De beste appene for tekst og koding

Driver du med webutvikling, koding eller programmering, eller trenger et program som kan brukes til å skrive ren tekst? Da er det en fordel å ha et verktøy som gjør jobben på en enkel men samtidig på en effektiv måte. De fleste programmene vi anbefaler på denne siden er gratis.

Les også: Gratis e-bok om Python-programmering

Når vi snakker om koding mener vi det å skrive kode på språk som HTML eller CSS, men det kan også dreie seg om programmering på språk som Javascript eller PHP.

Tekstprogrammer
Du kan bruke et hvilket som helst tekstprogram for å skrive koder, inkludert Notisblokk. Det finnes også tekstprogrammer og programpakker som kan brukes til spesialiserte oppgaver, inkludert CSS-koding.

Dette er programmer som er tilrettelagt for koding:

  • Notepad++ er et gratis tekstprogram som vi anbefaler for de fleste – dette programmet kan gjerne også brukes som et vanlig tekstprogram, og på den måten erstatte programmet Notisblokk, som er innebygd i Windows, og som har svært begrenset funksjonalitet.

  • Atom er et tekstprogram for deg som driver med programmering. Dette programmet har et hav av funksjoner, men kan også i meget stor grad skreddersys etter brukerens behov og ønsker.

  • Brackets er et gratis tekstprogram fra Adobe, som er rettet mot webutviklere. Hensikten med Brackets-prosjektet er å lage et tekstprogram med funksjoner som brukerne selv ønsker å ha i et slikt program. Målet er å lage verdens beste tekstprogram for kodere.

  • Bluefish er et tekstprogram som er tilrettelagt for programmerere og webutviklere. Bluefish støtter blant annet Linux, FreeBSD, MacOS-X, Windows, OpenBSD og Solaris.

  • Eclipse er et program som kan brukes for programmering, spesielt på programmeringsspråket Java. Eclipse er basert på åpen kildekode. Eclipse inkluderer et utviklingsmiljø for ulike typer oppgaver, blant annet programmering, debugging og lansering av plugins.

  • Komodo Edit er et verktøy for programmering, og som er bygget på toppen av Komodo IDE. Komodo Edit støtter språk som Python, Perl, PHP, Ruby, Tcl, SQL, Smarty, CSS, HTML og XML, og er tilgjengelig for Linux, Mac OS X og Windows).

  • Netbeans IDE er en verktøykasse med tekstprogram og analyseverktøy, som støtter blant annet Java, PHP, C/C++ og HTML5.

  • Rapid PHP er et program som kan brukes til PHP-programmering, men det støtter også HTML, CSS, JavaScript, pluss andre språk som brukes i webutvikling. Det kan brukes til debugging, validering og formattering av kode.

  • Sublime Text er et avansert tekstprogram for programmering og koding. Dette programmet har et tiltrekkende brukergrensesnitt, flere avanserte funksjoner og god ytelse.

  • TextPad er et tekstprogram med flere avanserte funksjoner.

Kommersielt alternativ

Dreamweaver er et populært program som mange webutviklere bruker, og som er en del av den såkalte Adobe Creative Cloud-pakken. Fordelen med spesialiserte kodeverktøyer, er at de har gjerne innebygd autofullfør-funksjon, det vil si hvis du begynner å skrive en bestemt kode, vil verktøyet automatisk foreslå resten av koden.

Verktøy for CSS

Det finnes veldig mange programmer som er spesialiserte på CSS, dette er noen av dem:

Nettbaserte verktøy

Det finnes ganske mange nettbaserte verktøy som brukers til ulike typer oppgaver, blant annet generere eller teste ut kode.

Flere verktøy

I det nettbaserte leksikonet Wikipedia finner du flere lister over verktøy for kodere, programmerere og webutviklere:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *