Lightroom CC og Classic – hva er egentlig forskjellen?

Adobe har bestemt seg for å modernisere Lightroom som selskapet kaller det, og det innebærer å fri til fotografer som foretrekker å jobbe med bildene i nettskyen.

Les også: Slik er den nye Lightroom-modellen

Dette innebærer at Lightroom er blitt splittet i minst to deler (Lightroom CC og Lightroom Classic CC) og det er ikke alle like begeistret for, men slik er det.

Lightroom Classic




Har du jobbet med Lightroom tidligere på PC eller Mac er denne versjonen for deg. Det er det samme programmet, forskjellen er at navnet er blitt endret fra Lightroom CC til Lightroom Classic. Dette er versjonen for deg som lagrer bildene lokalt på datamaskinen.

Lightroom Classic organiserer bildene med en katalog og dette skjer lokalt på datamaskinen. Det er du som er ansvarlig for å ta sikkerhetskopi av bilder og katalog på din lokal datamaskin og eventuelle eksterne lagringsenheter. Du er i tillegg selv ansvarlig for å gjøre bildene dine søkbare.

Undertegnede har nettopp «oppgradert» fra Lightroom CC til Lightroom Classic CC og det gikk heldigvis uten problemer. Den nye versjonen er ikke blitt testet ordentlig, men det merkes med en gang at programmet reagerer raskere ved navigasjon i bilde-mapper, noe som tidligere har vært et problem. Foreløpig så ser det altså ut som ytelsen er blitt bedre.

Lightroom CC

Dette er en helt ny Lightroom-versjon og den kan ikke sammenlignes med den gamle Lightroom CC. Denne versjonen er laget for fotografer som foretrekker å lagre og redigere sine bilder i nettskyen og bildene blir synkronisert automatisk mellom forskjellige enheter.

Alle bildene lagres i nettskyen og du trenger dermed ikke å tenke på noen Lightroom-katalog. Det er Adobe som organiserer bildene for deg i nettskyen. Selv om Lightroom CC kalles nettbasert så installerer du likevel programvare og redigerer bildene lokalt. Det betyr i praksis at du kan jobbe med store filer lokalt på din datamaskin og synkronisere filene til andre anheter når det passer. Dette kan skape forvirring blant brukere, men Lightroom CC og Lightroom Classic CC er nokså like lokalt, men at den ene fokuserer på nettskyen, mens den andre på lokal datamaskin.

Lightroom CC lagrer altså alle bilder i nettskyen og derfor er bildene automatisk sikkerhetskopiert. Lightroom CC bruker en såkalt Adobe Sensei-teknologi for å gjøre bildene dine søkbare. Video

I denne videoen forklare Julieanne Kost forskjellen mellom Lightroom CC og Lightroom Classic:

Kilder: adobe.com, lightroomqueen.com (1), lightroomqueen.com (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.