Slik finjusterer du oppgavelinjen i Windows
Oppgavelinjen er linjen som er plassert nederst i Windows. Det er her du kan styre og få tilgang til diverse programmer og funksjoner. Derfor er denne linjen ganske viktig. Her finner du en gjennomgang av oppgavelinjen i Windows 10.

Les også: Startmenyen slik du vil ha den

Gir tilgang til viktige apper

Hva som er på selve linjen varierer etter hvilke funksjoner som er aktivert i Windows og hvilke apper som er installert.

Til venstre har du startmeny, søkefunksjon og oppgavevisning. Klikker du på oppgavevisning får du opp miniatyrbilder av alle apper som kjører i bakgrunnen – dette er den samme funksjonen som du aktiverer med hurtigtasten Alt+Tab.

Deretter finner du ikoner for forskjellige apper. Du kan høyreklikke på et ikon og velge «Løsne fra oppgavelinjen» hvis du ønsker å fjerne et bestemt ikon fra oppgavelinjen. Du kan klikke-og-dra et ikon fra skrivebordet i Windows og velge «Fest til Oppgavelinje» slik at ikonet legges på oppgavelinjen. Du kan også høyreklikke på et ikon fra en app som ikke er på oppgavelinjen fra før av og velge «Fest til oppgavelinjen». Videre kan du høyreklikke på et ikon på skrivebordet eller startmenyen for å feste det til oppgavelinjen.

På oppgavelinjen ligger det gjerne noen viktige tjenester og standardapper som filutforsker, Store og en nettleser. Det vil dukke opp flere ikoner der alt etter hvilke apper du kjører.

Du kan redigere festede ikoner på oppgavelinjen ved å holde nede Shift-tasten samtidig som du høyreklikker på den. Da kan du blant annet redigere snarveien for det aktuelle ikonet.

Videre finner du et såkalt Personer-ikon. Du kan bruke denne funksjonen til å feste kontakter på oppgavelinjen, slik at det er enklere å kommunisere med enkeltpersoner. Husk at du kan alltid høyreklikke på oppgavelinjen hvis du ønsker å fjerne ikonene. Til høyre finner du såkalt «system tray» – dette er ikoner for systemfunksjoner og andre viktige funksjoner som gjør det mulig å styre Windows. Her finner du gjerne funksjoner som lyd, nettverk, batteri og eventuelt flere.

Slik finjusterer du oppgavelinjen

Det er sikkert ikke alle som er klar over det, men du kan finjustere oppgavelinjen via Start, Innstillinger, Personalisering, Oppgavelinjen. Her kan du blant annet velge å skjule oppgavelinjen i skrivebordsmodus automatisk. Du kan også velge plasseringen av oppgavelinjen, det vil si du kan eventuelt plassere den til venstre, høyre eller på topp, altså i stedet for på bunn, dersom du ønsker det. Og sist, men ikke minst, du kan velge hvilke ikoner som vises på oppgavelinjen hvis du klikker på følgende lenke: «Velg hvilke ikoner som vises på oppgavelinjen».

You may also like...

8 Responses

  1. Kan ikke klikke med musa på ikonene på oppgavelinjen Hva gjør jeg?

  2. Jan Erik: Har du nyeste Windows 10? dvs 20H2. Du kan altså ikke bare dra oppgavelinjen slik at ikonene blir hele? Jeg vet ikke hvordan du fikser dette, men det kan være på tide med skikkelig opprydding av Windows https://www.dataporten.net/slik-faar-du-raskere-pc/

    • Jan Erik Engan sier:

      Ja er bare noen mnd gammel. Kommer og går dette. Bruker en 55″ tv til skjerm. Sist, med den gamle PC`¨n måtte jeg ha hjelp av Microsoft. De tok over PC og fikk det ikke til. Måtte sette opp PC¨n på nytt. Kan ikke drive slik da jeg er fotograf og må levere. Fått det litt bedre. Ikke bare ikoner som ikke passer lenger, men også vinduene i programmer er også alt for store. Win 10 Pro.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *