Skjult funksjon i Windows-antivirus blokkerer «crapware»
Microsoft har endelig lykkes med å lage et ganske godt antivirus i Windows Defender. Dette er bekreftet av flere uavhengige tester.

Les også: Windows Defender

Skjult funksjon

De aller fleste er ikke klar over at Windows Defender har en funksjon som beskytter PC-en din mot såkalt «crapware» – dette er programvare som installeres via andre programmer – dette skjer ofte uten at du er klar over det.

Det er dessverre blitt ganske vanlig at du får et tilleggs-program «med på kjøpet» når du installerer gratisprogrammer. I mange tilfeller kan du fjerne en hake under en installasjon av en programvare, for å blokkere installasjon, men en del programmer tilbyr ikke denne muligheten. Eksempler på slik programmer er Ccleaner og Foxit Reader. Disse programmene er i utgangspunktet gode, men de installerer uønskede programmer hvis ikke du er oppmerksom på dette.

Slik aktiverer du funksjonen

Du kan bruke Windows Powershell til å aktivere funksjonen i Windows Defender. Windows Powershell er i utgangspunktet et kommandolinjeverktøy, men er mye mer enn det.

Les også: Hva er Powershell?

Kjør Windows Powershell som administrator (høyreklikk på startknappen og velg Windows PowerShell Admin fra menyen). Kjør følgende kommando i Poweshell:

Set-MpPreference -PUAProtection 1

Funksjonen er nå aktivert. Ønsker du å slå av funksjonen kjører du den samme kommandoen, men erstatter 1 med 0, altså slik:

Set-MpPreference -PUAProtection 0

Du kan sjekke om funksjonen er aktivert ved å kjøre først denne kommandoen:

$Preferences = Get-MpPreference

Og deretter denne:

$Preferences.PUAProtection

Hvis du ser «1» er funksjonen aktivert, men hvis du ser «0» er den deaktivert.

Slik fungerer den

Det som skjer når denne funksjonen er aktivert er at Windows Defender legger crapware i karantene. Du kan se historikken til blokkerte programmer via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows sikkerhet, Åpne Windows Defender Sikkerhetssenter, Virus og trusselbeskyttelse, Trussellogg, Trusler i karantene, Se fullstendig logg. Her kan du se eventuelle trusler som er blitt lagt i karantene.

Et alternativ

Hvis ikke du er fortrolig med Windows Powershell, men ønsker å blokkere uønskede installasjoner, kan du sjekke ut Unchecky.

Kilde: howtogeek.com

You may also like...

1 Response

  1. arnea sier:

    Må bare takke dataporten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *