Tastaturets hemmeligheter
Vet du hva alle tastene på tastaturet gjør? Her får du svaret – også de mystiske tastene som aldri brukes.

Du får også tips om hvordan du kan skrive tegn som i utgangspunktet ikke finnes på tastaturet.

Et tastatur på en PC har mange typer såkalte spesialtaster, altså utenom taster som brukes til å skrive bokstaver og tall.

Les også: Hurtigtaster.

Vi gir deg oversikten over tastene, og forteller hvordan de virker og kan brukes.

Tastene på tastaturet

Dette er en oversikt over tastene på tastaturet på en PC.

 • Alt

  Denne tasten aktiverer første meny i programvinduer. Du kun trykke deretter på pil-ned-tasten, og du får de resten av den aktuelle menyen.

 • AltGr

  Denne tasten brukes i kombinasjon med andre taster, gjerne til å lage tegn om står nederst til høyre på noen taster.

 • Backspace

  Sletter tegn som står til venstre for markøren.

 • Caps Lock

  Hvis du aktiverer denne, vil du skrive kun store bokstaver. Det står gjerne på et lys når denne er aktivert. Pass på å ikke ha denne tasten aktivert derom du for eksempel skriver et passord.

 • Ctrl

  Brukes i mange hurtigtaster, kombinert med ulike andre taster. Les mer.

 • Delete

  Denne kan brukes til å slettet merket tekst.

 • End

  Flytter markøren på slutten av en linje.

 • Enter

  Dette er kanskje den mest brukte tastene på tastaturet. Den ligger gjerne til høyre på tastaturet, og brukes til å bekreftet ulike valg. Denne tasten har egentlig samme funksjon som linjeskift på gamle skrivemaskiner, men en slik linjeskift settes gjerne automatisk.

 • Esc

  Brukes gjerne som en angretast. Hvis du har for eksempel aktivert en meny, kan Esc-tasten deaktivere denne.

 • Home

  Flytter markøren øvest i skjermbildet.

 • Insert

  Denne tasten aktiverer innsettingsmodus. Eksisterende ord skyves mot høyre når du skriver. Det motsatt av dette er overskrivingsmodus.

 • Markørtaster

  Disse tastene fungerer når Num Lock er slått av. Du kan flytte makøren med piltastene.

 • Meny-tasten

  Denne tasten har et lite bilde på seg som ligner på en meny i et program, og den ligger gjerne mellom Alt Gr og Ctrl til høyre på tastaturet. Denne tasten viser hurtigmeny til gjeldende fokus.

 • Numerisk tastatur

  Dette er tall-taster til høyre på tastaturet. De fleste bærbare PC-er, som er under en viss størrelse, mangler disse tastane, for å spare plass.

 • Page Down

  Beveger skjermbildet en side ned i et programvindu, for eksempel en nettleser.

 • Page Up

  Beveger skjermbildet en side opp i et programvindu, for eksempel en nettleser.

 • Pause/break

  Kan brukes til å midlertid stoppe et kjørende program i Windows, men dette fungerer ikke alltid.

 • Print Scrn

  Kopierer et skjermbilde til utklippstavlen. Dette bilde kan så kopieres til et bildeprogram for eventuell videre behandling. Hvis du skal kopiere nøyaktig ett programvindu (og ikke hele skjermbildet), kan du holde nede Alt-tasten samtidig som du trykker på Print Scrn.

 • Scroll Lock

  Dette er en historisk tast som ikke lenger har noen funksjon. Den ble tidligere brukt til å kontrollere markøren på skjermen, for eksempel til å stoppe skrolling av tekst.

 • Shift

  Brukes til å skrife store bokstaver, og tegn som står øverst på enkelte taster på tastaturet.

 • SysRq

  System Request kan brukes i DOS, men brukes sjelden i dag. Ble brukt i gamle dager for å kontakte en sentral datamaskin.

 • Tab

  Denne tasten har to piler ytterst til venstre på tastaturet, én pil til venstre og én pil til høyre, i motsatt retning. Trykker du på denne, samsvarer det 5 mellomrom i et tekstprogram, og 8 i andre programmer. Denne tasten kan også brukes til å flytte markøren mellom dialogbokser.

 • Windows-tasten

  Denne tasten er gjerne plassert mellom Ctrl- og Alt-tastene. Den brukes gjerne som en hurtigtast, kombinert med ulike andre taster.

Virtuelt tastatur

Virtuelt tastatur er et tastatur du kan bruke direkte på skjermen, det vil si det kan brukes når du mangler et fysisk tastatur eller hvis du ønsker å skrive på PC-en med noe annet enn tastaturet.

skjermtastatur

Skjermtastatur er et tastatur som sikkert ikke mange som er klare, men det er faktisk innebygd i Windows. Dette er en «skjult» funksjon som har vært innebygd i Windows helt tilbake til Windows Vista.

Skjermtastatur er først og fremst rettet mot personer som sliter med handikap som gjør at de har problemer med å bruke et vanlig tastatur. De kan da skrive med musen, en penn eller et annet verktøy som kan brukes til å peke på skjermtastene.

Denne funksjonen kan jo også brukes av personer som av forskjellige grunner ikke har tilgang til tastatur på enheten du jobber med eller hvor tastaturet ikke virker som det skal. Andre synes det rett og slett det er kjekt å ha et virtuelt tastatur som et alternativ på skjermen.

Slik kan du endre tastaturet

SharpKeys er programvare som endrer registeret i Windows på en slik måte at en tast reagerer som en annen tast. Du kan for eksempel endre CapsLock-tasten slik at den reagerer som om den var Shift-tasten. Mange av oss har sikkert opplevd å komme borti CapsLock-tasten uten at det var meningen. Med dette programmet kan dette unngås.

sharpkeys

Programmet støtter i utgangspunktet Windows 2000, XP, Server 2003 og Windows 7, men vær klar over at du bruker dette programmet på egen risiko.

Du legger til nye (eller redigerer gamle) registreringer via Add-knappen, det vil si du trykker på tasten som skal endrer (Map this key), og definerer deretter måten denne tasten skal reagerer (To this key). Trykk til slutt på OK, og bekreft valget med Write to Registry-knappen.

Dersom du ønsker å slette en endring som er blitt gjennomført av SharpKeys-programmet, er det bare å slette et innlegg via Delete-knappen, og originalinnstillingen skal da tilbakestilles.

KeyPeak er et annet program som kan brukes til å endre tastaturet. Du kan bruke KeyPeak til å tilegne tastene ulike funksjoner, og det er ganske enkelt å bruke. Du får opp et virtuelt tastatur som gjør at du kan velge taster som skal endres.

Lag dine egne hurtigtaster

Det finnes ganske mange programmer som gjør at du kan lage dine egne hurtigtaster. Les mer om dette i vår guide.

Slik får du tak i fremmede tegn

Det finnes også en metode uten å bruke tredjepartsprogram, hvis du har et tastatur med nummeriske taster.

Dette er et «triks» som går ut på å skrive et tegn som i utgangspunktet ikke finnes på tastaturet, for eksempel den islandske bokstaven ð. For at denne metoden skal virke må altså tastaturet ditt ha nummeriske taster. Slike taster er gjerne plassert til høyre på tastaturet, men bærbare PC-er av en mindre størrelse er gjerne uten disse tastene.

Du får frem forskjellige tegn ved å hold nede Alt-tasten samtidig som du taster tallene. Her er noen utvalgte kombinasjoner:

Alt + 035 gir #
Alt + 038 gir &
Alt + 064 gir @
Alt + 0240 gir ð

Du finner en mer detaljert oversikt på asciitable.com og ascii-code.com

Programmer som gir tilgang til spesialtegn

Det finnes programmer som gir deg tilgang til spesialtegn, dette er noen av dem:

 • extrakeys_systemtray2

  Extra Keys er et program som kopierer et tegn til utklippstavlen når du klikker på tegnet på Extra Keys-vinduet.

  Du kan deretter lime inn tegnet i et dokument eller et hviket som helst annet sted du selv ønsker. Dermed kan du på en enkel måte få tilgang til spesialtegn når du trenger det.

   

 • catchchar

  CatchChar er et program som kan brukes til å få lett tilgang til spesialtegn, når du trenger dem.

  Programmet har i utgangspunktet 11 tegn som altså er lagret som standard, men du kan legge til flere slike, etter behov. Det er bare å skrive inn et tegn i «New Character»-vinduet, velge «Add Character», og til slutt trykke på «Apply», for å bekrefte valget.

  Bruk hurtigtasten Alt+Shift+C for å få frem programvinduet til CatchChar-program, og på den måten få tilgang til spesialtegna, uansett hva du ellers jobber med på PC-en.

 • babelmap

  BabelMap er et program som gir tilgang til spesialtegn. Det som er spesielt med dette programmet er at utvalget av tegn er meget stort – det skal visstnok ha over 110 000 tegn i sin database.

  Du velger først et tegn i programvinduet, og kan deretter kopiere tegnet (trykk på «Copy»), og limer det inn i et hvilket som helst annet program, for eksempel et tekstbehandlingsprogram.

   

   

   

Feilsøk tastaturet

switchhitter

Switch Hitter er et gratis program som kan brukes til å finne ut om det er noe feil i tastaturet. Det kan for eksempel være feil med enkelte taster eller hurtigtaster med kombinasjon av to eller tre taster. Programmet er i utgangspunktet laget for såkalte mekaniske tastaturer, men det skal fungere på et hvilket som helst tastatur.

Når du installerer og starter opp programmet vil du få opp et programvindu med et tastatur. Det første du kan gjøre er å sjekke om tastaturet du ser er likt det tastaturet du har. Du kan bruke rullegardinen øverst til høyre i programvinduet til å få det tastaturet som kommer nærmest ditt eget.

Programmet støtter dessverre ikke norsk tastatur. Det støtter i utgangspunktet engelsk tastatur, mens du kan laste ned tastatur for tysk og fransk. Programmet kan likevel gi deg en indikasjon om hvor en eventuelt feil ligger, selv om ikke det støtter norske taster.

Du har muligheten til å lage ditt eget tastatur, for eksempel et norsk tastatur. Det er litt av et puslespill å lage dette, men du finner en veiledning nederst på nettsiden elitekeyboards.com under «How to make your own keyboard layouts». Du kan også se på det engelske, franske og tyske tastaturet for å se hvordan disse er lagd.

Selve testingen pågår ved at du trykker på enkelte taster og kombinasjon av taster, for å sjekke om disse tastene gir den effekten de skal gjøre. Programmet bruker fargekoder til å vise handlinger. Grønn farge viser taster som du trykker på. Rød farge indikerer at en feil har oppstått.

Programmet støtter Windows 2000, XP, Windows 7 og Windows 8. Du kan laste ned programmet fra elitekeyboards.com.

Mer informasjon om tastatur

You may also like...

44 Responses

 1. Hilde sier:

  Hei, får ikke fram linjen til å skrive passordet i, den er borte. Kommer mao ikke inm på pc.

 2. Anonym sier:

  Hei, er det noen som kan svare meg på hvordan jeg får frem den Svenske A med tødler over ( helt til høyre på tastaturet

 3. ÅGK sier:

  Jeg har trykket feil på en eller annen tast og får kun mikrobokstaver når jeg mottar skal sende eller skrive ny mail. Hvilken tast har jeg kommet bort i da??

 4. Ole kr Oslo sier:

  Når jeg skriver; byttes bokstaver frem og tilbake,og plutselig er hele teksten slettet ? Har jeg virus i skriveprogrammet,eller er det noe annet med pc en ?

 5. Anonym sier:

  hvordan finner jeg pluss

 6. Erik de Mora sier:

  Hei, det har skjedd noe rart. Tastene for de tre siste bokstavene i det norske alfabetet har endret seg til rare tegn. Den tredje siste bokstaven er blitt ;, den nest siste ‘ og den siste bokstaven er blitt til [. Likhetstegnet og sp;rsm[lstegnet har ogs[ endret seg. Det har ogs[ mange av de andre tegnene p[ ;verste tasterekke, den med tallene.

  Hjelp!!

 7. eirik sier:

  Hva med å sjekke tastaturspråket?

 8. Annelise sier:

  Enter-tasten har sluttet å virke, og kommer ikke inn på pc-en uten den, iom at pc-en ble slått av pga mangel på strøm, så krever den at jeg bruker enter*tasten i dos-bildet

 9. Annelise sier:

  Har prøvd det, men får kun opp det svarte skjermbilder hvor jeg må bekrefte valg om systemgjenoppretting med Enter-tasten.

 10. Annelise sier:

  Men for å omprogrammere taster må en vel først komme inn på pcen? For ordens skyld, jeg benytter en ny pc til å kommunisere her.

 11. Annelise sier:

  Jeg vet ikke, men det er på høyre side hvor pcen blir varmest, at tastaturet har sluttet å virke,. Til å begynne med virket noen taster når jeg slo på pcen, men sluttet å virke når den ble varm.
  Jeg sjekker ut lenken. Takk 🙂

 12. Annelise sier:

  Ja, selvfølgelig, det var en god ide, det vil sikkert løse problemet! Det kan jeg få lånt.
  Har nettopp kjøpt ny pc, men har alle bildene på gammel pc, så kunne vært greit å få dem over, før pcen tar helt kvelden 🙂
  Tusen takk for hjelpen!

 13. Annelise sier:

  Ctrl+M funket!!!
  Juhu! Takk igjen 🙂

 14. Ida sier:

  Er inne i mailboksen og skal skrive. Hvis jeg vil rykke en bokstav eller setning inn i allerede eksisterende tekst vil første bokstav være fremhevet og jeg må skrive alt på nytt hvis ikke mangler den første bokstaven i setningen. Alt forskyver seg på en måte.
  Har opplevd det en gang før, men husker ikke hva jeg gjorde for å bli kvitt det den gangen.

 15. Svein sier:

  Hei,
  når jeg skriver æ,ø,å og emojier på facebook messenger blir kun til spørsmålstegn.
  Dette skjer kun på facebook messenger.
  Alt ser ut som det er tilrettelagt for norsk.
  bruker Chrome og alt er oppdatert.
  Hva kan det være? Har vært slik lenge

 16. Anita sier:

  Hei!

  Skal skrive denne loddrette streken i en kommando for å fjerne Xbox app. (den foran remove) Men finner ikke ut hvordan denne streken kommer frem, og klipp og lim går ikke. Kan du hjelpe meg, Aner ikke hva den heter, så vanskelig å søke opp… På forhånd takk for evt hjelp!

  Anita

  Get-AppxPackage Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage

 17. Marion sier:

  Hei nummertstene mine fungerer ikke, det er som om Fn knappen er inne konstant. Så må bruke skjermtatstaturet for å skrive nr, har kompakt tastatur.
  Har dere noen tips

 18. Elisabeth sier:

  Svart skjerm igjen, har erstattet, ingenting….er det noen taster øverst på tastaturet man kan bruke ?
  Den har flimrer en stund og vært hos reparatør, som fikset den ved nettopp å restarte…..Hjelp mottas med takk 🙂 Elisabeth

 19. Elisabeth Christensen sier:

  Ok tusen takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *