Tilrettelegg Windows 10 slik du vil ha den
Windows 10 er den nyeste Windows-versjonen og derfor vil de fleste brukere få denne versjonen forhåndsinstallert i en ny PC. Problemet er at Windows 10 har en rekke funksjoner og innstillinger som ikke er optimale.

Les også: Den store Windows-guiden

Det er mye du selv kan gjøre for å justere Windows 10 slik du vil ha den. Du får en rekke tips på denne siden.

Slik får du tak i Windows 10, helt gratis

Fristen for å oppgradere gratis fra Windows 7 eller Windows 8 har egentlig gått ut for lenge siden, men det finnes et lovlig triks som gjør at du fortsatt kan oppgradere til Windows 10, helt gratis. Les mer i vår artikkel.

Last ned Windows 10 April 2018 Update

Windows 10 fikk nylig en stor oppdatering som har en rekke forbedringer. Vi forteller deg hvordan du får tak i den – les mer.

Slik fikser du startmenyen

Vi gir deg tips om hvordan du justerer startmenyen i Windows 10 slik du vil ha den. Du kan blant annet endre flise og eventuelt fjerne dem helt. Les mer i vår guide.

Oppgavelinjen

Du kan finjustere oppgavelinjen i Windows 10 på flere forskjellige måter – les mer i vår guide.

Tidslinjen

Tidslinjen er en utvidet oppgavelinje som er en nyhet i Windows 10 April 2018 Update. Les mer i vår guide.

Du kan bytte ut startmenyen

Er du ikke fornøyd med startmenyen slik den er nå i Windows 10 har du en mulighet til å gjøre noe med det. Du kan bruke appen Classic Shell til å få tilbake klassisk startmeny i Windows. Denne appen er riktignok ikke oppdatert lenger, men den fungerer fortsatt – vi har nettopp testet den og den fungerer som en drøm. Det er forresten enkelt å angre på denne muligheten. Synes du ikke Classic Shell likevel er et kjekt program kan du på en enkelt måte avinstallere programmet (Kontrollpanel, Programmer, Avinstaller), og du får da tilbake startmenyen slik den var før installasjon av Classic Shell. Les mer i vår guide.

Det finnes flere alternativer til Classic Shell:

  • StartIsBack – pris: 2,99 USD (22 kroner)
  • Start10 – pris: 4,99 USD (38 kroner)
  • Start Menu Reviver – gir deg ikke klassisk startmeny, men en mer justerbar startmeny med fliser. Hvis du ikke liker fliser er denne appen ikke for deg (gratis).
  • Labrys er en startmeny uten fliser.
  • Start Menu Reviver er en fleksibel startmeny

Nyttige triks for filutforsker

Filutforsker er kanskje den nest viktigste appen i Windows 10 etter nettleseren. Les artikkel for gode råd og tips for filutforsker i Windows 10.

Slå av varsler

Windows 10 har et varselsystem som varsler deg ved ulike typer hendelser. Du kan få frem handlingssenteret med hurtigtasten Windows-tasten + A, eller ved å klikke på handlingssenter-ikonet nederst til høyre i Windows-skrivebordet (system tray). Du finner detljene i vår guide.

Slå av reklame

Microsoft har funnet ut at det er lurt å vise reklame på ulike steder i Windows 10-grensesnittet. Du kan riktignok fjerne denne reklamen, men dette er ikke alle brukere klar over. Du hadde en mulighet til å si nei til en del av slik reklame under oppdatering til Windows 10 Fall Creators Update, men det er slett ikke sikker alle har fått med seg dette. Du finner tipsene i vår guide.

Endre standardapper

Det kan være lurt å endre standardapper for apper du bruker mest. Du gjør dette via Start, Innstillinger, Apper, Standardapper. Her kan du for eksempel velge e-postprogram, musikkspiller, bilddevisningsprogram og nettleser.

Fjern apper du ikke bruker

Det kan være lurt å fjerne apper du faktisk ikke bruker. Det er både for å øke lagringsplass og for å øke ytelsen. Vi anbefaler GeekUninstaller for denne oppgaven.

Personvern

Microsoft har gjort personvern bedre i den nyeste Windows-versjonen. Du finner innstillingsmulighetene for personvern via Start, Innstillinger, Personvern.

Windows Defender

Windows Defender er et antivirus som er innebygd i Windows 10. Dette programmer er absolutt godt nok som beskyttelse mot skadelige programmer – det eneste problemet er at Windows Defender har tendens til å stemple programmer som virus selv om det ikke er det – du får gode råd og tips i vår artikkel. Microsofft har forresten gjort Windows Defender enda bedre i Windows 10 – les mer i vår artikkel.

Velg en annen nettleser

Microsoft Edge er innebygd i Windows 10, men vi anbefaler følgende nettlesere:

Raskere PC og optimal Windows

Vil du gjøre PC-en din enda raskere? Du finner masse tips i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *