Windows 10 har innebygd antivirus, men er det bra nok?
Windows Defender er et antivirus fra Microsoft som er innebygd i Windows 10. Spørsmålet er om det gir PC-en din god nok beskyttelse?

Les også: Antivirus-guide

Windows Defender støtter forresten kun Windows 10. Har du andre Windows-versjoner er det Microsoft Security Essentials som gjelder – du kan last det ned gratis fra microsoft.com.

Windows Defender og Microsoft Security Essentials er nesten det samme, bare at Windows Defender kun støtter Windows 10.

Er det bra nok?

Er Windows Defender bra nok som antivirus? Det finnes flere uavhengige aktører som driver systematisk og regelmessig test av antivirus. Vi nevner for eksempel AV-TEST og AV-Comparatives. Windows Defender gjør det meget bra i en fersk test fra AV-TEST. Konklusjonen er at Windows Defender har topp effektivtet mot skadelig programvare og har topp brukervennlighet, og er bra på ytelse – les mer i vår artikkel.

Konklusjonen er at Windows Defender er absolutt bra nok, men det er lurt å bruke noen antivirus i tillegg hvis du laster ned gratisprogrammer eller Windows begynner å oppføre deg merkelig. Les mer om våre anbefalinger i vår antivirus-guide.

Skjult funksjon

Microsoft har merkelig nok bestemt seg for å skjule en viktig funksjon i Windows Defender. Ikke bare det, denne funksjonen er ikke enkelt å aktivere. Det dreier seg om en beskyttelse mot programvare som installeres i det skjulte med annen programvare du installerer. Du kan selv aktivere denne funksjonen – vi forteller hvordan i vår guide.

Ikke perfekt

Windows Defender er ikke perfekt. Det største problemet er kanskje falske positiver, det vil si programmet har en tendens til å sette i gang virusalarm ved installasjon av tredjepartsprogrammer, altså programmer som ikke er utviklet av Microsoft.

Vi har en del eksempler på slike falske alarmer:

Slik gjør du et unntak i Windows Defender!

Du skal få opp et «Windows beskytter PCen»-vindu når du prøver å installere en app som ikke er fra Microsoft. Hvis du får opp et slikt vindu kan du bare klikke på «Mer info»-lenken og klikke videre på «Kjør likevel»-knappen.

Hvis ikke du får opp et «Windows beskytter PCen»-vindu kan du gjøre et unntak i Windows Defender for det aktuelle programmet.

Hvordan vet du at et program er trygt å laste ned og installere? Du kan selvsagt aldri være hundre prosent sikker, men du kan være ganske sikker hvis du laster det ned fra en offisiell nettside for programmet. Det er derimot utrygt er å last ned et program fra for eksempel sosiale tjenester som Facebook eller Twitter eller via et vedlegg/lenke i en e-postmelding.

Slik gjør du et unntak i Windows Defender:

 1. Skriv ordet Defender i søkevinduet i Windows 10 og trykk på Enter.
 2. Klikk på Virus- og trusselbeskyttelse.
 3. Klikk på Innstillinger for virus- og trusselbeskyttelse.
 4. Klikk på Utelatelser for å legge inn et unntak for installasjonsfilen – du blar deg frem til riktig fil.

You may also like...

1 Response

 1. Jeg er helt enig i det som står her, nå starta jeg med Win10 da var den helt ny noen god kritikk fikk ikke Defender da, men det er et program som Microsoft har satt i gang å jeg bestemte alt da at programmet vil jeg bruke. Som Dataporten skrev det holder for folk flest med normal Surfing
  Og frem til i dag med normal trafikk på flere maskiner har det faktisk holdt mål, fordi det blir stadig Bedre og Bedre etter som tiden går. I går måtte jeg fjerne Defender for min ny innkjøpte Printer HP nektet og utføre jobben Skanning Skrive ut var greit, etter siste oppdatering ble Defender for ivrig i tjenesten den hadde fått noe dem kaller Sandtidsbeskyttelse. Problemet var ikke drivere Hp ble av innstallert og innstalert igjen uten noen løsning fortsatt ikke noen form for Skanning.
  Som der står i artikkelen, HP Skanner var blitt et Tredieparts programvare, det tror jeg ikke? Win10 + Defender + HP printer nei funket ikke. Måtte slå av Sandtidsbeskyttelse da var alt ok. Feilen var ikke HP Printer men Win10 Defender, løsning Avira Fri, da kom HP Printer til sin rett.
  Så ikke stole blindt på Win10 og Defender men få Microsoft til og rette denne feilen er bare og glemme, så Deaktiverte jeg dette programmet og gjør som.
  Arsæll Benediktsson skriv i denne artikkel finn et annet Antivirus program.
  Og fortsatt bruke din Printer med glede, jeg brukte Avira Fri men Arsæll Benediktsson vet om flere, Blir feilen rettet vil jeg gå tilbake til Defender igjen men Microsoft høre ikke hva Brukeren forteller så det kan ta lang lang tid og rette..
  Det var min opplevelse med Defender og Win10 som hater en HP Printer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.