Innføring i Adobe DreamWeaver
DreamWeaver er et program som er en del av Adobe Creative Cloud og det er den delen som kan brukes til å lage nettsider. Det dreier seg om et ganske avansert program, men her får du hjelp til å komme i gang .

Les også: Adobe Creative Cloud

Denne innføringen er skrevet for deg som ikke har brukt DreamWeaver før. Vi kommer til å utvide denne siden etter hvert med mer informasjon og tips.

Installasjon

DreamWeaver installeres via Creative Cloud-appen. Du finner informasjon om CC-pakken i vår guide.

2018-versjon

Flere av appene i Creative Cloud-pakken ble nylig oppgradert og det innebærer relativt store endringer i programmene. Dette inkluderer DreamWeaver.

Den første endringen du vil legge merke til er et lite vindu i oppstarten som spør deg om du ønsker å synkronisere innstillingene eller ikke. Dersom du bruker DreamWeaver på flere enheter, da bør du sette en hake ved «Always sync settings automatically». Dersom du har ingen planer om å bruke DreamWeaver på flere enheter, da er «Disable sinc settings» alternativet for deg.

Kjør programmet for første gang

Når du kjører opp programmet for første gang får du et «Welcome to Dreamweaver»-vindu. Her får du, hvis du ønsker det, to introduksjoner til webutvikling – begge åpnes i nettleseren din, men den ene er tekstbasert og den andre er på video. På den samme siden har du muligheten til å opprette et nytt dokument («Create new…») eller åpne et eksisterende dokument («Open…»)

Du har også en «Next»-knapp nederst og da får du et vindu som viser sist brukte filer, «Create new…» og «Open…». Dette er de samme valgene du får opp hver gang du starter programmet DreamWeaver.

Dersom du velger «Create new…» får du opp et vindu med følgende muligheter:

 • New Document
  Dette er standardvalget. Her kan du velge dokumenttype – standardvalget er HTML. Videre kan du skrive en tittel for dokumentet, dokumenttype og du kan velge en CSS-fil som du eventuelt ønsker å koble til dokumentet.

 • Start Templates
  Her kan du velge maler for nettsiden din: «Basic Layouts», «Bootstrip Templates», «Email Templates» eller «Responsive Starters».

 • Site Templates
  Du må først lage en nettside og deretter lage en mal i denne nettsiden.

Er du i startfasen kan du altså velge «New Document» (standardvalget), skrive inn en tittel for nettsiden og klikke på «Create»-knappen

Veien videre

Hvis du avslutter DreamWeaver og starter programmet på nytt får du følgende valg:

 • Recent: åpne filer som du nylig har jobbet med. Velg Create new hvis du ønsker å starte et nytt prosjekt. Du får da opp et vindu med flere muligheter. Du kan for eksempel velge å lage en HTML-fil.

 • CC files: hent filer fra nettskyen.

 • Quick Start: her kan du åpne startfiler av ulik typer, det vil si du velger dette valget dersom du skal lage en nettside fra grunnen av. Du kan velge filer av typen HTML, CSS, JS, PHP og så videre.

 • Starter Templates: gir det en rekke nettside-maler som du kan jobbe videre med.

Kode-modus eller design-modus

Har du et web-dokument åpent, for eksempel en HTML-fil, finner du Code Split Live øverst i dokumentet. Klikk på Code for kode-modus, det vil si du kan da kode nettsiden i HTML. Klikker du på Live vises nettsiden slik den ser ut i en nettleser. Klikk på Split for å vise begge deler, det vil si både Code og Live. Ønsker du å bruke WYSIWYG (Design)-modus klikker du på meny-knappen på høyre siden av Live og velger Design.

Les også: Innføring i webutvikling

Har du lyst å lære deg å kode en nettside med HTML? Det er lettere enn du kanskje tror. HTML er ikke programmering. Les mer om dette i vår guide.

Lag et større webprosjekt

Det er flere måter å starte å lage en nettside i DreamWeaver. Du kan bruke Quick Start hvis du bare skal lage en liten nettside, eventuelt for å teste ut programmet. Skal du derimot starte et større prosjekt bør du opprette nettsiden via menyvalget Site, New site. Fordelen er at det aktuelle prosjektet får en egen mappe.

Mer informasjon og hjelp

Lenker som gir deg mer informasjon om DreamWeaver og hjelp hvis du trenger den:

Videoer

Her finner du videoer som lærer deg å bruke DreamWeaver:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *