Chrome er rask, sikker og minimalistisk
Uten nettleser kommer vi ikke langt på internett. Har du Windows 10 er Internet Explorer og Microsoft Edge innebygd. Google Chrome er derimot et meget godt alternativ. Chrome er en nettleser fra søkegiganten Google som ble lansert i 2008.

Rask og minimalistisk

En av mange fordeler med Chrome er at den er blant de raskeste nettleserne på markedet og den har et minimalistisk design som mange foretrekker.

Egenskaper og funksjoner

 • Nettlesermotor
  Chromium er en nettlesermotor som utviklet av Google og som brukes av Chrome, Opera og Vivaldi. En nettlesermotor styrer blant annet måten nettleseren håndterer faner. Ulike nettlesere bruker forskjellige motorer, og det gjør at nettleserne oppfører seg på ulike måter.

  Det som blant annet er spesielt med Chromium-motoren er at nettleseren kjører hver fane som en separat prosess. Fordelen med dette er at hele nettleseren krasjer sannsynligvis ikke, selv om én fane krasjer. Ulempen kan bli stor minnebruk – pleier du å åpne mange faner samtidig, og samtidig har lite minne installert på din datamaskin, kan du få problemer med ytelsen.

 • Faner
  Du kan justere faner i Chrome slik du ønsker. Du kan blant annet dra og flytte på fanene i Chrome. Du kan dessuten feste favorittfanene dine til faneraden, så de vises på samme sted hver gang du åpner Chrome.

 • Sikkerhet
  Chrome har innebygd beskyttelse mot skadelig programvare og nettfisking. Chrome viser en varselmelding før det åpnes en potensiell farlig nettside. Prosessisolering forhindrer at skadelig programvare blir installert på datamaskinen.

  Chrome tilbyr omfattende innstillinger for personvern. Du kan kjøre en nettside i inkognitomodus dersom du ønsker at det ikke skal legges spor etter deg.

  Du kan justere sikkerhetsinntillinger ved å klikke på verktøy-ikonet øverst til høyre i nettleseren og velge Innstillinger og «Vis avanserte innstillinger» nederst.

 • PDF-visning
  Chrome har et integrert PDF-visningsprogram. Det gjør at du kan laste inn PDF-filer raskt, uten å måtte installere programvare eller programtillegg.

 • Utvidelser
  Det finnes en rekke utvidelser som gjør at Chrome-nettleseren kan få flere funksjoner. Du finner utvidelser ved å klikke på verktøy-ikonet øverst til høyre i nettleseren og velge Flere verktøy. Du finner også en oversikt på chrome.google.com.

 • Synkronisering
  Hvis du logger på Chrome får du bokmerker, programmer, logg og andre innstillinger på alle enhetene dine. Alt du oppdaterer på én enhet blir umiddelbart oppdatert på de andre enhetene.

Hvorfor velge Chrome?

Først og fremst fordi den er minimalistisk, sikker og rask. Hvilke nettleser vi velger kommer veldig an på hva vi blir vant til. Har du for eksempel fått Windows 10 på en ny PC vil du sannsynligvis bli vant til Microsoft Edge, fordi den er innebygd og fordi den tross alt er mye bedre enn Internet Explorer.

Last ned

Chrome 65 er i skrivende stund den siste versjonen. Du finner den på google.no.

Alternativer

Dataporten har testet 6 forskjellige nettlesere – du finner resultatet i vår artikkel.

Kilder: google.no, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *