Slik koder du en hjemmeside

HTML er et språk som brukes til å lage nettsider (hjemmesider). HTML er ikke et programmeringsspråk men et markeringsspråk, det vil si at det definerer struktur og ikke utseende.

Les også: Hva er HTML5?

Enkelt å lære

Må du kunne HTML for å lage en hjemmeside? Det korte svaret er nei, fordi det finnes ganske mange verktøy som gjøre det kjempeenkelt å lage en hjemmesiden. Det er likevel nyttig å kunne HTML hvis du skal fortsette å lage hjemmesider.

Les også: Slik lager du din egen startside

HTML er ganske enkelt å lære, i motsetning til programmering. På denne siden får du en oversikt over språket og verktøy du kan bruke til å kode nettsider.

En hjemmeside kan brukes til mangt, for eksempel en CV eller presentasjon av din hobby, men en av fordelene med å kode en egen hjemmesider er at du kan lage din egen startside i nettleseren med dine favoritter.

Hva er egentlig HTML?

HTML er en forkortelse for HyperText Markup Language. HTML er ikke et programmeringsspråk, det vil si du lager ikke programmer med HTML. Du bruker en nettleser (for eksempel Edge, Chrome, Firefox eller Opera) for å lese HTML – det er nettleseren som tolker HTML-kodene – uten en nettleser, har ikke kodene noen mening.

HTML består av følgende begreper:

  • Hyper
    Betyr i denne sammenhengen at du kan bevege deg i en hvilken som helst retning, alt etter hvilken hyperlenke du klikker på.

  • Text
    Dette er vanlig tekst.

  • Markup
    Dette betyr at deler av HTML-dokumentet markeres på en slik måte at de ulike delene skiller seg ut fra resten av samme dokumentet. HTML definere struktur og ikke utseende.

  • Language
    Språk.

HTML er altså et markeringsspråk som brukes til å markere deler av et dokument, og dette gir mulighet til å klikke videre til et annet sted i samme dokumentet eller til et annet dokument, altså surfe på nettet.

HTML er et språk som brukes til å publisere nettside på informasjonskanale World Wide Web, som er en del av internett. Det er viktig å forstå at HTML ikke definerer utseende, men struktur. For å definere utseendet bruker man CSS.

Tagger, elementer og attributter

En tagg er en kode som spesifiserer hvordan dokumentet, eller en del av et dokument, skal formateres. En tagg starter med et mindre enn tegn, <, og avsluttes med et større enn tegn, >:.

Et element består av både start-tagg og slutt-tagg, det vil si både <p> og </p>. De fleste HTML-elementer har en slutt-tagg, men noen få har ikke det. Et eksempel på et HTML-element som ikke har slutt-tagg er <br>, som betyr linjeskift.

Et attributt er en kode som er en del av et element, og som brukes til å finjustere elementet.

Et HTML-element

Et HTML-element er en HTML-kode i sin helhet, altså med en start-tagg, og en eventuell slutt-tagg.

Slik ser et HTML-element ut:

<p align=»right»><tekst</p>

Dette HTML-elementet består av følgende deler:

  • <p> er en start-tagg.
  • align=»right» er et attributt som gjør at teksten settes til høyre på nettsiden.
  • tekst er tekst du skriver, gjerne et avsnitt.
  • </p> er en slutt-tagg.
  • <p align=»right»><tekst</p> hele koden kalles et HTML-element.

Dette HTML-elementet høyrestiller tekst.

En hjemmeside

Slik kan koden i en enkel hjemmeside se ut:

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title>Min hjemmeside</title>
</head>
<body>
<h1>Min hjemmeside</h1>
<p>Dette er min hjemmeside.</p>
</body>
</html>

Denne koden består av følgende komponenter:

  • DOCTYPE definerer dette som et HTML-dokument.
  • html definerer et HTML-dokument
  • head er hodedelen i et HTML-dokument.
  • title er tittelen.
  • body er hoveddelen.
  • h1 er en overskrift.
  • p er et avsnitt.

En hjemmeside kan bli så enkel eller så komplisert som du selv ønsker. Du legger da inn flere HTML-tagger og mer tekst.

HTML-spesifikasjon

En HTML-spesifikasjon er en standard som definerer hvordan et HTML-element virker i en nettleser. Det er nettleseren som avgjør hvordan et HTML-element virker, så en en HTML-spesifikasjon er «kun» en veiledning for selskaper som utvikler nettlesere.

Tidligere var det organisasjonen World Wide Web Consortium (W3C) som utviklet standarder. Nå er det gruppen WHATWG som har tatt over utviklingen av HTML – les mer i vår artikkel.

Det er en fordel for nettbrukere og webutviklere at nettlesere følger standerder, fordi ellers må webutviklere tilpass kodene for hver nettleser. På 90-tallet var det ganske vanlig at nettlesere ikke fulgte noen standarder, dette gjaldt spesielt Internet Explorer – per i dag kan man som regel si at standardene følges, i hvert fall i større grad enn for 20 år siden.

Verktøy for HTML-koding

Du kan i grunn bruke et hvilket som helst tekstprogram for å kode HTML, men noen programmer er mer eller mindre tilrettelagt for denne oppgaven, blant annet i den forstand at de har en autofullfør-funksjon. Det betyr at hvis du begynner å skrive inn en kode, kommer programmet med et forslag om resten av koden. Vi ambefaler programmet Notepad++.

Det finnes også avanserte verktøy som gjør at du ikke trenger å kunne HTML. Det mest populære er WordPress. Les mer i vår guide. En av mange fordeler med slike verktøy er at det tilrettelegger design og vedlikehold av en nettside uten at du trenger å kode manuelt. WordPress er i utgangspunktet ikke vanskelig å lære i sin enkleste form, men det er ganske mange detaljer å tenke på hvis du ønsker å lage en komplisert nettside, så det tar tid å mestre.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *