Test: Windows 10 Fall Creators Update

Windows 10 Fall Creators Update ble lansert tirsdag 17. oktober 2017 og det er denne vi ser nærmere på.

Les også: Windows 10 Fall Creators Update
Microsoft klarte ikke å overbevise brukerne etter den første lansering av Windows 10 i 2015, mange opplevde den som et forsøk på å reparere katastrofen Windows 8.

Nå er spørsmålet om Microsoft har klart å lage Windows som er like bra som suksessene Windows XP og Windows 7? Vi har sett på Windows 10 Fall Creators Update.

Slik får du tak i Windows 10 Fall Creators Update

Du bør i utgangspunktet vente på at Windows gir deg beskjed når Fall Creators Update er klar, men klarer ikke du å vente kan du gå til nettsiden microsoft.com og klikke på Oppdater nå-knappen. Last ned og kjør filen og da skal det settes i gang oppdatering til Windows 10 Fall Creators Update. Det kan hende at oppdateringen ikke blir vellykket – da kan du prøve igjen senere. Vi måtte faktisk prøve flere ganger før oppdateringen gikk til slutt.

Førsteinntrykket

Oppdatering til Fall Creators Update gikk litt tregt, det vil si vi måtte prøve fem ganger via Oppdater nå via nettsiden microsoft.com, men det gikk til slutt.

Personverninnstillingene er blitt forbedret i denne oppdateringen. Vi fikk en side med kun fem valg innen personvern under den store oppdateringen. Det var svært enkelt å forholde seg til kun fem valg. Dette er en stor forbedring fra tidligere Windows 10-oppdateringer.

Det er bare en ting å sette fingeren på her og det er at mange brukere er nok ikke klar over at de kan skrolle ned på personvern-innstillingene. Vi holdt faktisk på å gå glipp av muligheten til å skrolle ned og dermed får vi kun tre valg i stedet for fem. Ett av valgene som ligger nederst på listen og dermed ikke er synlig uten skrolling er en mulighet til å slå av reklame i Winows 10, en mulighet som sikkert mange setter pris på å kunne velge bort.

Når oppdateringen er ferdig får vi automatisk opp en nettside i nettleseren Microsoft Edge som ønsker oss velkommen til den nyeste versjonen av Windows 10. Her finner vi blant annet lenker for å konfigurere nettleseren, åpne Store og for å lese andre nyheter i Windows 10. Dette føles ganske ryddig av Microsoft.

Brukergrensesnittet

Vi ser ikke de store endringene fra siste gang vi testet Windows 10. Startmenyen er blir mer og mer fleksibel, men den er fortsatt for klumpete. Fliser er en dårlig ide, men disse kan vi fjerne. Vi mener fortsatt det er uheldig med innstillinger-muligheten, fordi den kommer i tillegg til kontrollpanel. Det gjør innstillinger i Windows 10 bare forvirrende. Det kan virke som Microsoft har fjernet kontrollpanel, fordi den er fjernet fra høyeklikk på startknappen, men du kan fortsatt få tilgang til kontrollpanel ved å rett og slett søke på kontrollpanel via søkevinduet i Windows.

OneDrive-integrering

Alt skjer på nettet for tiden og derfor har Microsoft satset på å gjøre OneDrive enda bedre. Denne tjenesten er nå enda bedre integrert i filutforsker. Vi får en følelse av at filene er på vår PC uansett om filene faktisk er der eller om de er i nettskyen.

Microsoft Edge

Microsofts Edge, nettleseren som skal erstatte Internet Explorer, blir bedre og bedre. Den kan brukes til å lese PDF og den støtter også e-bøker. Videre er hastigheten slett ikke verst. Den viktigste ulempen med denne nettleseren er at den har fortsatt tilgang til ganske få utvidelser – her ligger Edge langt bak både Chrome og Firefox.

Vi tar noen hurtighetstester for å sammenligne Microsoft Edge, Chrome og Firefox. Selve tallene er ikke interessante, men det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne. Vi tester nettleserne under samme forhold, det vil si på samme PC med den samme maskinvaren.

Vi bruker følgende tester for å teste hastigheten i nettleserne:

 • JetStream (høyt tall er bedre enn lavt tall)
 • Kraken (måles i ms, lavt tall er bedre enn høyt tall)
 • Octane (høyt tall er bedre enn lavt tall)

Microsoft Edge

 • JetStream: 100.66
 • Kraken: 2247
 • Octane: 18264

Google Chrome

 • JetStream: 88.250
 • Kraken: 2274
 • Octane: 15645

Mozilla Firefox

 • JetStream: 93.145
 • Kraken: 2109
 • Octane: 16907

Nettlesere oppsummering
Microsoft Edge overrasker med gode resultater på hurtighetstester – nettleseren slår både Chrome og Firefox på JetStream og Octane, men er slått på Kraken. Forskjellene er likevel så små at det knapt er merkbart. Hvis du er ute etter en rask nettleser med god sikkerhet er Microsoft Edge et godt valg. Er du derimot ute etter en nettleser med et stort utvalg av utvidelser er Firefox bedre.

Sikkerhet

Windows 10 har fått bedre sikkerhet. Windows 10 har innebygd antivirus Windows Defender og den er blitt forbedret. Vi kan styre sikkerhetsfunksjoner via Windows Defender Sikkerhetssenter – her får vi tilgang til blant annet antivirus, brannmur, app-og nettleserkontroll og familiealernativer.

Konklusjon

Microsoft har jobbet videre med Windows 10 og systemet er nå nærmere det som brukerne faktisk vil ha. Det er både mer fleksibelt og sikrere. På den negative siden er fliser en dårlig ide og startmenyen er fortsatt for dårlig. Microsoft klarer fortsatt ikke å lage en skikkelig nettleser, men Edge går i riktig retning.

Pluss

+ Windows 10 er fortsatt gratis ved oppgradering fra Windows 7 eller 8.1.
+ Mer fleksibel enn forrige oppdatering.
+ Det er enklere å konfigurere personvernet.
+ Windows 10 er klart bedre enn forrige oppdatering.
+ God sikkerhet med innebygd antivirus og brannmur.
+ Microsoft Edge er rask.

Minus

– Fliser er en dårlig ide.
– Startmenyen er for klumpete.
– Microsoft Edge har få utvidelser.
– Obligatorisk automatisk oppdatering (gjelder Windows 10 Home)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *