Slik fikser du startmenyen i Windows
Startmenyen i Windows er både elsket og hatet i de forskjellige Windows-versjonene. Det er mange som liker startmenyen i Windows 7, mens det var mange som mislikte at Microsoft fjernet startmenyen i Windows 8 – derfor er den tilbake i Windows 10.

Les også: Windows 10-triksene!

På denne siden får du tips om hvordan du kan endre startmenyen i Windows 10 slik du vil ha den. Du kan både legge til og fjerne enkelte fliser, eller rett og slett fjerne hele flise-opplegget. Det er ditt valg.

Slik redigerer du startmenyen!

Du kan høyreklikke på hver enkelt flis og fjerne denne med Løsne fra Start, endre størrelsen på den, flytte den til oppgavelinjen eller avinstallere den. Hvis du ikke ønsker at en flis skal vise animert/levende innhold kan du høyreklikke på flisen og velge Mer og Deaktiver Dynamisk flis fra menyen.

Du kan også bevege musepekeren til kantene av fliseområdet og øke eller redusere området. Videre kan du flytte enkeltfliser akkurat hvor du vil ha den.

Bruk Start, Innstillinger, Personalisering og Start, til å skreddersy startmenyen ytterligere. Du kan blant annet velge om startmenyen viser flere fliser eller ikke. Du kan velge å vise apper som er nylig lagt til og/eller apper som er mest brukte. Her finner du ganske mange valgmuligheter for startmenyen og flisene.

Du kan legge en hvilken som helst app som en flis til denne delen av startmenyen i Windows 10. Det er bare å høyreklikke på appen på startmenyen og velge Fest til Start.

Flisene deles i grupper og hver gruppe har et navn/beskrivelse på toppen av gruppen. Du kan selv endre beskrivelsen på gruppen ved å klikke på den.

Slik fjerner du alle flisene

Hvis ikke du liker konseptet med fliser i startmenyen kan du rett og slett fjerne flisene. Selve fliseområdet kan i utgangspunktet ikke fjernes med ett klikk, men du kan jo rett og slett høyreklikke på hver enkelt flis og velge Løsne fra Start helt til du har ingen fliser igjen. Lukk startmenyen og start den igjen – da skal alle flisene være borte.

Slik kan du gjenopprette flisene

Hvis du angrer på at du fjernet flisene fra startmenyen, kan du høyreklikke på en hvilken som helst app på startmenyen og velg Fest til Start. Gjør dette med alle appene du ønsker å sette som fliser på startmenyen.

Det enkle er ofte det beste

Den enkleste måten å bli kvitt flisene er likevel å installere programmet Classic Start. Dette programmet er et alternativ til Classic Shell som ikke oppdateres lenger. Les mer om Classic Start i vår artikkel.

Alternativ startmeny

Ønsker du å prøve en alternativ startmeny er Start Menu Reviver en gratis app som bytter ut nåværende meny med en annen. Les mer i vår artikkel.

Startmeny for deg som ikke liker fliser

Det finnes en gratis app som gir deg alternativ startmeny uten fliser – les mer i vår artikkel.

Har du problemer med startmenyen?

Her får du en rekke tips som kan brukes til å fikse startmenyen i Windows 10 hvis du har problemer med den.

 • Det enkle er ofte det beste
  Du kan rett og slett prøve å restarte PC-en og se om det hjelper.

 • FixWin
  Du kan prøve programmet FixWin. Les mer i vår guide.

 • Start Menu Troubleshooter
  Start Menu Troubleshooter er et gratis program fra Microsoft som kan brukes til å fikse problemer med startmenyen i Windows 10. Du kan eventuelt laste ned programmet fra download.microsoft.com. Programmet skanner Windows og du kan bruke det til fikse eventuelle problemer hvis det finner noe.

 • Prøv innstillinger
  Du finner innstillinger via Start, Innstillinger, Personalisering, Start. Her kan du prøve å gjøre noe endringer for å se om det hjelper.

 • Oppdater Windows
  Windows 10 skal i utgangspunktet oppdatere seg automatisk, men det kan ta tid før slike oppdateringer installeres. Du kan prøve å sette i gang oppdateringer via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update og Se etter oppdateringer.

 • Prøv en annen konto
  Det kan godt hende at problemene du sliter med er knyttet til kontoen du bruker til å logge deg på Windows. Du kan prøve å logge deg på lokalkontoen. Les mer i vår guide.

 • Installer Windows på nytt
  Denne løsningen er kanskje den mest dramatiske. Hvis du mener problemet er såpass alvorlig kan dette være et alternativ. Du bør ikke installere Windows på nytt før du har prøvd alt annet. Du skal ikke miste noen data selv om du installerer Windows på nytt, men du bør uansett alltid ta sikkerhetskopi av viktige filer før du gjør noe så dramatisk. Les mer om dette i vår guide.

You may also like...

4 Responses

 1. Hei.
  Jeg legger fliser generert av EDGE på start. Da typisk til diverse påloggingssider eller portaler.
  Men navnene på flisene blir ikke logiske. EDGE lager navn av web adressen. Derved blir det umulig å huske hvilken flis som går til hvilket sted…….
  Hvordan endrer man navn på flisene?
  UlfT.

  • Dette er visstnok ikke mulig, dessverre, i hvert fall ikke på en enkel måte. Det virker som den eneste måten å redigere navnet er å først lage en snarvei på skrivebordet, gi denne snarveien et nytt navn og deretter feste denne til Start.

 2. Finn Vingereid sier:

  Var fornøyd med den( gamle) oppstart menyen jeg hadde inntil ca 10/ 03 .
  Det var et symbol /Ikon som jeg fikk opp flere andre ikoner ( yahoo.—
  Men etter Oppdatering ca 12/03 har jeg mista den funksjonen.
  Har lett etter hvordan fikse dette men nei!
  Hvis den såkalte » Oppdatering » fjerner Ikoner/snarvei da vil jeg heller ha den gamle tilb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *