Slik bruker du ISO-filer

En ISO-fil er et arkiv med en eller flere filer som har data som er identisk med data på en CD/DVD/Blu-ray-plate.

Les også: ISO-filer for Windows

En ISO-fil brukes gjerne til å sikkerhetskopiere innholdet på CD/DVD eller for å distribuere store filer som brennes på CD/DVD.

ISO er identisk med CD/DVD

Navnet ISO stammer fra navnet på filsystemet som brukes på CD eller DVD, nemlig ISO 9660. En ISO-fil er en kopi av alt som er lagret på CD/DVD. Hensikten med en ISO-fil er å lagre en eksakst digital kopi av CD/DVD og denne filen kan senere brennes på en CD/DVD som er en eksakt kopi av originalen.

De fleste operativsystemer gjør det mulig å mounte en ISO-fil som en virtuell disk, det vil si at alle apper vil da behandle innholdet som om du satte en CD/DVD inn i PC-en.

ISO-filer brukes som regel til å distribuere store programmer og operativsystemer, fordi alt innhold plasseres i den samme filen. Du kan da velge om du ønsker å mounte ISO-filen eller brenne den.

Et operativsystem som Windows er distribuert som ISO-filer. Dette gjør det praktisk å distribuere Windows – det er enkelt å laste ned og bruke.

Montere en ISO-fil

Montering av en ISO-fil gjør at filsystemet oppfatter innholdet som om du bruker CD/DVD. Windows 10 støtter denne funksjonen, det vil si du kan montere en ISO-fil og dermed bruke innholdet. Det er bare å kjøre filutforsker, høyreklikke på en ISO-fil og velge Monter fra menyen. Har du Windows 7 kan du for eksempel bruke gratisprogrammet WinCDEmu.

Brenne CD/DVD

Det kan være nyttig å ha en DVD liggende for å installere eller reparere Windows-installasjon. Windows 7, 8 og Windows 10 har denne funksjonen innebygd, det vil si det er bare å sette inn en DVD-plate og høyreklikke på ISO-filen og velge å brenne.

Les også: Kriseverktøyene som reparerer Windows

Trenger du likevel et brenneprogram kan vi anbefale CDBurnerXP.

Ekstraher ISO-filen

Ønsker du verken å montere ISO-filen eller brenne den på en DVD, men ønsker å få ta i innholdet, kan du ekstrahere filene med programmet 7-ZIP. Dobbeltklikk på ISO-filen for å åpne den og du får tilgang til innholdet.

Lag en ISO fra en DVD

Fordelen med å lage en ISO fil fra en DVD er at du har tilgang til innholdet på PC-en uten å bruke CD/DVD. Du kan så montere ISO-filen slik at du har tilgang til innholdet. Du kan bruke for eksempel CDBurnerXP.

Kilde: howtogeek.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *