Det er tid for vårrengjøring
Nå er det på tide å rydde i PC-en etter en lang vinter med installasjoner av apper, kopieringer, flyttinger og slettinger av filer. Det samler seg opp ting du ikke trenger og som gjør PC-en din saktere. Her får du oversikten over tips og verktøy.

Les også: Slik får du raskere og bedre PC

Det dreier seg om å avinstallere apper du likevel aldri kommer til å bruke, optimalisere oppstarten og fjerne midlertidige filer som samler seg opp ved ditt daglige bruk av PC-en din.

1. Fjern midlertidige filer

Du kan starte med diskopprydding, det vil si fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Har du Windows 7 finner den via Start-menyen, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen ved å søke etter diskopprydding via søkevinduet i Windows.

Diskopprydding starter med å analysere hvilke data som kan fjernes. Du får til slutt opp et vindu hvor du kan velge hva som blir fjernet. Her kan du blant annet sette en hake ved midlertidige internett-filer og midlertidige filer. Klikk på «Rydd opp i systemfiler» for å foreta en mer grundig rydding. Klikk til slutt på OK-knappen for å sette i gang selve slettingen.

Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows, og den er absolutt å anbefale. Les mer om dette programmet i vår guide.

2. Fjern apper du ikke bruker

Det lønner seg å avinstallere apper du er helt sikker på at du ikke kommer til å bruke. Har du en ny PC er den sannsynligvis pakket med apper du kommer aldri til å bruke. Du kan fjerne apper via Start, Kontrollpanel, Programmer, avinstaller et program, dersom du har Windows 7. Har du Windows 10 kan du få tilgang til kontrollpanelet ved å søke etter kontrollpanel via søkevinduet i Windows.

Forhåndsinstallert programvare kan med fordel avinstalleres. Vi anbefaler programmet PC Decrapifier som gjør det enkelt å fjerne programmer du ikke trenger. GeekUninstaller har funksjoner du ikke finner i Windows, men er samtidig veldig brukervennlig.

Er du usikker på hvilke apper du bør fjerne finnes en tjeneste som hjelper deg å bestemme dette. Les mer i vår guide.

3. Fjern apper fra oppstarten

Det dreier seg ikke om å avinstallere apper, men å fjerne apper som ligger i oppstarten. Dette er apper som ikke trenger å kjøre hver gang du starter PC-en. Disse appene drar ned ytelsen. Vi anbefaler Autorun Organizer.

4. Rydd etter oppdatering

Har du Windows 10 og en PC med begrenset lagringsplass kan du med fordel rydde opptil 20 GB eller mer. Les mer i vår artikkel.

5. Virusskanning

Det kan være lurt virusskanne PC-en, spesielt etter at du laster ned noe (gratis) fra nattet, eventuelt hvis du har fått vedlegg via e-post eller du har klikket på lenker eller lastet ned noe fra sosiale medier. Vi anbefaler en kombinasjon av Windows Defender (innebygd i Windows 10) og Malwarebytes. Har du Windows 7 er Microsoft Security Essentials det samme som Windows Defender for Windows 10. Les mer i vår antivirus-guide.

6. Defragmenter harddisken

Det siste du kan gjøre er å defragmentere harddisken. Har du en ny PC trenger du ikke å gjøre dette. Les mer i vår guide. For ordens skyld, hvis du har Windows 10 så skjer dette automatisk.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *