PC-en din kan være brukt til utvinning av kryptovaluta
I 2017 var det ransomware som rammet hele verden ganske hardt. Det neste store innen datakriminalitet er kidnapping av PC-er for utvinning av kryptovaluta.

Les også: Hva er egentlig bitcoin?

Den voldsomme oppmerksomheten bitcoin har fått i løpet av det siste året har ført til økt interesse for såkalt kryptovaluta, også blant de kriminelle.

Utvinning av kryptovaluta

Det dreier seg egentlig ikke om at folk kjøper bitcoin, men at de er blitt dratt inn i et nett av datamaskiner som utvinner kryptovaluta uten at de vet om det. Uskyldige brukere kan ha lastet ned skadelig programvare eller besøkt skadelig nettside som har ført til at de kriminelle har utvinnet kryptovaluta med hjelp av din datamaskin.

Selve utvinningen av kryptovaluta er ikke ulovlig, men hvis det brukes skadelig programvare (malware) til å «kidnappe» datamaskiner til andre nettbrukere uten at disse vet om det (det vil si uten samtykke), da er ikke virksomheten lenger lovlig.

Det største kjente nettverket som driver ulovlig utvinning av kryptovaluta er det såkalte Smominru-botnettet som består av over 500 000 datamaskiner, og det er et nettverk som har tjent millioner av dollar på den ulovlige utvinningen.

Slik gjør de det

Metoden de kriminelle bruker er å sende ut kode på nettet, gjerne via e-postmeldinger, sosiale tjenester og nettsider. Hvis brukeren klikker på koden blir den kjørt på datamaskinen slik at den blir infisert og hensikten er å utnytte maskinkraften i datamaskinen for å utvinne kryptovaluta. Dette hele skjer i bakgrunnen på en datamaskin uten at eieren aner noe, borsett fra at datamaskinen kan bli tregere.

Dette kan føre til at de infiserte datamaskinene blir så trege at det merkes, og i verste fall stopper helt å virke. Det verste er at de berørte brukerne ikke aner hva som er galt med deres datamaskiner.

Slik beskytter du deg

Her er noen tips mot skaelig programvare som brukes til å utvinne kryptovaluta:

  • Sørg for å holde Windows oppdatert. Les vår guide.

  • Sørg for å holde programvare oppdatert. Les mer i vår guide.

  • Installer et antivirus på datamaskinen. Har du Windows 10 har du allerede et antivirus installert som er godt nok. I tillegg bør du kjøre skanning av et ekstra antvirus, for eksempel Malwarebytes, hvis datamaskinen plutselig blir treg eller begynner å oppføre seg merkelig. Les mer i vår antivirus-guide.

  • Vær forsiktig hvis du får e-postmeldinger med vedlegg. Ikke klikk på vedlegg fra personer du ikke kjenner.

  • Vær forsiktig på sosiale tjenester som Facebook og Twitter. De kriminelle vet å utnytte disse tjenesten med lokketilbud og andre innlegg som kan være vanskelig å si nei til.

  • Nettstedet sensorstechforum.com tilbyr verktøy for å fjerne spesifikke «bitcoin mining»-malware.

Kilder: zdnet.com (1), zdnet.com (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.