer og retningslinjer for å fjerne skadelig eller upassende innhold.

 • Kontrollmekanismer
  For å øke brukerens kontroll har OpenAI implementert forskjellige instruksjoner og parametre som kan påvirke svarene. Brukeren kan gi spesifikke instruksjoner eller angi preferanser for å justere svarene som genereres.

For ordens skyld, denne listen har ChatGPT selv gitt oss.

Det er viktig å merke seg at ChatGPT er avhengig av den informasjonen den er trent på, og den har en kunnskapsbegrensning basert på opplæringsdatoen. Hvis det har skjedd store hendelser eller utviklinger etter treningsdatoen, kan ChatGPT mangle oppdatert kunnskap om disse emnene.

Offisielle ChatGPT-apper

En offisiell ChatGPT er lansert for iPhone og iPad. Les mer i vår artikkel.

ChatGPT-app for Android er i skrivende stund også lansert for Android, men foreløpig ikke i Norge. Les mer på theverge.com. Det ser ut som denne appen kan nå lastes ned fra play.google.com.

Du bør være forsiktig med å laste ned tilfeldige ChatGPT-apper du finner på Google Store eller App Store. Årsaken til dette er at kriminelle har lagt ut mye skadevare på disse stedene. Dermed er det slett ikke enkelt å bekrefte om en app er ekte eller om det er skadevare. Det er tryggest å bruke ChatGPT via en nettleser.

ChatGPT kan du prøve selv, helt gratis

Du finner den originale roboten på chat.openai.com – du må registrere deg før du kan bruke den. Utviklerne av ChatGPT ruller nå ut en mulighet for at brukere skal ikke trenge å registrere seg for å bruke tjeneste, men det ser ut som dette ikke fungerer per i dag.

Kun noen få dager etter lansert hadde ChatGPT fått over én million brukere, og det er den raskende veksten av noen tjeneste på internett som verden har vært vitne til.

Når du har registrert deg og logget inn kan du bare legge inn et spørsmål i vinduet nederst og vent på svar. Denne tjenesten ser ut som prat med et menneske – du får svaret med en gang – men det er altså en robot som lager svarene.

Svarene blir samlet på en meny til venstre, altså etter hvert som du stiller flere spørsmål eller ber roboten om en forklaring eller en analyse på noe.

ChatGPT forstår forresten også norsk og flere andre språk. Vi prøvde et spørsmål på norsk og det tok faktisk en stund for roboten å omstille seg, men svaret kom til slutt.

Det merkes at denne roboten ikke er perfekt. Når vi bytter fra det ene språket til det andre blir svarene upresise.

Denne roboten kan sies å være et slags leksikon på lignende måte som Wikipedia. Forskjellen er at ChatGPT gir deg direkte svar på spørsmålene du stiller og det med skremmende effektivitet. Roboten har tilgang til enorm database med tekst og henter svaret på spørsmålet ditt i denne databasen.

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan spørre om, men noen begrensninger er det.

Tips: Vær så spesifikk som mulig

Spørsmålet du stiller bør være så spesifikt som mulig. Dersom spørsmålet er tvetydig er det ikke sikkert at du får det svaret du ønsker. Formuler spørsmålet på flere måter hvis ikke du får svar ved første forsøk.

Språk

ChatGPT forstår ganske mange språk, inkludert engelsk og norsk. Dermed kan ChatGPT brukes til å lære å skrive på et annet språk.

ChatGPT kan brukes til å oversette fra det ene språket til det andre. For eksempel på denne måten:

Norwegian: Dette er norsk English:

Setningen «Dette er norsk» vil da bli oversatt til engelsk. Du kan gjerne erstatte Norwegian og English med andre språk.

Språkversjoner

Det er engelsk som er førstespråket til ChatGPT. Det som er definert som andrespråket er faktisk islandsk. Dette ble bestemt etter et iniativ fra presidenten på Island, Guðni Jóhannesson, da han besøkte Open AI i 2022. Islendingene tar som kjent godt vare på sitt språk, et språk er et av verdens eldste språk som fortsatt er i aktiv bruk. Les mer på openai.com.

Start en «samtale»

Du kan starte med å spørre ChatGPT er første spørsmål. Deretter kan du gjerne stille et oppfølgingsspørsmål slik at du setter i gang en «samtale». Roboten kan brukes i en kreativ prosess, for eksempel hvis du står fast i et prosjekt du jobber med kan du bruke ChstGPT for å få nye ideer.

Tren opp ChatGPT

Det viser seg at roboten blir fortløpende oppdatert med kunnskap. Undertegnede har selv erfart at selv om roboten ikke klarte å svare på det første spørsmålet, kunne den svare på det samme spørsmålet på et senere tidspunkt – dette skjedde etter at vi hadde lagt inn en nettadresse i mellomtiden – dermed ble roboten oppdatert med mer informasjon.

Oppsummering av litterære verk

Du kan for eksempel stille følgende spørsmål:

«Please summarize Ulysses» eller «Lag en stil om Markens grøde».

Det er jo dette som er det store diskusjonstemaet i skolene. Nå kan elevene slippe å lese og tenke selv.

Dikt

Du kan be ChatGPT om å lage et dikt, for eksempel: Lag et dikt om våren.

Underholdning

Du kan for eksempel be ChatGPT om å lage en vits om ChatGPT. Vi har stilt dette spørsmålet flere ganger, både på engelsk og på norsk, og resultatet ble faktisk forskjellige vitser hver gang!

Oppskrifter

Du kan for eksempel spørre roboten: Hvordan lager jeg vafler?

ChatGPT forstår programmeringskode

Er du programmerer kan ChatGPT komme med svar i form av kode. Det finnes eksempler på at ChatGPT forstår programmeringskode. Les mer i vår artikkel.

Vi stilte ChatGPT følgende spørsmål: please write a PHP-code for a WordPress-plugin that makes a software shop.

Resultatet var faktisk en kjempelang kode skrevet på programmeringsspråket PHP. Dette illustrerer at hvis du er programmerer eller webutvikler kan du faktisk få hjelp av roboten.

ChatGPT kan lage nettsider

Du kan spørre ChatGPT om noe og be den om svaret i HTML, for eksempel: Be den om å lage en liste over 5 største byer i Norge, og at svaret må være i HTML:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Fem største byer i Norge</title>
</head>
<body>
<h1>Fem største byer i Norge</h1>
<ol>
<li>Oslo</li>
<li>Bergen</li>
<li>Trondheim</li>
<li>Stavanger</li>
<li>Kristiansand</li>
</ol>

Dette er jo bare et eksempel. Er du en webutvikler som forstår HTML kan du gjerne eksperimentere og sette ChatGPT på prøve!

Begrensninger

ChatGPT har en rekke begrensninger. Blant annet støtter den ikke bilder eller video. Versjoner som ChatGPT Plus og GPT-4 støtter derimot både tekst, bilder og video. Robotoen utvikles i rekordfart og det betyt at fremtidige versjoner av ChatGPT blir mye mer avansert enn i dag.

Kommer ChatGPT til å erstatte Google?

Det kommer kanskje an på hvem du spør, men svaret er egentlig nei, fordi de to verktøyene bruker forskjellig teknologi. Google bruker algoritmer, mens ChatGPT er en tekstgenerator. Les mer i vår artikkel.

Bruk ChatGPT ved lav aktivitet

Har du spørsmål til ChatGPT som muligens inkluderer et svar med store mengder tekst, da kan det oppstå forsinkelser i svaret. Det beste tidspunktet til å bruke ChatGPT i Norge er erfaringsmessig tidlig på formiddagen norsk tid. Da er det lavest trafikk.

GPT-4

GPT-4 er i skrivende stund den nyeste versjonen av ChatGPT, men for å bruke den må du bruke ChatGPT Plus, altså betalvesjon av ChatGPT. Les mer i vår artikkel.

Det finnes riktignok en måte som er helt gratis og det er via Microsoft Bing, noe som krever Microsoft-konto, men dette er gratis. Les mer i vår artikkel.

GPT-5

Utviklerne av denne teknologien driver nå med utvikling av GPT-5 og det har i den forbindelse kommet bekymringsmeldinger fra flere eksperter som går ut på at denne teknologien er såpass imponerende at den kan karakteriseres som skremmende. Les mer i vår artikkel.

GPTs

GPTs er det nyeste fra OpenAI, utviklerne av ChatGPT. Med denne kan du lage din egen versjon av ChatGPT. Les mer i vår artikkel.

Tekst-eksempler

Hvis du er tom for ideer om hva du kan spørre ChatGPT finnes det nettsider som samler såkalte prompts, altså tekst-eksempler. Disse promptene varierer i pris, men det koster heller ikke en formue. Det finnes også de som er helt gratis. Du finner slike på promptbase.com, chatx.ai og awesomegptprompts.com. Du finner flere ved å google ChatGPT Prompts.

Utvidelser

ChatGPT-utvidelser for nettlesere er nå under utvikling og det finnes allerede en rekke nedlastbare utvidelser, men dette er tidlig i utviklingen (kun betaversjoner foreløpig), så vær forsiktig med hva du laster ned. Les mer på openai.com/blog/chatgpt-plugins.

Kjøp et bedre verktøy

ChatGPT Plus er betalutgave av ChatGPT som er mer avansert. Les mer i vår artikkel.

ChatGPT for bedrifter

OpenAI har lansert ChatGPT Enterprise, altså ChatGPT for bedrifter. Den har alt ChatGPT Plus har pluss flere verktøy i tillegg. Les mer i vår artikkel.

Flere alternativer

Du får en oversikt over flere samtaleroboter i vår artikkel.

ChatGPT vs Copilot vs Gemini

Hva er egentlig forskjellen mellom ChatGPT, Copilot og Gemini? Du finner oversikten i vår artikkel.

Grok

Grok er navnet på en ChatGPT-konkurrent som kommer fra Elon Musk. Les mer i vår artikkel.

Vær forsiktig!

Det som er felles med ting som blir populære er at kriminelle prøver å utnytte situasjonen. Du bør være forsiktig med å laste ned ChatGPT-apper, fordi det finnes mye skadevare på nettet. Dette fenomenet er jo blitt kjempepopulært og kriminelle utnytter alt som blir populært.

Videre bør du ikke stole 100 prosent på alt ChatGPT kommer med. Dette gjelder spesielt i sensitive områder som helse og sikkerhet.

Kilder: openai.com, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *