Alt du trenger å vite om Adobe Creative Cloud
Adobe Creative Cloud er en pakke med hele 25 programmer som du kan abonnere på. Du betaler fast pris hver måned og får da tilgang til programmer som Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign, Dreamweaver og Bridge.

Les også: Programvare-porten

Det er mange som ikke er klar over det, men Bridge kan du laste ned helt gratis. Du får detaljene på denne siden!

Populært tiltak

Adobe lanserte Creative Cloud i 2011 og to år senere kunngjorde selskapet at fremtidige programmer kun vil være tilgjengelig via Creative Cloud, altså ikke som selvstendige programmer. Brukerne betaler fast pris hver måned for bruk av programmene i Creative Cloud.

Denne abonnement-modellen til Adobe, med navnet Creative Cloud, viser seg å være en suksess. Tall fra 2013 viser at modellen er svært populær blant brukerne, flere og flere abonnerer på tjenesten, melder nettstedet zdnet.com.

Creative Cloud bare fortsetter å øke etter dette, melder nettstedet petapixel.com i desember 2015. Nettstedet zdnet.com melder også om at suksessen fortsetter i 2016 og videre i 2018. Antall abonnementer skal nå være 12 millioner, ifølge prodesigntools.com.

Det er Lightroom som visstnok skal være den mest populære appen i pakken.

Store endringer i 2017

I oktober 2017 presenterte Adobe store endringer i Creative Cloud-pakken. Dette innebærer blant annet en ny teknologi som gjør det enklere å organisere bilder som er lagret i nettskyen. Les mer om disse endringene i vår artikkel.

Les også: Lightroom Classic er en arbeidsulykke

Den andre endringen er at Lightroom CC er blitt delt opp i Lightroom CC og Lightroom Classic. Dette er en avgjørelse som ikke er populær, fordi det skaper forvirring å ha to produkter i stedet for ett produkt, men hvis du velger riktig produkt går det an å leve med dette. Har du brukt Lightroom 6 (den selvstendige utgaven som nå er historie) eller Lightroom CC tidligere bør du satse på Lightroom Classic. Er du usikker på hva du bør velge bør du også velge Lightroom Classic.

Hva er Adobe Creative Cloud?

Adobe Creative Cloud er en tjeneste fra selskapet Adobe som gir deg muligheten til å kjøre Adobe-programmer på din datamaskin. Selve programmene er ikke nettbaserte, de installeres som vanlige programmer på datamaskinen – progammene kan kjøres uten at datamaskinen din er tilkoblet internett.

Forskjellen ligger i betalingsmåten – du kjøper ikke programmene for å eie, men abonnerer (leier) på bruken av dem. Du vil nok ikke merke forskjellen mellom det å eie og det å leie, bortsett fra at det å abonnere er vesentlig rimeligere enn å eie.

Adobe bruker tjenesten Amazon Web Services for å få dette til å fungere. Adobe Creative Cloud anvender såkalt «Software-as-a-service»-modell, det vil si programmene fungerer som en tjeneste på din datamaskin. Programmene installeres riktignok som vanlige programmer på datamaskinen, men de driftes og oppdateres via nettskyen, men datamaskinen trenger ikke å ha nettilgang for å fungere.

I oktober 2017 ble Adobe Sensei lansert. Dette er en ny plattform som bruker kunstig intelligens og maskinlæring til å behandle store mengder data (inkludert bilder) i nettskyen.

Abonnementbasert

Du får en oversikt over prisene på de forskjellige Creative Cloud-pakkene på adobe.com.

Tips: Du kan laste ned Adobe Bridge helt gratis. Dette programmet fungerer riktignok best sammen med programmer som Photoshop, men Bridge fungerer også utmerket som et selvstendig program. Les mer om dette i vår guide.

Ikke like prisgunstig for alle

Denne prismodellen til Adobe er ikke like prisgunstig for alle. Skal du kun ha ett program må du betale 236 NOK per måned. Unntaket er fotopakken (Photoshop + Lightroom) som uansett er den mest prisgunstige pakken. Skal du derimot ha to programmer må du faktisk betale for hele pakken (590 NOK per måned) og det er uaktuelt for mange.

Salg i august 2018

Pakken Adobe Creative Cloud er i skrivende stundt på salg. Du får nå Fotopakke for 98 kroner per måned og hele CC-pakken for 353 kroner per måned. Du finner detaljene på adobe.com.

Er Adobe Creative Cloud verdt det?

Dette er spørsmålet som sikkert mange stiller. Er det egentlig verdt det å abonnere på Adobe Creative Cloud? Svaret er avhengig av hvem du spør og hva du skal bruke programmene til. Det korte svaret er, ja, det er verdt det hvis du faktisk har nytte av flere av programmene i pakken, gjerne i jobbsammenheng. Les mer om disse refleksjonene i vår artikkel.

Gratis prøvetid

Uansett hvilket abonnement du velger til slutt, kan du prøve alle programmene gratis i én måned.

Adobe-programmer

Hva får du egentlig i en Creative Cloud-pakke? Ganske mye faktisk. Dette er programmene du får tilgang til:

Neste generasjon Creative Cloud

Adobe presenterte i oktober 2017 det de kaller for neste generasjon Creative Cloud med flere nyheter. Les mer i vår artikkel.

Foto

Adobe tilbyr også en pakke med Photoshop pluss Lightroom for 117,50 NOK per måned, det er bindingstid på ett år, altså koster pakken rundt 1100,- for ett års bruk. Dette er et ganske godt tilbud, spesielt hvis du er fotointeressert. Les mer om dette tilbudet på adobe.com.

Våre guider

Dataporten har publisert guider om følgende apper:

I tillegg har Dataporten skrevet guide om Camera Raw som brukes som et tilleggsprogram i en del av Creative Cloud-appene – les mer.

Alternativer

Du finner en stor oversikt over fotoapper i vår oversikt.

Kilder: Adobe, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *