Slik er den nye Lightroom-modellen

Adobe Lightroom er et populært program blant fotografer og det var ganske mange som fikk seg en skikkelig overraskelse onsdag 18. oktober 2017.

Les også: Endelig skjer det noe stort med Lightroom

Programvaregiganten Adobe presenterte store endringer i sitt programvaretilbud. Såpass store at mange hadde problemer med å fordøye nyhetene og hva de faktisk innebærer. Vi skal i denne artikkelen forsøke å sortere det som egentlig skjedde.

Nye Lightroom-produkter
For det første, varemerket Lightroom «legges ned» og i stedet får programmet navnet Lightroom Classic, det vil si Lightroom Classic er desktop-versjonen av Lightroom.

For det andre, Adobe legger ned den selvstendige versjonen av Lightroom, det vil si fremtidige versjoner av Lightroom blir kun tilgjengelig som en del av Creative Cloud og blir ikke som et selvstendig produkt. Adobe vil fortsette å oppdatere Lightroom 6 (den selstendige versjonen), men kun i noen få måneder fremover.

Det som er forvirrende for mange er produktene Lightroom CC og Lightroom Classic CC. I tillegg har vi Lightroom CC for web, er det noe annet?

Her får du oversikten:

Lightroom-produktene

Det er denne delen som er forvirrende for mange, det vil si hva som er hva i Lightroom-familien:

 • Lightroom CC
  Dette er den nettbaserte utgaven, altså lansering av et helt nytt produkt. Dette produktet skal møte et nytt behov for moderne fotografer på farten. Alle bilder og redigeringer lagres i nettskyen. Bildene blir tilgjengelig i full oppløsning og de er tilgjengelige på PC/Mac, på mobilen og på web. Bildene kan redigeres på én enhet og de synkroniseres til alle de andre enhetene automatisk. Denne modellen gjør det også enklere å dele bildene på sosiale medier. Adobe definerer Lightroom CC som neste generasjon fototjeneste.

  Lightroom CC skal være tilgjengelig på tre ulike måter:

  • Creative Cloud Photography-plan med 1 TB inkluderer Lightroom CC, Lightroom for mobil og web, Photoshop CC, Adobe Spark, Adobe Portfolio og 1 TB lagringsplass i nettskyen for 19.99 USD per måned 14.99 US per måned for første året for eksisterene Creative Cloud Photography-kunder.

  • Creative Cloud Photography-plan med 20 GB for 9.99 USD per måned inkluderer Lightroom CC, Lightroom for mobil og web, Lightroom Classic, Photoshop CC, Adobe Spark, Adobe Portfolio, og 20 GB lagring i nettskyen.

  • Lightroom CC-plan for 9,99 USD per måned inkluderer Lightroom CC, Lightroom for mobil og web, Adobe Spark, Adobe Portfolio, og 1 TB lagring i nettskyen.

 • Lightroom Classic CC
  Dette er den gamle (tidligere Lightroom CC/6) Lightroom-utgaven du har installert på PC eller Mac, altså desktop-utgaven. Den største nyheten her er det alle har ventet på og det er bedre ytelse, eller i hvert fall det Adobe lover. Erfaringen vil vise om dette faktisk stemmer.

  Blant andre nyheter er forbedring av en såkalt Embedded Preview – det skal nå være vesentlig raskere å bla i store mengder bilder. Lightroom Classic har også fått redigeringsfunksjonene Color Range og Luminance Masking som skal gi mulighet for finere bilderedigering.

  Lightroom Classic CC fokuserer på tradisjonell bilderedigering lokalt, mens Lightroom CC er det mer fokus på redigering i nettskyen og synkronisering og deling av resultatet.

  Har du allerede Lightroom CC installert kan du oppdatere til Lightroom Classic CC via Creative Cloud-appen. Les mer om Creative Cloud i vår guide.

 • Lightroom CC for mobil for iOS

 • Lightroom CC for mobil for Android

 • Lightroom CC for web

Kilder: adobe.com, petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *