TestDisk redder tapte partisjoner

TestDisk er et gratis program som er basert på åpen kildekode og som kan brukes til å gjenopprette tapte partisjoner og kan også brukes til å redde disker som ikke lenger er oppstartbare.

Les også: Slik fikser du Windows-problemer

Ikke for folk flest

Vi skal vise deg hvordan programmet kan brukes. Vær klar over at denne guiden er ganske teknisk. Hvis du er uvant med å jobbe med partisjoner bør du ikke gjøre dette selv – da bør du heller levere inn PC-en din til reparasjon dersom du har problemer.

Les også: Gjenopprett tapte filer

Skal du gjenopprette bilder eller andre filer har vi laget egen guide for dette – her finner du verktøy som er mer brukervennlige. Du bør kun bruke TestDisk når du har prøvd alt annet – les mer.

Utfordringer

Det som kan være en utfordring er å gjenkjenne den riktige partisjonen, det vil si en tapt partisjon som skal gjenopprettes – du gjør dette ved å se navnet på partisjonen og innholdet (filene) – du kan bruke Q-tasten (Quit) på tastaturet for å gå tilbake til forrige vindu og på den måten undersøke aktuelle partisjoner. Hvis du har jobbet tidligere med den tapte partisjonen og kjenner innholdet, da skal ikke dette være noe problem.

Du gjør dette uansett på eget ansvar!

Slik fungerer TestDisk

Du finner TestDisk på cgsecurity.org.

Start med å laste ned programfilen fra cgsecurity.org – TestDisk støtter både, MacOS, Linux og Windows. Pakk opp installasjonsfilene til egen mappe og kjør programfilen (testdisk-7.1.win.exe eventuelt 64-bit-versjonen) som administrator. Du får da tre valg:

  • Create a new log file.
  • Append information to log file.
  • Don’t record anything.
  Du kan bare trykke på Enter for å fortsette.

Bilde: cgsecurity.org

Du skal nå få opp en liste over tilgjengelige partisjoner. Bruk piltastene til å bla opp eller ned i partisjonene og velg den som er aktuelt. Trykk på Enter for å fortsette.

Er du usikker på om du har funnet riktig partisjon kan du bruke Q-tasten (Quit) på tastaturet for å gå tilbake til forrige vindu, helt til du finner den riktige partisjonen (den som skal gjenopprettes).

Du får en liste over typer av partisjonstabeller. Du skal velge den som er aktuelle – det er gjerne den som allerede er valgt, altså Intel. Trykk på Enter for å fortsette.

Du får nå informasjon om status på nåværende partisjonstabell. Trykk på Enter for å starte en analyse.

Du får opp liste over partisjons-struktur. Trykk på Enter for å kjøre Quick Search.

Programmet viser en liste over partisjoner som ble funnet, inkludert en eventuell tapt partisjon, merk denne partisjonen og trykk på p på tastaturet for å få en liste over filer på denne partisjonen. Trykk på Enter for å fortsette.

Hvis du ser at denne partisjonen er den tapte partisjonen kan du gå tilbake til forrige vindu (trykk på Q-tasten for Quit). Nå kan du bruke høyre/venstre piltast på tastaturet for å endre status på partisjonen. D (deleted) betyr at den valgte partisjonen er slettet – du kan velge L (logical) for å gjenopprette denne partisjonen. Du kan nå velge Write-menyen for å lagre partisjonsstrukturen og trykke på Enter. Dermed har du funnet den tapte partisjonen og trenger ikke å lese trinn 7 til 9 i denne guiden.

Bilde: cgsecurity.org

Hvis du derimot mener du fortsatt ikke kan se den tapte partisjonen kan du bruke Deeper Search-menyen og trykke på Enter.

Du skal nå få opp et resultat hvor du ser en liste med partisjoner. Du kan merke en av partisjonene og trykke på p på tastaturet for å få en liste over filene på denne partisjonen. Bruk piltastene for å gå opp eller ned på listen. På denne måten kan du sjekke om du kjenner igjen noen av de slettede filene.

Du kan eventuelt klikke på q (quit) på tastaturet for å gå tilbake til forrige skjermbilde.

Du kan bruke høyre/venstre piltast på tastaturet for å endre status på partisjonen. D (deleted) betyr at den valgte partisjonen er slettet og du kan bruke L (logical) for å gjenopprette denne partisjonen.

Klikk på Enter for å fortsette.

Du skal nå ha gjenopprettet den tapte partisjonen, men den er ikke synlig i filutforsker. Klikk på start-knappen, høyreklikk på datamaskin og velg behandle. Klikk videre på diskbehandling. Høyreklikk på startmenyen hvis du har Windows 10 og velg datamaskinbehandling.

Høyreklikk på partisjonen som du nettopp har gjenopprettet og velg «Endre stasjonsbokstav og-baner». Velg «Legg til…» i neste vindu og velg en bokstav for drevet og klikk på Ok-knappen for å bekrefte valget.

Nå skal den tapte partisjonen være gjenopprettet og filene skal være synlige!

Du finner detaljene på cgsecurity.org.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *