Fotoapper for alle
På denne siden finner du de beste appene som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Her får du en omtale av 30 programmer – alt fra apper som er superenkle å bruke til apper for proffene.
Les også: Programvare-porten
Du får også tips om nettbaserte apper som kan brukes til å redigere bilder direkte i nettleseren.
De fleste av oss liker å ta bilder, enten med mobilen eller med speilrefleksen eller begge deler. Men hva skal du gjøre videre med alle bildene? Vi hjelper deg til å finne en app du kan bruke!
Fra Photoscape (enklest) til Photoshop (mest avansert)
Her finner du en omtale av 30 av de beste fotoappene, det vil si de er best på hver sin måte. I mange situasjoner er det nemlig ikke antall funksjoner som er avgjørende, men at appen er enkel å bruke. Vi har delt appene i fire kategorier, slik at alle skal finne en fotoapp for sitt behov:
- Det enkle er ofte det beste.
- For folk flest.
- For proffene.
- For mobil/nettbrett.
Det bør understrekes at det ikke er noe klart skille mellom disse kategoriene, for eksempel vil en amatørfotograf gjerne bruke en app som er rettet mot proffene. Dette avhenger ofte av budsjett og behov.
Videre bør du ta i betraktning hva du skal bruke programmet til. Et eksempel på dette er forskjellen mellom Adobe Photoshop og Lightroom. Du finner ikke et program som er mer avansert enn Photoshop, men hvis du er en fotograf vil Lightroom være et bedre alternativ, fordi Lightroom er tilpasset til arbeidsflyten til en fotograf og er dessuten mer brukervennlig enn Photoshop.
Vi omtaler følgende apper: Photoscape, PhotoJet, Faststone Image Viewer, Elements, Paint.net, Google Backup and Sync, Picasa, Paint Shop Pro, Polarr, LightZone, Effects, PhotoFiltre, XnView, Windows Bilder, IrfanView, Gimp, Gimphoto, Pixlr, Photoshop, Lightroom, RawTherapee, Photo RAW, Bridge, Nik Collection, ACDSee, Capture One, Affinity Photo, Luminar, SnapSeed og DxO OpticsPro.
Det enkle er ofte det beste
Vi starter denne listen med de aller enkleste fotoappene. Disse appene er veldig enkle å bruke. De er for brukere som ønsker å redigere bilder på farten, altså uten å måtte bla i kompliserte menyer.
-
Photoscape
PhotoScape er et bilderedigeringsprogram for deg som trenger et enkelt og raskt program for å behandle bildene dine. Filosofien bak dette programmet er at det skal være enkelt og morsomt å redigere bilder.
Grensesnittet er veldig oversiktlig med vanlige redigeringsfunksjoner og justeringsmuligheter.
Les mer om programmet i vår artikkel.
- Fotojet
Fotojet er en gratis nettside som gjør det mulig å redigere bilder på nettet. Tjenesten er enkel å bruke og du kan redigere dine egne bilder for så å lagre redigerte bilder tilbake på din PC. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker å redigere et bilde på farten
Fotojet fungerer direkte i nettleseren. Du kan åpne et bilde via Open og Computer, og bla deg frem til et bilde på din PC.
Les mer om Fotojet i vår artikkel.
For folk flest
Her finner du apper som er brukervennlige, men de tilbyr også ganske mange funksjoner for folk flest.
-
Faststone Image Viewer
Faststone Image Viewer er etter vår mening det beste fotoprogrammet for folk flest. Det er gratis, brukervennlig og raskt program for organisering av bilder.
Programmet har et filutforsker-lignende grensesnitt, noe Windows-brukere vil sette stor pris på. Det som skiller dette programmet fra de fleste andre gratisprogrammer er at det støtter raw-filer.
Les mer i vår omtale om Faststone Imeage Viewer.
- Adobe Elements eller Adobe Photoshop Elements som programmet egentlig heter er et bildeprogram som har redusert funksjonalitet sammenlignet med storebror Photoshop, men har nok funksjoner for folk flest.
Adobe har nylig lansert Elements 2018 med flere nye funksjoner og forbedringer. Les mer om Adobe Elements i vår artikkel.
- Paint.net
Paint.net er et klassisk gratis bildeprogram som har eksistert lenge, men er nå blitt tilpasset Windows 10. Dette programmet er ganske brukervennlig.
Programmet er et av få gratisprogrammer som støtter lag. Det leveres også med mange spesialeffektet og verktøy, og du har dessuten muligheten til å installere plugins og dermed øke antaall funksjoner.
Les mer om programmet i vår omtale om Paint.net.
- Google Foto
Google Backup and Sync er en app som kombinerer funksjonaliteten i Google Foto og Google Bilder, det vil si en app som kombinerer lagring av bilder i nettskyen og synkronisering av bildene. Dette har tidligere vært funksjoner i to separate apper. Les mer i vår artikkel. - Picasa
Picasa er et gratis program for organisering av digitale bilder. Det er laget av Google.
Picasa har ikke avanserte verktøy for redigering av bilder, men det er ganske brukervennlig og har et grensesnitt som er enkelt å bli kjent med. Programmet støtter også raw-filer
Den dårlige nyheten er at Google har bestemt seg for at selskapet ikke skal fortsette med å oppdatere programmet. Den gode nyheten er at du kan fortsatt laste ned programmet.
Les mer i vår artikkel om Picasa.
- PaintShop Pro
PaintShop Pro (tidligere Paint Shop Pro) er en gammel traver innen bilderedigering for Windows. Programmet var opprinnelig utviklet av selskapet Jasc Software, men ble kjøpt av Corel i 2004.
Programmet tilbys nå i to utgaver, en standardutgave og en ultimate-utgave med flere muligheter. Dette programmet er et rimelig alternativ for deg som er ute etter god bildebehandling, men føler at du trenger noe mer brukervennlig og rimeligere enn Adobe Photoshop.
Les mer om programmet i vår artikkel.
- Polarr
Polarr er et bildeprogram som tilbys både som et nedlastbart program og som en webbasert tjeneste. Polarr er i skrivende stund helt gratis og kan brukes til å redigere bilder direkte i nettleseren. På enkelte områder er Polarr like bra som Adobe Lightroom.
Les mer i vår oversikt over Polarr.
- LightZone
LightZone er et bilderedingsprogram som tidligere var kommersielt, men som i dag er basert på åpne kildekode og som kan lastes ned helt gratis.
Dette er et godt alternativ som ønsker et gratis program for redigering av bildene dine. LightZone har mange nyttige redigeringsmuligheter og det støtter også raw-filer.
Les mer om LightZone i vår artikkel.
- Effects
Effects Free er en gratisversjon av det kommersielle programmet Effects fra selskapet On1. Dette programmet tilbyr masse filtre for dine bilder. Det siste nytt er at dette programmet dessverre ikke lenger er gratis. Les mer i vår artikkel.
- Photofiltre
PhotoFiltre er et bildeprogram som har ganske mange avanserte funksjoner, men som likevel er helt gratis.
Blant mange funksjoner som programmet har, er støtte for lag, og det er ikke mange gratisprogrammer som gjør.
En av mange fordeler med PhotoFiltre er at programmet har en praktisk knapperad, som gir deg lett tilgang til flere funksjoner. Her kan du blant annet endre lysstyrke, kontrast, metning. Du får også tilgang til bildets histogram.
PhotoFiltre leveres med ganske mange filtre, som kan brukes til å redigere bilder i farten. Her finner du blant annet ulike typer fargeeffekter, kunstneriske effekter, stiler, og effekter som gjør at bildene ser gamle ut, bare for å nevne noen få.
Les mer i vår omtale om Photofiltre.
- XnView
Det som først og fremst er bra med XnView er at programmet støtter et hav med bildeformater. XnView er gratis.
XnView kan blant annet brukes til å vise, filtrere og konvertere digitale bilder.
Les mer om programmet i vår omtale om XnView.
- Bilder i Windows 10
Har du Windows 10 har du tilgang til et innebygd bilderedigering som heter Bilder. Dette programmet gir deg tilgang til grunnleggende redigeringsfunksjoner, og det støtter raw-filer.Dette programmet er et greit alternativ hvis du kun trenger en enkel redigering, men det finnes mange gratisapper som er bedre.
Les mer om programmet i vår artikkel.
- IrfanView
IrfanViw er et gratis program for deg som trenger en rask app for visning av bilder. Dette programmet tilbyr blant annet muligheten for plugins og det kan brukes til å øke antall funksjoner, inkludert støtte for raw-filer.
Du velger IrfanView først og fremst hvis du trenger et lite program som tilbyr rask visning av digitale bilder. Det støtter Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003 , 2008, Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10. Programmet egner seg både for nybegynnere og profesjonelle som ønsker seg et raskt program for visning av bilder
Les mer om IrfanView i vår artikkel.
- GIMP
Mange kaller GIMP for det gratis Photoshop-alternativet. Dette programmet har drøssevis av funksjoner men er likevel åpent og helt gratis.
Les mer i vår artikkel om GIMP.
- Gimphoto
Gimp er et program som mange har nevnt som det beste gratisalternativet til Adobe Photoshop fordi det har såpass mange funksjoner og det er også veldig fleksibelt. Selv om Gimp ikke kan kalles en Photoshop-klone, har det lignende funksjonalitet.
Gimphoto er basert på Gimp, men det er modifisert med nye menyer, flere plugins og dermed flere funksjoner. Gimphoto ble laget fordi mange brukere mente Gimp ikke hadde mange nok funksjoner for å kunne sammenlignes med Photoshop.
Gimphoto har et grensesnitt som ligner med Gimp sitt. En del menyer er annerledes. Programmet har altså flere plugins forhåndsinstallert som gjør at det har langt flere funksjoner sammenlignet med Gimp.
Les mer i vår artikkel.
For proffene
Disse appene er i utgangspunktet for deg som jobber med bilder profesjonelt, men det er også for fotoentusiaster som liker å ta mange bilder og som liker å redigere bildene.
-
Adobe Photoshop
Photoshop er det beste programmet du får tak i når det gjelder redigering og manipulasjon av digitale bilder. Det er ikke uten grunn at det å photoshoppe er blitt et verb. Skal du redigere bilder er Photoshop derfor førstevalget.
Problemet er at Photoshop er tungt å kjøre og tungt å jobbe med. I tillegg er Photoshop ikke spesielt godt egnet for fotografer som skal organisere og redigere et stort antall bilder.
Hvor mye koster egentlig Photoshop? Det finnes flere betalingsmodeller. Her er oversikten:
- 117 NOK per måned – ett års bindingstid – da får du Lightroom med på kjøpet.
- 236 NOK per måned – ett års bindingstid – du får kun Photoshop.
- 590 NOK per måned – ett års bindingstid – du får alle programmene i Creative Cloud-pakken.
- 826 NOK per måned – du kan si opp den første måneden – du får alle programmene i Creative Cloud-pakken.
Du finner prisene på adobe.com.
Du finner detaljene i vår oversikt over Adobe Creative Cloud. Du kan få innblikk i Photoshop-magi i vår Photoshop-guide.
-
Adobe Photoshop Lightroom
Er du en fotoentusiast er dette programmet for deg! Lightroom er på en måte lillebroren til Photoshop, men som er tilrettelagt for fotografer og for de som tar mange bilder og ønsker å ha et godt verktøy for å organisere og redigere bildene.
Les mer i vår Lightroom-guide.
På enkelte områder er Lightroom like avansert som Photoshop, og det er områder fotografer bruker mye som justering av eksponering av bilder. Lightroom er et meget godt alternativ for organisering av et stort antall bilder. Det beste med Lightroom er at det er vesentlig rimeligere enn Photoshop.
Lightroom Classic og Lightroom CC
Adobe har splittet Lightroom i to programmer: Lightroom Classic og Lightroom CC:- Lightroom Classic for deg som lagrer bildene på din egen datamaskin.
- Lightroom CC for deg som ønsker å lagre alle bildene dine i nettskyen.
Synkroniser bildene til alle enheter
Bruker du Adobe Lightroom kan du synkronisere bildene dine mellom PC-en din og dine mobile enheter. Dette gjelder både iPhone, iPad og Android. Du kan med andre ord fortsette å redigere bildene på den enheten som passer – endringene er da tilgjengelig uansett hvor du befinner deg.Du kan synkronisere bilder mellom mobil/nettbrett til en PC. Synkroniseringen fungerer i begge retninger, det vil si du kan ta bilder med mobilen/nettbrettet og synkronisere bildene til PC-en, eller du kan synkronisere bilder som er lagret på PC-en til mobilen/nettbrettet
Les mer i vår artikkel om synkronisering av Lightroom-bilder.
Photoshop + Lightroom
Adobe tilbyr nå en ganske rimelig pakke med både Photoshop og Lightroom for 117 NOK per måned med bindingstid på ett år. Les mer om dette tilbudet i vår artkkel om Photoshop pluss Lightroom. -
RawTherapee
RawTherapee er et bildebehandlingsprogram som er helt gratis og som er basert på åpen kildekode. Den er blitt oppdatert flere ganger i løpet av 2017 og får stadig flere funksjoner.Dette programmet kan anses som en av konkurrentene til Adobe Lightroom, ikke minst når det gjelder ytelse. RawTherapee er både gratis og raskt. Det som først og fremst mangler i RawTherapee, sammenlignet med Adobe Lightroom, er organisering av bilder.
Les mer i vår artikkel.
-
ON1 Photo RAW
Dette er et nytt bildebehandlingsprogram som ble lansert i desember 2016. Hensikten er å utfordre programmet som Adobe Lightroom, og da først og fremst på ytelse.Adobe Lightroom er både brukervennlig og rimelig, og brukes av ganske mange profesjonelle fotografer. Problemet er at Lightroom har tendens til å være treg i bruk. Det er dette Photo RAW har som mål å gjøre noe med.
Les mer om ON1 Photo RAW i vår artikkel.
- Adobe Bridge
Adobe Bridge er et program som kan brukes til å organisere bilder. Dette programmet brukes gjerne sammen med for eksempel Photoshop, men det kan også brukes som en selvstendig filutforsker uten å ha Photoshop installert.
Dette er programmet mange proffer bruker, men det kan faktisk lastes ned helt gratis, så alle kan bruke det uten å betale noe.Les mer i vår oversikt.
- ACDSee
ACDSee er et program for organisering og redigering av bilder for Windows og Mac, og det er utviklet av ACD Systems International Inc. ACDSee har en lang historie bak seg, faktisk helt tilbake til Windows 3.1 i 1994. Det er mange som anser ACDSee til å være en av konkurrentene til Adobe Lightroom.
Vi presenterer funksjonene i ACDSee slik at du kan vurdere om programmet passer for deg. ACDSee kan vurderes som et alternativ til Adobe Lightroom. Ultimate-utgaven av ACDSee er litt dyrere enn Lightroom, mens Pro-utgaven er i omtrent samme prisklasse.
Les mer om ACDSee i vår artikkel.
- Nik Collection
Bruker du Adobe Photoshop eller Lightroom kan du laste ned filtre som profesjonelle fotografer bruker.
Nik Collection er en samling av syv filtre som på en relativ enkel måte kan brukes til å redigere digitale bilder. Dette er en pakke som tidligere kostet over 4000 NOK, men har nå en pris på rundt 400 NOK.
I mai 2017 bestemte Google seg for å droppe utviklingen av Nik Collection og selskapet fikk da voldsom klagestorm. I oktober 2017 ble denne pakken solgt til DxO og det var mange som jublet fordi utviklingen av Nik Collection fortsetter. I juni 2018 har selskapet DxO lansert en oppdatert utgave av Nik Collection, men denne er ikke gratis – les mer i vår artikkel.
Du kan fortsatt laste ned den gamle Nik Collection-utgaven fra Google – les mer i vår artikkel.
Les mer om filtrene i vår oversikt over Nik Collection.
- Capture One
Capture One er et program som foretrekkes av mange profesjonelle fotografer. Fordelen er at det er raskt og stabilt, spesielt på import av bilder og det har meget god fargekontroll.
Capture One er en del dyrere enn for eksempel Adobe Lightroom, men til gjengjeld er det vesentlig raskere.
Les mer i vår artikkel.
- DxO OpticsPro
DxO OpticsPro er et program for behandling av raw-filer, og som er rettet mot profesjonelle fotografer. Dette programmet er først og fremst kjent for optiske korreksjoner av kameraer/objektiver – det støtter over 20 000 kombinasjoner.
Versjon 11 ble lansert i juni 2016 og blant de store nyhetene er såkalt PRIME-støyredusering. Utviklerne lover skarpere bilder, også bilder som er tatt ved lite lys med høy ISO.
Les mer i vår artikkel.
- Affinity Photo
Affinity Photo er et bilderedigeringsprogram som mange anser for å være et godt alternativ til Adobe. Photoshop. Programmet er fra før av tilgjengelig for Mac, men det er nå tilgjengelig for Windows.
Et av hovedmålene med Affinity Photo er ytelse, det vil si programmet skal være raskt å jobbe med. Programmet bygger på såkalt non-destruktiv redigering, det vil si du risikerer ikke å ødelegge originalbildet når du redigerer det. Programmet støtter raw-filer og avansert fargebehandling.
Les mer om Affinity Photo i vår artikkel.
- Luminar
Selskapet Macphun har lansert programmet Luminar 2018 som har som mål å kunne konkurrere med blant annet Adobe Lightroom, i hvert fall den delen av programmet som kan brukes til å redigere bilder, nemlig Develop-modulen.
Målet med Luminar er å lage et fleksibelt program som kan justeres av fotografer på forskjellige nivåer, alt fra amatørfotografer i startfasen til profesjonelle fotografer som trenger avanserte verktøy for raw-filer. Luminar er et brukervennlig bildeprogram, men har samtidig mange avanserte funksjoner.
Les mer om programmet i vår artikkel.
Nettbasert redigering
Her kan du redigere bildene dine direkte i nettleseren!
- BeFunky er en nettbasert fotoapp for deg uten særlig erfaring med bilderedigering. Når du åpner nettsiden får du et valg mellom å redigere et bilde (Photo Editor), lage bildekollasj (Collage Maker) eller å lage et design (Design). Les mer i vår artikkel.
- PhotoPea er en Photoshop-lignende app som imponerer. Photopea er et avansert nettbasert verktøy som faktisk er ganske lik Photoshop. Brukergrensesnittet er ganske likt. Les mer i vår artikkel.
- Fotor tilbyr avansert bilderedigering direkte i nettleseren din. Les mer i vår artikkel.
- Pixlr er en nettbasert app som ligner nå en del på Photoshop og du kan redigere bildene dine direkte i nettleseren. Les mer i vår artikkel.
Fotoapper for mobile enheter
Dette er apper som kan brukes til å behandle bilder du tar med din mobiltelefon eller nettbrett.
- Snapseed
Snapseed er en populær fotoapp for mobile enheter som tilbyr et stort antall verktøy for redigering av bilder på mobile enheter.
Les mer om Snapseed i vår artikkel.
- Google Foto
Google Backup and Sync er en app som kombinerer funksjonaliteten i Google Foto og Google Bilder, det vil si en app som kombinerer lagring av bilder i nettskyen og synkronisering av bildene. Dette har tidligere vært funksjoner i to separate apper. Les mer i vår artikkel. - Lightroom for mobile enheter
Lightroom for mobile enheter støtter for full oppløsning for alle bilder, uansett om bildet er tatt på selve enheten eller om det kommer fra en annen kilde.
Dette betyr at du kan overføre bilder direkte fra kameraet ditt, redigere bildene i full oppløsning på mobilen din eller nettbrettet ditt, og til slutt eksportere eller dele bildene på nettet. Bildene blir med andre ord ikke redusert.
Les mer i vår artikkel.
Siste kommentarer