Guide: Windows Defender

Windows Defender er et antivirus fra Microsoft som er innebygd i Windows 10. Spørsmålet er om det gir PC-en din god nok beskyttelse?

Les også: Antivirus-guide

Windows Defender støtter forresten kun Windows 10. Har du andre Windows-versjoner er Microsoft Security Essentials i prinsippet det samme programmet – du kan last det ned gratis fra microsoft.com.

Er det bra nok?

Er Windows Defender bra nok som antivirus? Svaret er ja. Det finnes flere uavhengige aktører som driver systematisk og regelmessig test av antivirus. Vi nevner for eksempel AV-TEST og AV-Comparatives. Windows Defender gjør det meget bra i en fersk test fra AV-TEST. Konklusjonen er at Windows Defender har topp effektivtet mot skadelig programvare, har topp brukervennlighet, og topper også på ytelse – les mer i vår artikkel.

Konklusjonen er altså at Windows Defender er absolutt bra nok, men det er lurt å bruke noen antivirus i tillegg hvis du laster ned gratisprogrammer eller Windows begynner å oppføre deg merkelig. Les mer om våre anbefalinger i vår antivirus-guide.

Slik skanner du PC-en

Merkelig nok har Microsoft valgt å «skjule» Windows Defender-appen, det vil si du får ikke opp noe programvindu som du får når du kjører Microsoft Security Essentials. Du kan høyreklikke på mapper eller filer i filutforsker og velge å skanne disse med Windows Defender.

Ønsker du å skanne hele PC-en må du søke etter Defender bia søkefunksjonen i Windows og velge «Virus og trusselbeskyttelse». Her kan du velge hurtigskanning eller du kan klikke på søkealternativer og kan da velge fullstendig skanning.

Beskyttelse mot uønskede apper

Windows Defender har innebygds sanntidsbeskyttelse så alle filer skannes automatisk, men hva om du ønsker å skanne hele PC-en likevel? Microsoft har merkelig nok bestemt seg for å skjule en viktig funksjon i Windows Defender. Ikke bare det, denne funksjonen er ikke enkelt å aktivere. Det dreier seg om en beskyttelse mot programvare som installeres i det skjulte med annen programvare du installerer. Du kan selv aktivere denne funksjonen – vi forteller hvordan i vår guide.

Beskyttelse mot løsepengevirus

I tillegg har Windows Defender innebygd beskyttelse mot løsepengevirus, men heller ikke denne er aktivert. Les mer om hvordan du aktiverer den i vår artikkel.

Windows Defender er ikke perfekt

Ingen antivirus er perfekt – heller ikke Windows Defender. Det største problemet er falske positiver, det vil si programmet har en tendens til å sette i gang virusalarm ved installasjon av tredjepartsprogrammer, altså programmer som ikke er utviklet av Microsoft.

Vi har en del eksempler på slike falske alarmer:

Slik gjør du et unntak i Windows Defender!

Du skal få opp et «Windows beskytter PCen»-vindu når du prøver å installere en app som ikke er fra Microsoft. Hvis du får opp et slikt vindu kan du bare klikke på «Mer info»-lenken og klikke videre på «Kjør likevel»-knappen.

Hvis ikke du får opp et «Windows beskytter PCen»-vindu kan du gjøre et unntak i Windows Defender for det aktuelle programmet.

Hvordan vet du at et program er trygt å laste ned og installere? Du kan selvsagt aldri være hundre prosent sikker, men du kan være ganske sikker hvis du laster det ned fra en offisiell nettside for programmet. Det er derimot utrygt er å last ned et program fra for eksempel sosiale tjenester som Facebook eller Twitter eller via et vedlegg/lenke i en e-postmelding.

Slik gjør du et unntak i Windows Defender:

  1. Skriv ordet Defender i søkevinduet i Windows 10 og trykk på Enter.
  2. Klikk på Virus- og trusselbeskyttelse.
  3. Klikk på Innstillinger for virus- og trusselbeskyttelse.
  4. Klikk på Utelatelser for å legge inn et unntak for installasjonsfilen – du blar deg frem til riktig fil.

You may also like...

2 Responses

  1. Henrik Holmstrøm sier:

    Hei
    Jeg bruker Win10 på en Dell XPS. De siste ukene har jeg vært nokså plaget med en ny funksjon som gjør at de fleste kommandoer (åpning av både programmer og dokumenter) utløser en bevegelig fane nederst til høyre som viser fremdriften av scanningen av filene. Det må være en oppdatering, og den er høyst uønsket. Jeg har faktisk også inntrykk av at dette gjør PCn betraktelig tregere. Finner ingen informasjon eller andre klager om dette på nettet. Har dere noen tips/kommentar?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *