Innføring i webutvikling

Skal du lage din egen blogg eller nettside finnes det utrolige mange løsninger. På denne siden får du tips og gode råd om konkrete løsninger.
HTML

HTML er grunnlaget for nettsider
Skal du lage en blogg eller en nettside kommer du nesten ikke utenom HTML. Du finner riktignok verktøy som kan brukes til å opprette og vedlikeholde en blogg eller en nettside uten at du trenger å kunne noe HTML, men hvis du kan HTML-koder har du større kontroll over resultatet.

HTML er ikke et programmeringsspråk, men et språk som brukes til å definere struktur i en nettside. Derfor er HTML mye enklere å lære enn et programmeringsspråk.

HTML er en forkortelse for HyperText Markup Language. HTML er altså ikke et programmeringsspråk, det vil si du lager ikke programmer med HTML. Du bruker en nettleser (for eksempel Internet Explorer, Chrome, Firefox eller Opera) for å lese HTML – det er nettleseren som tolker HTML-kodene – uten en nettleser, har ikke kodene noen mening. Les mer i vår artikkel.

HTML5 er den nyeste versjonen av HTML – det er den versjonen som mederniserer HTML.

PHP

PHP er språket for webutviklere
PHP er et fantastisk programmeringsspråk som brukes til å lage nettsider. Ett av ganske mange bruksområder er WordPress – et publiseringsverktøy som er laget av nettopp PHP-filer.

PHP er et såkalt serverside språk, det vil si det kjøres på serveren, og ikke på klienten (brukerens datamaskin). PHP er et skriptespråk som egner seg spesielt godt for nettsider, et språk som kan lage nettsider dynamisk. Med dynamisk menes at nettsidens innhold avhenger av hva brukeren (surferen) gjør.

Les mer i vår PHP-guide.

WordPress

WordPress er et verktøy som gjør webutvikling til en lek
WordPress er en brukervennlig løsning som gir deg stor fleksibilitet hvis du skal opprette og drive din egen blogg eller nettsie.

En av mange fordeler med WordPress er at det finnes mange utgaver av det som passer for forskjellige behov. Du har selv full kontroll over resultatet og kan i stor grad skreddersy resultatet etter ditt ønsker. WordPress er like enkelt å bruke og like avansert som du selv ønsker. Du velger selv en løsning som ikke krever kodekunnskap eller en løsning som gir deg en mulighet til å kode manuelt.

Du finner omfattende gjennomgang av mulighetene som finnes i WordPress i vår guide.

Verktøy for tekst og koding – vi gir deg lenker de beste appene for tekst og programmering.

Gode/dårlig nettsider

Hva er egentlig en god eller en dårlig nettside? Det finnes ikke noe klart svar på dette, men vi skal likevel prøve å gi svar og vi kan også vise eksempler på begge deler.

  • Gode nettsider er nettsider som gir oss en god opplevelse. Slike nettsider har et godt navigasjonssystem og som gjør at det er enkelt å finne frem på nettsidene. Slik nettsider er gjerne minimalistiske. Du finner eksmpel på gode nettsider i vår oversikt.

  • Dårlige nettsider er nettsider som gir oss en dårlig opplevelse. De er gjerne rotete og de har et dårlig navigasjonssystem. En merkelig trend som går som en farsott de siste årene er bruk av animerte plakater. Du finner eksempler på dårlige nettsider i vår oversikt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *