Guide: Photoshop

Adobe Photoshop er et program for å redigere bilder og er av de fleste ansett som det beste programmet for denne oppgaven. Det er blitt såpass anerkjent at mange snakker om å photoshoppe (verb) når de snakker om avansert manipulering av bilder, på samme måten som mange snakker om å google (verb) noe når de søker etter noe på internett.

Les også: Guide: Adobe Creative Cloud

Denne artikkelen er en guide om Photoshop. Du vil både finne grunnleggende informasjon om, og du vil også finne en del tips og triks for Photoshop.

Hvor mye koster egentlig Photoshop?

Adobe Photoshop kan skaffes på ulike måter og til forskjellig pris. Du kan abonnere på hele Creative Cloud-pakken, da koster den 590 NOK per måned. Du kan abonnere på kun Photoshop, da betaler du 188 NOK per måned. Den rimeligste pakken er Photoshop + Lightroom, og prisen er i skrivende stund 117 NOK per måned. Les mer i våre Creative Cloud-guide.

Grensesnittet

Selve Photoshop-grensesnittet er delt i flere områder. På toppen finner du menyer som Fil, Rediger og Bilde. Det er her du får tilgang til alle funksjonene i Photoshop.

Det kan nevnes at du kan bruke Adobe Bridge til å organisere dine bilder, altså i tillegg til Photoshop. Bridge er gratis – les mer i vår Bridge-guide.

Like under menyene finner du ikoner som gir deg tilgang til finjustering av verktøyene. Disse ikonene vil endre seg i forhold til hvilket verktøy du velger på den å venstre siden.

photoshop01

Verktøylinje på venstre siden. Her får du tilgang til 25 forskjellige verktøy som kan brukes til å redigere bilder. Her finner du følgende verktøy: flytte, markering, lasso, hurtigvalg, beskjæring, pipette, flekkreperasjonspensel, pensel, klonestempel, historikkpensel, viskelær, gradering, gjør mindre skarpt, gjørr lysere, penn, tekst, banemerking, rektangel, hånd, zoom, rediger verktøylinje, forgrunnsfarger, bakgrunnsfarger, hurtigmaske og skjermmodus.

Du kan lagre ditt eget arbeidsområde

photoshop_jobb

Det geniale med den nyeste Photoshop-versjonen er at du kan velge hvilke verktøy du ønsker å ha tilgang til, og du kan lagre ditt eget arbeidsområde. Du kan merke verktøyene via Vindu-menyen øverst til venstre, og du kan dra verktøyvinduer til den plasseringen i Photoshop-vinduet du selv ønsker.

I tillegg har du tilgang til flere forskjellige arbeidsområder via rullegardinmenyen øverst til høyre. Standardvalget gir deg tilgang til de viktigste verktøyene, men du kan også velge 3D, grafikk og web, bevegelse, male og fotografering.

Har du gjort endringer i et arbeidsområde, og ønsker å gå tilbake til standardvalget, kan du bare velge «Tilbakestill viktigste». Du kan eventuelt lagre et nytt arbeidsområde ved å velge «Nytt arbeidsområde», gi det nye området et unikt navn og du får tilgang til dette via den samme menyen.




Filformater

Photoshop støtter ganske mange filformater. Her finner du en oversikt over de viktigste:

  • Raw
    RAW er bilder som kommer direkte fra kamerasensoren – ukomprimert og ubehandlet. Raw er egentlig ikke noe «bildeformat», fordi det ikke har noen praktisk betydning før det er blitt konvertert til et filformat som JPEG. Les mer om forskjellen mellom raw og JPEG i vår guide om RAW-filer.

    Det er ikke slik at Photoshop støtter «alle» raw-filer, men Photoshop støtter de aller fleste. Det finnes en komplett oversikt over kameraer som er støttet av Photoshop på adobe.com.

  • JPEG
    JPEG er de vanligste filformatet og det som de fleste bruker. Det er et komprimert format som fjerner en del informasjon om bildet som anses som «uventlig». Dette informasjonstapet vil vi i fleste tilfeller ikke merke. Fordelen er at filstørrelsen blir vesentlig redusert og derfor passer JPEG-filer meget bra for visning på web og for deling av bilder.

  • DNG
    DNG er Adobe sin utgave av raw-formatet. Tanken er at DNG skal være mer praktisk enn raw-filer fra kameraet.

  • PSD
    Et filformat som tar vare på alle Photoshop-egenskapet. Bruker komprimering men uten informasjonstap. Har en øvre grense på 2 GB-størrelse.

  • TIFF
    Et filformat som tar vare på alle Photoshop-egenskapet. Bruker komprimering men uten informasjonstap. Har en øvre grense på 4 GB-størrelse.

  • PNG
    Populært filformat for nettsider.

  • GIF
    Et filformat med maksimum 256 farger. Fungerer greit på nettsider men kvaliteten er ikke all verden. Har en fordel ved at den kan innholde animasjon.

  • Video og lyd
    Photoshop støtter en rekke video- og lydformater som MOV, .264, AVI, MP3, MP4, AIFF,

  • PDF
    Et format for filer med tekst og bilder.

Lag

Det å jobbe med lag er noe av det viktigste du gjør i Photoshop. Lag har et eget panel til høyre i grensesnittet og det er her får en oversikt over alle lag og har en mulighet til å redigere lagene. Hvis ikke du ser lag-panalet kan du eventuelt åpne det via menyvalget Vindu, Lag.

Antall lag du ser i listen avhenger av hvor mange lag som finnes i et bilde. Har du et nytt og uredigert bilde ser du kun ett lag i listen. Dersom bildet derimot består av flere lag vil du se en liste over alle lagene.

Hvert lag i listen er merket med tekst eller et ikon:

  • Øye-ikon til venstre kan du klikke på for å skjule et bestemt lag eller gjøre det synlig.
  • Ikonet i midten forteller hva slags type lag dette er.
  • Navnet på laget er plassert til høyre.

Øverste laget i listen er laget som er mest synlig i det aktuelle bildet. Nederste laget er laget som er minst synlig av alle lagene. Du kan klikke på et hvilket som helst lag og dra laget til et annet sted i listen, altså klikk-og-dra.

Dette er typer lag som finnes i Photoshop:

  • Bildepunktlag.
  • Justeringslag
  • Typelag
  • Formlag
  • Smarte objekter

Lenker

Vi har samlet de beste Photoshop-lenkene:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *