Dagens Windows-tips: ledetekst

Det var ganske vanlig for en del år siden å bruke kommandolinjen (ledetekst) i Windows, i hvert fall for brukere som ønsket å ha lokale verktøy for å sjekke tilstanden på PC-en eller på nettet eller for andre oppgaver.

Les også: Hva er PowerShell?

I dag er kommandolinjen mindre brukt av folk flest, blant annet fordi det finnes alternative verktøy som er vindubaserte, men også fordi det finnes verktøy via nettsider. Det er likevel kjekt å vite om muligheten.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Kjør ledetekst

Du kan kjøre kommandolinjen (ledeteksten) ved å skrive cmd i søkevinduet i Windows og trykke på Enter. Da åpnes det et nytt vindu hvor du kan skrive inn kommendaoer. Ledetekst er altså tekstbasert.

eToolz

Appen eToolz er et eksempel på et verktøy som kan brukes i stedet for kommandolinjen – les mer i vår artikkel.

Hva er egentlig kommandolinjen?

Kommandolinjen (kalles også for ledetekst) er et tekstbasert grensesnitt i Windows. Denne funksjonen er også kjent som cmd.exe eller CMD.

Nyttige kommandoer

Her er noen nyttige kommandoer du kan kjøre via kommandolinjen:

  • ipconfig forteller deg hvilken IP-adresse PC-en din har.
  • ping kan fortelle deg om en nettside er nede eller oppe, for eksempel ping dataporten.net.
  • tracert sporer datapakker og kan brukes til å feilsøke forbinndelse, for eksempel tracert vg.no
  • netstat -e viser nettverk-informasjon for den aktuelle enheten, det vil si ethernet-statistikk.
  • shutdown /s /t 0 slår av PC-en din.
  • shutdown /r /t 0 restarter PC-en din.
  • whoami viser PC-navn og brukernavnet til personen som er logget på Windows.
  • winver viser deg hvilken Windows-versjon du har.
  • exit gjør at du avslutter kommandolinjen.

Du kan for eksempel bruke shutdown-kommandoen til å legge ut en snarvei på skrivebodet ditt for å restarte PC-en din. Du høyreklikker da på skrivebordet i Windows, velger Ny, Snarvei fra menyen og skriver shutdown /r /t 0 i vinduet og klikker på Neste for å bekrefte valget. Skriv navnet på snarveien i vinduet og klikk på Fullfør for å bekrefte valget. Hvis du dobbeltklikker på ikonet på skrivebordet vil PC-en starte på nytt. Du kan skrive shutdown /s /t 0 i vinduet hvis du ønsker at snarveien skal avslutte PC-en. Du kan selvfølgelig plassere snarveien hvor du vil, for eksempel på oppgavelinjen – da har du raskere tilgang til avslutning og restart.

Les også: Gratis nettverksverktøy

Liste over kommandoer

Det finnes en del nettsider som gir deg en oversikt over kommandoer, for eksempel lifewire.com. Microsoft har lagt ut et PDF-dokument med en ganske komplett liste over de fleste kommandoer – du finner et nedlastbar dokument (Windows Commands Reference) på microsoft.com. Dette dokumentet gir en omfattende oversikt og består av hele 948 sider og har en liste over 250 kommandoer du kan kjøre via kommandolinjen i Windows.

Kilder: wikipedia.org, bleepingcomputer.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *